Construcţiile, sport extrem pe bursă
0Companiile cu cele mai mari fluctuaţii la bursa din România, de până la 90%, sunt cele de construcţii şi imobiliare. Evoluţia companiilor de profil pe bursă, indiferent dacă este ascendentă sau descendentă, reprezintă un indicator important cu privire la situaţia economiei.
Specialiştii spun că acesta este un semn că piaţa bursieră din ţara noastră a început să se maturizeze. „În toată lumea, firmele de construcţii sau imobiliare şi cele financiare au un coeficient de volatilitate (beta) mare.
Altfel spus, atunci când bursa creşte puţin, de exemplu, cu 20%, acest tip de activităţi creşte de minimum două ori mai mult, iar când bursa scade, acţiunile firmelor din aceste domenii se prăbuşesc“, explică Cristian Paţilea, vicepreşedinte al departamentului Risk Management din cadrul Ambac, instituţie financiară din Anglia.
Fluctuaţii masive
Acest fenomen a fost evident în ultimul an şi în România. În intervalul septembrie 2008-martie 2009 au existat scăderi de 70-90% pentru dezvoltatorii imobilari listaţi la bursă, deşi scăderea generală medie a fost de aproximativ 10-20%. Un exemplu concludent este cel al companiei Impact, una dintre cele mai tranzacţionate companii. În noiembrie 2008, compania ajunsese să valoreze în jur de 10 milioane de euro, adică ceva mai puţin decât clădirea în care firma are sediul. Tot cu 80% au scăzut şi acţiunile Concefa Sibiu sau ale Prefabricate Bucureşti. Imotrust Arad a fost „campioană“ absolută la pierderi, cu un procent de 90%.
„Prăbuşirea a apărut pe fondul sentimentului negativ importat din pieţele externe şi a temerilor că societăţile respective, presate de bănci, nu vor putea returna creditele consistente angajate. Scăderile au fost mai puţin accentuate în cazul producătorilor de materiale de construcţii care au suferit la rândul lor reduceri importante ale profitului şi cifrei de afaceri, ca urmare a îngheţării pieţei imobiliare, dar care aveau datorii mai reduse“, spune Cristian Dogaru, analist economic.
Semne bune de peste graniţă
Toate aceste companii au început să îşi revină în ultimele şase luni, unele înregistrând chiar dublări ale valorilor din primăvară. Chiar şi aşa, nici una nu a mai ajuns la cotaţiile de anul trecut, pentru că aceste creşteri nu se bazează pe mărirea profiturilor companiilor. „Pe termen mediu, ne putem aştepta însă la corecţii, valul de optimism care a mişcat pieţele având la bază în principal promisiunile autorităţilor, injecţiile de lichiditate şi programele de stimulare şi mai puţin date macroeconomice care să arate însănătoşirea economiei globale“, crede Cristian Dogaru.
Lucrurile stau puţin diferit în străinătate. „În Marea Britanie, companiile mari listate la bursă cred deja ca s-a ajuns la fundul recesiunii şi au început să se poziţioneze pentru o creştere economică“, spune Cristian Paţilea. Barrat, una dintre cele mai mari firme de construcţii din Anglia, a anunţat că va emite acţiuni la preţ redus pentru asociaţii proprii. Cele 500 de milioane de lire sterline câştigate în acest mod vor fi investite în terenuri. Şi bursa americană începe să capete avânt, trendul ascendent fiind evident în ultimele luni.