Peninsula Arabă, neafectată de criză
0O companie controlată de Emiratele Arabe Unite va investi 95 de miliarde de dolari în ridicarea unui întreg oraş în apropierea centrului istoric al Dubaiului. Criza financiară de la nivel mondial nu a speriat şi investitorii arabi. Emiratele Arabe Unite vor reconstrui din temelii un minioraş din interiorul Dubaiului.
Compania imobiliară Meraas Development, controlată de statul arab, va investi aproximativ 95 de miliarde de dolari într-un proiect ce se va derula în următorii 12 ani. Ansamblul va avea dimensiunile unui minioraş şi va cuprinde cartiere distincte legate între ele prin mai multe reţele de transport.
Cum amplasamentul este cheia oricărei investiţii imobiliare, compania din Emiratele Arabe Unite a ales pentru Jumeira Gardens cea mai bună zonă din Peninsula Arabă pentru o dezvoltare mixtă. Centrul istoric al Dubaiului va fi revitalizat de noile zone rezidenţiale, parcuri de birouri şi de retail, cât şi de facilităţi de distracţie şi recreere. Oraşul din Dubai va fi construit pe fostul amplasament al unui cartier vechi, aflat în curs de demolare.
Primul oraş pasiv din lume
Jumeira Gardens va fi mai mult decât un simplu oraş. Dezvoltatorii au anunţat că prin acest proiect imaginea Dubaiului va fi reconturată. Unele dintre cele mai înalte clădiri de birouri şi de apartamente din Dubai urmează să fie construite aici. Toate imobilele din proiect se vor încadra în categoria clădirilor pasive, care au un consum de energie redus. Oraşul va fi delimitat de străzile Sheikh Zayed şi Diyafa Street şi parcul Safa.
Jumeira Gardens va fi primul oraş pasiv din lume. Astfel că Dubaiul mai punctează o premieră, după ce a inaugurat cel mai mare mall din lume, Dubai Mall, şi construieşte cel mai înalt turn, Burj Dubai. Tot aici a fost construit şi primul cartier de locuinţe pe o insulă artificială, insula Palmier.
Prima fază a proiectului are ca termen de finalizare ultimul trimestru al anului 2013 şi se va întinde pe o suprafaţă de 820.000 de metri pătraţi. Această etapă a fost deja începută şi va cuprinde şase clădiri centrale de birouri cu diferite regimuri de înălţime, spaţii rezidenţiale şi de cumpărături, două hoteluri şi o arteră de cumpărături cu magazine exclusiviste.
Apartamente pe punţi de legătură între clădiri
În Jumeira Gardens vor fi construite opt clădiri-simbol, precum “1 Dubai”, “1 Park Avenue” şi “Park Gate”. “1 Dubai” a fost proiectat ca una dintre cele mai înalte şi mai spaţioase clădiri din lume. Megastructura va cuprinde trei turnuri legate printr-un pod suspendat, unde vor fi construite apartamente pentru locuit. Fiecare turn va avea cel puţin 600 de metri înălţime, iar faţadele vor fi îmbrăcate în mozaic şi oglinzi.
Park Gate, cele mai multe clădiri gemene
“1 Park Avenue” va fi un turn cu o suprafaţă totală de 600.000 de metri pătraţi. Arhitecţii l-au proiectat sub forma unei clădiri ce se unduieşte, ca un tribut adus mării. Un alt simbol al oraşului din centrul Dubaiului va fi complexul Park Gate, care va îngloba şase turnuri gemene. Fiecare va avea cât 30-40 de etaje la suprafaţă. Şase dintre aceste clădiri vor forma o poartă uriaşă pentru intrarea în zona verde, Dubai Park.
Cei 95 de miliarde de dolari nu vor fi investiţi doar în clădiri. Compania a proiectat mai multe parcuri şi zone verzi, cât şi un canal ce va trece prin mijlocul oraşului şi se va vărsa ulterior în mare.
Mersul preţurilor
Până la sfârşitul anului 2010, în Dubai vor fi livrate cel puţin 190.000 de locuinţe noi, potrivit companiei de cercetare MEED. Cu toate acestea, cererea va fi mai mare cu aproximativ 20% decât oferta. Din acest motiv, preţurile vor continua să crească, spun specialiştii.
Anul acesta, preţurile au crescut cu aproximativ 15% faţă de sfârşitul lui 2007, deşi estimările nu arătau creşteri mai mari de 10%. Astfel că preţul pe metru pătrat trece chiar şi de 3.900 de euro. Creşterile vor fi însă moderate, de maximum 5%, potrivit PropertyWire.