Băncile lumii, expuse la cea mai mare fraudă din istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele dintre cele mai mari grupuri bancare riscă să piardă miliarde de dolari din cauza escrocheriei puse la cale de fostul preşedinte al bursei Nasdaq, Bernard Madoff. În timp ce anchetatorii sapă prin registrele financiare ale firmei de investiţii a fostului şef al Nasdaq, Bernard Madoff, lista victimelor sale creşte.

Madoff este acuzat că a comis o fraudă de 50 de miliarde de dolari prin înfiinţarea unei piramide financiare, aceasta fiind cea mai mare fraudă de acest gen din istoria Wall Street-ului.

Fondul de hedging condus de Madoff aducea practic câştiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori şi depindea de o serie constantă de noi investiţii, pe acelaşi principiu pe care a funcţionat şi Caritasul românesc.

Scandalul, care a izbucnit săptămâna trecută, după ce Madoff s-a demascat singur, răsună acum în toată lumea. Bănci mari precum Santander sau BNP Paribas spun că atât clienţii, cât şi acţionarii lor riscă pierderi de miliarde de dolari.

Aceste bănci vor avea acum de înfruntat furia clienţilor şi acţionarilor şi probabil procese în care vor fi acuzate că nu au evaluat suficient de bine riscurile pe care le prezentau serviciile lui Madoff, scrie “Wall Street Journal”.

Clienţii Santander, una dintre cele mai mari bănci din Europa după valoarea de piaţă, aveau 2,33 miliarde de euro (3,11 miliarde de dolari)  în fondurile de investiţii ale lui Madoff. Peste două miliarde aparţineau investitorilor instituţionali şi clienţilor internaţionali ai diviziei de private-banking. 

Royal Bank of Scotland a raportat o expunere de aproximativ 400 milioane de lire sterline (595 milioane de dolari) la fondurile lui Madoff, iar BNP Paribas, cea mai mare bancă franceză după valoarea de piaţă, a spus că această fraudă îi poate aduce pierderi de 350 milioane de euro (467 milioane de dolari).

HSBC are, de asemenea, o expunere de un miliard de dolari, iar banca japoneză Nomura riscă pierderi de 302 milioane de dolari.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite