Compania Rodipet intră în zodia falimentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedurile de insolvenţă ale firmei au fost declanşate în instanţă de patru mici creditori ai companiei de distribuţie a presei, controlată de omul de afaceri Hassan Awdi Rodipet,

Procedurile de insolvenţă ale firmei au fost declanşate în instanţă de patru mici creditori ai companiei de distribuţie a presei, controlată de omul de afaceri Hassan Awdi

Rodipet, compania care până nu de mult controla piaţa de distribuţie a mass-media din România, ar putea intra în faliment odată cu decizia instanţei de judecată privind declanşarea procedurilor de insolvenţă, obţinută de câţiva mici creditori ai societăţii.

Compania, care deţine peste 20% din distribuţia de ziare pe piaţa autohtonă, a fost declarată falimentară în ultima zi lucrătoare a săptămânii trecute de către instanţa comercială a Tribunalului Bucureşti. Rodipet a intrat în faliment la cererea a patru creditori mai mici, deşi compania avea datorii imense, de ordinul milioanelor de euro faţă de alţi doi parteneri de afaceri, printre care Hiparion Distribution, principalul concurent al firmei.

Surse din piaţa de avocatură au declarat pentru "Adevărul" că Auto Mondial Media srl, Expert Service srl, Neopolis Impex srl şi Apex Ray sunt societăţile care pentru aproximativ 150.000 de lei, sumă care reprezintă o serie de penalităţi aferente unor debite, au obţinut vineri declararea falimentului Rodipet. Hotărârea judecătorească pronunţată, care a fost deja postată şi pe Portalul Instanţelor de judecată, a fost parafată de judecătorul sindic Costică Iconomu de la Secţia Falimente a Tribunalului Bucureşti.

Omul de afaceri Hassan Awdi, proprietarul Rodipet, a declarat pentru "Adevărul" că falimentul firmei a fost declarat la cererea unei firme, în baza unei facturi de 2.600 de lei. "Am dispus să le fie plătită suma şi în mod normal ar trebui oprită procedura de faliment.

Cred că este o problemă de legislaţie, pentru că o firmă creditoare poate să ceară executarea şi falimentul în baza unei simple facturi, fără să aibă hotărâre judecătorească", a precizat Hassan Awdi. El a mai spus că în acest moment activitatea Rodipet se desfăşoară normal, compania urmând un "important program de dezvoltare".

Preferinţe în instanţă

Trei dintre cei patru creditori care au obţinut falimentul Rodipet au cerut desemnarea în calitate de lichidator judiciar al societăţii de distribuţie a presei pe RVA Insolvency sprl, dar judecătorul a preferat să desemneze în acest rol o altă societate de profil, pe Activ Lichidator sprl, au precizat aceleaşi surse din piaţa de avocatură. Pentru această decizie, cei trei creditori au depus deja în instanţă documentaţia necesară recursului.

În ultima perioadă, pe numele Rodipet au fost depuse mai multe cereri de insolvenţă. "Numai în ultimul an pe numele Rodipet fuseseră depuse la instanţă peste o sută de cereri de faliment", au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, situaţia reuşea să fie de fiecare dată "detensionată" de Rodipet, care efectua plăţile creanţelor cu câteva zile înaintea termenului de judecată. Interesant este că achitarea datoriilor către partenerii de afaceri nu era efectuată din conturile Rodipet, ci, culmea, din conturile Star Collection Agency, societate de recuperare debite, patronată de familia Awdi, cea care deţine şi compania de distribuţie a presei.

Mamut pe piaţa distribuţiei

Potrivit datelor oficiale ale companiei, Rodipet S.A. este una dintre cele mai importante companii de distribuţie a presei din România, cu o cotă de piaţă de circa 22 - 30%. Cu o cifră de afaceri în creştere, de la 33 milioane de euro în 2003, la peste 41 milioane de euro în 2004 şi la aproximativ 70 milioane de euro în 2005, compania este distribuitorul de presă care aprovizionează zilnic cele 1.800 de puncte de vânzare din 41 de agenţii arondate fiecărui judeţ al României.

Pe lângă distribuţia majorităţii titlurilor din presă care va fi pusă, cel puţin pentru o perioadă, sub semnul incertitudinii, problemele ridicate de declanşarea procedurilor de insolvenţă bagă în ceaţă şi viitorul a mii de afaceri private, francizate sub sigla Rodipet.

11 milioane de euro, preţul privatizării Rodipet

Rodipet a fost vândută de statul român în urmă cu cinci ani pentru suma de 11 milioane de euro, din care aproximativ 4,87 milioane de euro au reprezentat datoriile companiei de la vremea respectivă.
Compania Magnar System Com din Otopeni, controlată de familia Awdi, a cumpărat întregul pachet de acţiuni al distribuitorului de presă.

Odată cu semnarea contractului de preluare, omul de afaceri Awdi se obliga contractual faţă de statul român să asigure un tratament nediscriminatoriu în privinţa distribuţiei de presă. În acest sens, Clubul Român de Presă a încheiat un protocol cu o serie de clauze care au fost inserate în contractul de privatizare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite