Cele mai scumpe case din America
0150 de milioane de dolari este vârful atins de preţurile locuinţelor de lux. În ciuda recesiunii economice, bogătaşii americani continuă să ceară milioane de euro pe „bijuteriile“ lor imobiliare.
În plin blocaj al pieţei de real estate, America se laudă cu locuinţe somptuoase, scoase la vânzare pentru sute de milioane de dolari. Potrivit topului anual al celor mai scumpe case realizat de Ultimate Homes, pe locul întâi se situează o casă care costă 150 de milioane de dolari. Situată în Holmby Hills, California, aceasta este deţinută de Candy Spelling, văduva producătorului Aaron Spelling.
Construită în 1991, în stil francez, casa este situată pe un teren de 1,9 hectare şi dispune de o suprafaţă construită de circa 5.250 de metri pătraţi. Proprietatea include o sală de bowling, o pivniţă de vinuri, o piscină, o livadă de citrice şi un teren de tenis.
Pe locul al doilea se situează tot o locuinţă din Holmby Hills, scoasă la vânzare pentru 125 milioane de dolari. Aceasta îi aparţine Suzannei Saperstein, fosta soţie a milionarului texan David I. Saperstein. „Fleur de Lys“ este concepută după modelul Palatului de la Versailles, având decoraţiuni placate cu aur, pereţi din marmură italiană şi podele franţuzeşti. Cu o suprafaţă de circa 4.200 de metri pătraţi, casa este construită pe un teren de peste două hectare.
Proprietatea dispune de piscină acoperită, un garaj pentru nouă maşini, o casă pentru 10 membri ai personalului şi una cu trei camere cu trei camere pentru administrator.
Domeniu privat de 100 de milioane de dolari
Cel de-al treilea loc este ocupat de unul dintre cele mai întinse domenii private din America. Înconjurată de peste 85 de hectare de păduri de pin, reşedinţa Tranquility este scoasă la vânzare pentru suma de 100 de milioane de euro, de către Shari Chase şi Susan Lowe. Suprafaţa locuinţei este de aproximativ 1.860 de metri pătraţi. Piesa centrală a acestei proprietăţi este lacul Tranquility, populat din abundenţă cu păstrăv brun.
Vânzări mai slabe cu 80%
Cum se explică extravaganţa cremei pieţei imobiliare americane în actuala situaţie economică? Locuinţele de top nu sunt supuse fluctuaţiilor normale din piaţă, crede Rick Goodwin, editorul topului realizat de Ultimate Homes. În 2005, cea mai scumpă proprietate inclusă în top costa 75 de milioane de euro. Anul acesta, şapte case costă mai mult decât atât, ilustrează el.
Asta nu înseamnă totuşi că segmentul rezidenţial high-class american nu este afectat de recesiunea resimţită în celelalte sectoare ale real estate-ului. „Vânzările de case de lux au scăzut cu circa 80% anul acesta, în comparaţie cu anul trecut. Ca urmare, este mult mai provocator să vinzi o casă de lux astăzi.
În urmă cu doi ani, vindeam multe dintre aceste proprietăţi în 30-60 de zile, în vreme ce acum poate dura un an sau chiar doi“, explică Kenneth Lowman, proprietarul agenţiei americane Luxury Homes of Las Vegas.„Totuşi, proprietăţile de calitate, situate în zone bune şi ale căror preţuri sunt stabilite corect, ajung de obicei la încheierea unei tranzacţii“, ţine să sublinieze John Hodnett, proprietarul companiei Lila Delman Real Estate.
Acesta precizează că cea mai mare tranzacţie încheiată de companie în 2009 se ridică la 5,8 milioane de dolari. Per ansamblu, au fost vândute nouă proprietăţi la un preţ de peste un milion de euro până în prezent.
O situaţie similară s-a înregistrat şi anul trecut. Spre comparaţie, cea mai mare tranzacţie încheiată în 2007 s-a ridicat la 15,7 milioane de euro, iar vânzările de case de peste un milion de euro au fost în număr de 28.
Mersul preţurilor
Preţurile pe segmentul caselor de lux au început să scadă în ultimul trimestru al lui 2008, iar trendul descendent s-a accelerat în 2009. În multe cazuri, reducerea poate ajunge şi până la 35% faţă de nivelul maxim atins.
Nu se poate stabili însă o valoare exactă a scăderii înregistrate. Aceasta depinde de cât de realist era stabilit preţul de pornire, precizează Lowman.
Întorsătura luată de piaţa imobiliară educă proprietarii să stabilească preţurile în funcţie de piaţă. Înainte, aceştia credeau că pot cere oricât, fiindcă tot vor găsi un cumpărător, subliniază Hodnett.
Dacă în urmă cu doi ani asemenea proprietăţi se vindeau cu o reducere de 3-5% faţă de preţul de listare, la ora actuală concesii de 5-15% din preţ sunt obişnuite pentru proprietari.