Tractorul trage brazde adânci pe piaţa imobiliară
0Planul de rentabilizare a societăţii arată că, pentru producerea de tractoare, noului proprietar îi este necesar doar maximum 35% din suprafaţa industrială. Restul de 80 de hectare poate fi
Planul de rentabilizare a societăţii arată că, pentru producerea de tractoare, noului proprietar îi este necesar doar maximum 35% din suprafaţa industrială. Restul de 80 de hectare poate fi exploatat în tranzacţii
Vânzarea Uzinei "Tractorul" către un SRL care are un capital social de două milioane lei şi un acţionar of-shore în Cipru a trezit multe suspiciuni. Chiar dacă noul proprietar s-a angajat să continue profilul de producţie al fabricii pe mai mulţi ani, din ce în ce mai multe voci afirmă că, de fapt, miza reală a afacerii este cea a profitului din imobiliare. Atât strategia de rentabilizare a fabricii care se discută zilele acestea cu noul proprietar, cât şi profilul acestei cumpărătoare duc serios ipoteza pe calea credibilităţii.
Scoaterea la vânzare a activelor societăţii braşovene "Tractorul", prin lichidarea voluntară a societăţii, este o uşurare pentru AVAS, care a scăpat de una dintre marile "găuri negre" ale economiei. Practic, după ce a trimis acasă, în februarie, ultimii 1.900 de muncitori, AVAS a încercat să mai salveze ce se poate salva din vânzarea activelor. Datoriile de 243 milioane de euro au fost stinse în proporţie de 30% de Casa de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul Tractorul UTB, prin vânzarea în bloc a activelor fostului producător de tractoare pentru suma de 77 milioane de euro, plus TVA pe bunurile mobile. Misterul din jurul cumpărătorului, Flavus Investiţii SRL - un SRL de apartament, cu unic acţionar o firmă off-shore din Cipru - a permis lansarea speculaţiilor pe seama identităţii realului proprietar care se află în spatele tranzacţiei.
Indiferent cine este "omul din umbră", tot mai multe voci susţin că miza este, de fapt, specularea pe piaţa imobiliară a terenurilor şi halelor uzinei braşovene.
Producţia poate fi restrânsă pe 30 ha
Fără a fi mare specialist, faptul că interesul imobiliar primează în afacerea "Tractorul" reiese fără echivoc şi din planul de reorganizare a activităţii societăţii, propus AVAS-ului înainte de a se lua decizia de lichidare voluntară a producătorului braşovean de tractoare şi înaintat în prezent spre discuţie firmei Flavius Investiţii.
"Producţia de tractoare se poate restrânge pe 30-40 ha din totalul de 126 ha. Iar dacă se va proceda ca la Roman SA, unde se vor cumpăra din import motoare şi alte componente, practic se va ajunge la a funcţiona doar cu o linie de montaj. Restul halelor şi terenurilor pot fi vândute pe piaţa imobiliară din sectorul industrial, fie organizate ca parc industrial, iar banii obţinuţi pot fi investiţi în retehnologizarea sectorului de producţie, cumpărătorul având obligativitatea să aibă 51% din activitatea producţiei de tractoare", a declarat, pentru "Adevărul", liderul Uniunii Sindicale Tractorul, Gheorghe Apostu. Acesta s-a arătat optimist asupra menţinerii profilului producţiei de tractoare, în contextul în care agricultura românească are un necesar de 300.000 de tractoare, iar la această oră sunt blocate comenzi pentru 3.500 de tractoare la export.
Doar terenul valorează 126 milioane de euro!
Pentru a afla care este cota pe piaţă a activelor de la "Tractorul", în special cele imobile, ne-am adresat prim-vicepreşedintelui filialei Braşov a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI), Adrian Pop, el însuşi fost inginer pe platformă. Nici domnia sa nu este convins că tranzacţia vizează relansarea producţiei de tractoare la Braşov. Cât priveşte profitabilitatea afacerii imobiliare, spune că nici pe departe nu este vorba de un tun imobiliar, cum au încercat să speculeze, din interes politic, unii parlamentari.
"O rată a profitului de 100% în trei ani este normală, având în vedere evoluţia pieţei de profil din România. Adică randamentul oferit de această afacere este unul situat exact la nivelul oferit de piaţă. Iar dacă vorbiţi de ipoteza, puţin probabilă în opinia mea, de a se defrişa totul, având în vedere costurile şi luând în calcul inclusiv veniturile din vânzarea fierului vechi - se ajunge la aceeaşi rată a profitului, dar nu din construirea de cartiere rezidenţiale de vile, ci de blocuri".
Prim-vicepreşedintele UNAI spune că cea mai convenabilă variantă în cazul proprietarului "Tractorul" este cea a punerii pe picioare a unui parc industrial.
"La o chirie de cinci euro pe metrul pătrat şi o rată de profitabilitate lunară de 1% poţi să te consideri un fericit", spune Pop. Acesta mai arată că, potrivit datelor actuale ale pieţei, preţul de referinţă pentru zona "Tractorul" se situează la un nivel de 100 de euro. Acest nivel este deja o consecinţă a faptului că, peste drum, la doar câţiva metri de gardul uzinei de tractoare, se află deja un cartier rezidenţial de vile, zonă unde un metru pătrat urcă la 150 de euro.
Diferenţa de preţ dintre cele două arii se explică prin faptul că utilităţile terenului care aparţine "Tractorul" sunt legate de reţeaua întregului parc industrial, fapt care trage în jos preţul pământului. "Fără prea mult cinism, eu zic că autorităţile ar fi trebuit să prezinte această tranzacţie ca pe o afacere imobiliară, dar probabil că principiile sociale sau politice nu le-au permis acest lucru", a adăugat Pop.
Insolvenţa dă frâu liber tranzacţiilor imobiliare
Liderul sindicaliştilor de pe platforma "Tractorul" se poate lăuda că a înregistrat o victorie mare în faţa noului proprietar. Prin caietul de sarcini, Gheorghe Apostu a reuşit să oblige viitorul investitor să menţină timp de zece ani producţia de tractoare ca obiect principal de activitate, precum şi reangajarea, cu prioritate, a foştilor tractorişti la noua companie. Mai mult, el a obţinut promisiunea de la cumpărătorul uzinei că vechiul Contract Colectiv de Muncă va fi menţinut până la negocierea unui nou acord social.
În cazul în care noul proprietar al "Tractorul" Braşov, Flavius Investiţii, nu va mai putea să-şi ducă la îndeplinit condiţia privitoare la producţia de tractoare se poate ajunge în situaţia în care firma să-şi declare insolvenţa, astfel că, după masa credală, se va putea ajunge la libertate totală pentru tranzacţiile imobiliare cu terenul uzinei. "Eu zic că nu se va ajunge la această situaţie, pentru că producţia de tractoare este una dintre cele mai importante condiţii ale contractului. Nu ştiu ce se va putea întâmpla pe viitor cu producţia. În contract nu sunt stipulate clauze de reziliere a contractului din acest motiv pentru că avem alte legi care pot sancţiona o astfel de situaţie", a declarat, pentru "Adevărul", Andrei Cioancă, reprezentantul Casei de Insolvenţă Transilvania, lichidatorul "Tractorul". În schimb, faţă de situaţia redeclarării insolvenţei de către Flavius Investiţii, liderul de sindicat al "Tractorul" a fost mai concis. "Dacă Flavius Investiţii nu va respecta clauzele contractuale, <> va putea trece din nou în proprietatea statului, pentru că sunt atâtea alte precedente".
La o chirie de cinci euro pe metrul pătrat şi o rată de profitabilitate lunară de 1% poţi să te consideri un fericit. Fără prea mult cinism, eu zic că autorităţile ar fi trebuit să prezinte această tranzacţie ca pe o afacere imobiliară.
Adrian Pop
prim-vicepreşedintele filialei Braşov a UNAI