Interes scăzut pentru imobilele RA-APPS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apartamentul de la mansarda imobilului situat pe strada Philippide din Bucureşti a fost vândut cu 52.000 de euro, fără TVA
Apartamentul de la mansarda imobilului situat pe strada Philippide din Bucureşti a fost vândut cu 52.000 de euro, fără TVA

Statul a vândut săptămâna trecută 4 dintre cele 12 proprietăţi scoase la mezat. Specialiştii spun că eşecul a fost determinat de lipsa de promovare a licitaţiilor RA-APPS.

Licitaţiile de săptămâna trecută ale Regiei Autonome a Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RA-APPS) nu au avut un succes răsunător având în vedere că doar 4 imobile dintre cele 12 licitate şi-au găsit cumpărători. Eşecul demersurilor de înstrăinare a imobilelor aflate în patrimoniul statului este pus atât pe seama lipsei de transparenţă în procesul de licitare, cât şi a insuficientei promovări a ofertelor, sunt de părere specialiştii din piaţa imobiliară.

„RA-APPS nici nu a vrut să facă publice aceste licitaţii, nici nu a promovat aceste oferte. Putea să o facă cu ajutorul principalelor portaluri imobiliare, dar nu a vrut să facă publice aceste vânzări. Postarea anunţurilor pe site-ul lor nu reprezintă un mod de promovare. Cine intră pe site-ul RA-APPS? Din moment ce a fost o licitaţie cu uşile închise, atunci lasă loc pentru speculaţii", a declarat, pentru „Adevărul",  Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

Imobile vândute la preţul de pornire

Săptămâna trecută, RA-APPS a reuşit să vândă patru proprietăţi imobiliare din cele 12 scoase la mezat. La prima licitaţie, de pe 12 martie, s-a adjudecat un teren în suprafaţă totală de 1.287 de metri pătraţi din comuna Snagov (judeţul Ilfov), pentru care au fost cumpărate trei dosare de prezentare, dar la licitaţie s-a înscris o singură persoană. Astfel, imobilul a fost cedat la preţul de pornire al licitaţiei, de 107.500 de euro fără TVA.

O altă proprietate din Snagov care a fost adjudecată este o anexă cu teren de 962 de metri pătraţi. Proprietatea a fost vândută la licitaţia de pe data de 16 martie cu 60.512  euro cu TVA. La Snagov, proprietăţile scoase la vânzare sunt poziţionate pe malul lacului, în apropiere de vilele ocupate cândva de Nicolae Ceauşescu şi de nomenclatura comunistă.

La data de 14 martie au fost vândute două imobile din Bucureşti. Una dintre proprietăţile înstrăinate este un apartament de la mansardă (fără teren) cu două camere, situat în strada Philippide. Imobilul a fost adjudecat pentru suma de 52.000 de euro fără TVA. Au fost cumpărate două dosare de prezentare, iar la licitaţie s-a înscris o singură persoană. Locuinţa, cu o suprafaţă utilă de 63,13 metri pătraţi, a fost scoasă la vânzare la un preţ avantajos, ţinând cont că  strada Philippide se află în zona Dorobanţi a Capitalei.

Imobilul din care face parte locuinţa este o clădire de patrimoniu, aflată pe lista monumentelor istorice. Este o vilă veche de peste 100 de ani, realizată în stilul neoromânesc, având un foişor deschis, amplasat deasupra intrării. Recent, RA-APPS a restaurat vila, păstrând toate detaliile originale. Cât despre locatarii actuali, nimeni nu ştie nimic.

RA-APPS a mai vândut un apartament cu trei camere, cu teren aferent, situat pe strada Bitolia din Bucureşti. Acesta a fost adjudecat de către o persoană fizică, la licitaţia din 14 martie, contra sumei de 99.500 de euro fără TVA. Apartamentul de trei camere din strada Bitolia, din zona Dorobanţi, este situat într-o clădire veche. În acelaşi imobil mai sunt două apartamente, proprietate personală. Locatara de la parter, o bătrână de aproximativ 80 de ani, nu s-a arătat deloc dispusă să „interacţioneze" cu persoane străine.

Femeia s-a arătat foarte iritată de întrebările jurnaliştilor. „Ce căutaţi la mine în curte? Mergeţi la RA-APPS, nu mă întrebaţi pe mine. Şi ieşiţi mai repede, că pun câinele pe voi!", a fost reacţia octogenarei. Pe dinafară, clădirea îşi arăta vârsta destul de înaintată, dar în interior vila era renovată, zugrăvită în alb şi destul de curată.  Săptămâna aceasta, RA-APPS va organiza alte patru licitaţii pentru vânzarea a 13 imobile din Cluj-Napoca, Suceava, Predeal, Neptun-Olimp, Eforie Nord şi Mamaia.

Piaţa stabileşte preţul corect

În ceea ce priveşte preţurile de pornire în licitaţie pentru aceste imobile, Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian, ne-a spus că acestea sunt corecte în măsura în care se vor vinde. „Preţurile imobilelor vândute de RA-APPS s-au stabilit de către nişte evaluatori autorizaţi. Iar dacă aceste preţuri sunt corecte sau nu, piaţa va stabili. În condiţiile în care se vând, atunci aceste preţuri sunt corecte, iar dacă nu se vând, atunci preţul nu reflectă calitatea proprietăţii, finisaje, amplasare, etc.", ne-a explicat Adrian Crivii.

13
proprietăţi imobiliare vor fi scoase la vânzare de RA-APPS în această săptămână.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite