PCC contestă în instanţă garanţia acordată de Eximbank către Oltchim
0PCC SE, acţionar minoritar al combinatului din Râmnicu Vâlcea, a depus astăzi în instanţă o cerere de suspendare a emiterii de către Eximbank a unei garanţii de stat către Oltchim, în valoare de 49,6 milioane de euro, pe baza căreia Oltchim intenţionează să contracteze un credit în valoare de 62 de milioane de euro pentru preluarea de la Petrom a activităţii de petrochimie din cadrul Arpechim.
Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări a aprobat acordarea acestei garanţii de către Eximbank în baza unei scheme de ajutor de stat aprobate de Comisia Europană în luna iunie. Această schemă se aplică societăţilor care nu erau în dificultate înainte de 1 iulie 2008 şi care au întâmpinat probleme din cauza crizei economice.
Reprezentanţii PCC consideră că Oltchim se aflat în dificultate şi înainte de această dată, deci nu intră sub incidenţa schemei aprobate în iunie de Executivul european, astfel că este nevoie de o notificare separată către Bruxelles.
Totuşi, până la 1 iulie 2008, Oltchim a avut profit din activitatea de exploatare. Pierderile înregistrate la nivelul anului 2007 şi în primul semestru din 2008 au fost cauzate de deprecierea puternică a leului în raport cu moneda europeană, la care se adaugă scumpirea materiilor prime, ca urmare a exploziei cotaţiilor petroliere.
Principalele probleme au apărut în octombrie 2008, când preţurile produselor finite, exportate în proporţie de 80%, au scăzut vertiginos pe pieţele internaţionale, iar combinatul a început să funcţioneze la capacitate redusă, ca urmare a faptului că petrochimia de la Arpechim, principalul furnizor de materii prime, a fost închisă. De asemenea, criza a afectat şi unii clienţi interni ai combinatului, a determinat creşterea dobânzilor la credite şi a adâncit deprecierea monedei naţionale.
În urmă cu o săptămână, oficialii PCC au susţinut că Oltchim a prevăzut în planul de restructurare cumpărarea întregii rafinării Arpechim, nu doar a petrochimiei. Însă acest lucru nu figura în planul de relansare a Oltchim, care era deja publicat pe site-ul companiei şi includea doar achiziţia instalaţiilor petrochimice. Conducerea Oltchim a apreciat că responsabilii PCC au făcut o confuzie între divizia de petrochimie a Arpechim şi întreaga rafinărie.
"Considerăm că asemenea declaraţii publice din partea reprezentanţilor PCC SE se înscriu într-o strategie mai amplă a acesteia de împiedicare a oricăror măsuri de redresare a Oltchim, strategia care are drept scop preluarea ostilă a societăţii, însă la un preţ mai mic", au arătat reprezentanţii Oltchim într-un comunicat.