„Online-ul nu va fi afectat de criza financiară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Neogen, Călin Fusu,  crede că internetul îşi va încetini evoluţia, dar nu va stagna. Călin Fusu a fost mai întâi broker la Bursa din Bucureşti. În 2000 a intrat în online fascinat de avântul pe care îl luase industria de internet din SUA.  

Afaceristul online a fost un copil precoce. La doar 16 ani “trecea” Prutul spre Bucureşti şi se înscria ca student al Academiei de Studii Economice (ASE). După 18 ani, singurele lucruri care mai aduc aminte de tânărul Fusu sunt tonul cadenţat şi melodios al vocii, specific moldovenilor, şi poate o uşoară timiditate.

După un job ca broker la Bursa din Bucureşti, recomandat de un coleg de facultate şi unul ca manager într-un fond de investiţii american, Fusu a ales, în 2000, online-ul şi mai exact înfiinţarea companiei Neogen, o afacere care s-a născut din fascinaţia antreprenorului pentru industria de internet din Statele Unite ale Americii.

“Am renunţat la piaţa de capital pentru că era la fel de moartă cum e şi acum. În industria online am intrat pentru că am fost fascinat de succesele celor din SUA. Toţi deveneau milionari acolo. Şi ăsta a fost motivul”, spune Fusu.

Tiger l-a scăpat de griji

În 2000 nu ştia prea bine care trebuia să fie direcţia firmei, însă, după angajarea colaboratorilor Andras Nagy, Zoltan Bodo şi Robert Laszlo, lucrurile au început să se mişte. Acum opt ani, internetul era un teren virgin şi tinerii puteau să facă orice, pentru că orice era nou şi putea revoluţiona piaţa.

Abia după doi ani, însă, RoGenerator, aşa cum se numea la început Neogen, a început să aducă profit. Anul trecut, Neogen a primit confirmarea că este o afacere profitabilă: fondul de investiţii Tiger Four Wouwer a cumpărat un pachet de acţiuni de 20%. „Tranzacţia Tiger-Neogen a fost mai mult o majorare de capital. Dormim mai bine noaptea, nu mai avem probleme financiare, pentru că înainte eram la limită cu investiţiile. Acum ne permitem şi avem o siguranţă”.

Cât despre criza financiară care va afecta şi industria online, aşa cum a făcut-o deja în ceea ce priveşte mass-media tradiţională, Fusu e optimist. Antreprenorul crede că impactul asupra internetului va fi mai redus: „Industria online nu va fi afectată din cauza crizei financiare, dar îşi va încetini creşterea. Dacă anul trecut creşterea a fost de 80%, anul ăsta va fi de 40%, dar nu va suferi pierderi pentru că e un domeniu care se dezvoltă.”

Fusu, om de divertisment

Unde au loc afacerile, are loc şi divertismentul, iar Fusu s-a pliat destul de bine pe ideea că televiziunea îţi poate aduce şi beneficii. Prima emisiune, Arena Leilor, difuzată de TVR, se potrivea profilului de afacerist cu planuri mari. Însă, cea de-a doua, participarea în emisiunea „Inelul de diamant“ i-a piperat ritmul de viaţă şi asta datorită Magdei Ciumac, cea care concura pentru inelul de câteva mii de euro pe care Fusu urmează să îl ofere câştigătoarei.

Fusu explică că participarea lui a fost doar un experiment, care să îi ofere informaţii despre modul în care funcţionează industria de televiziune. „M-a sunat mama şi mi-a zis că nu mă mai însor după asta. Nu ştiam că formatul e atât de provocator. Mi s-a spus că formatul e mai cuminţel. Acum datorită Magdei Ciumac sunt cunoscut şi prin Militari probabil. Deci dacă judec din perspectiva asta sunt o vedetă, clar!”


image

Acum datorită Magdei Ciumac sunt cunoscut şi prin cartierul Militari probabil. Deci dacă judec din perspectiva asta sunt o vedetă, clar!

image


Călin Fusu, preşedinte Neogen

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite