Un pusti care s-a dat drept "o blonda superba" a primit 5.000 dolari de la un american
0* Ingeniozitatea merge pana la trimiterea unor colete pline cu sticle goale celor care dau comenzi on-line * Cei mai pacaliti sunt americanii * Pedeapsa maxima pentru acest gen de infractiune este de 12 ani
Cresterea numarului de utilizatori de Internet a dus si la o explozie a infractiunilor de natura informatica in Romania. Numai anul trecut au fost inregistrate 200 astfel de infractiuni, insa numarul sesizarilor a fost de cateva ori mai mare. Jumatate dintre aceste infractiuni sunt licitatii electronice frauduloase, iar 30% reprezinta bunuri comandate on-line, dar care nu au ajuns niciodata la destinatar. Organizarea unei licitatii electronice este destul de simpla: cel care are ceva de vandut sau pretinde acest lucru fie isi deschide propriul site, fie apeleaza la unul deja specializat. Regulile sunt aceleasi ca pentru orice licitatie, si anume pret de pornire, data de deschidere si inchidere a licitatiei. "Putem vorbi despre o infractiune electronica atunci cand, desi adjudecat, bunul respectiv nu ajunge la cumparator. Iar aceste lucruri se intampla, dovada si cele 100 de cazuri de licitatii frauduloase efectuate anul trecut", a declarat Liviu Nicolescu, director general pentru Antifrauda si Securitatea Retelelor in Ministerul Comunicatiilor. Intr-un mod oarecum asemanator functioneaza si vanzarile frauduloase de bunuri on-line, singura diferenta fiind ca aici nu se organizeaza licitatie. "Si metodele de fraudare au evoluat. Spre exemplu, cei care "vand" anumite produse on-line expediaza cumparatorului colete pline cu sticle goale sau cartofi pentru a avea dovada ca au trimis produsul, lasand apoi totul in carca firmei de coletarie", a mai adaugat Liviu Nicolescu. Cele mai bine vandute sunt calculatoarele, telefoanele mobile sau electronicele, iar elementul convingator este pretul, de cateva ori mai mic decat in comertul obisnuit.
Cativa tineri au santajat sefii unor companii americane
Un caz care a dat recent bataie de cap anchetatorilor este cel al unui pusti de 17 ani care a "agatat" pe chat un american dandu-se drept "o blonda superba" "Relatia a avansat, iar in final "blonda" i-a cerut barbatului 5.000 dolari pentru a merge in SUA sa-l viziteze. A primit suma, dupa care s-a facut nevazut. Cel pacalit a facut plangere la Politie, iar tanarul a fost prins si chiar a inapoiat banii", a povestit Nicolescu. Un alt caz a fost cel al unor tineri care au intrat in bazele de date ale unor companii americane, dupa care i-au santajat pe sefii acestora ca vor face publice "punctele lor vulnerabile" in cazul in care nu le platesc cateva mii de dolari. Directorul Directiei Antifrauda sustine ca, infractorii pot fi prinsi mai usor in situatia in care cei pacaliti coopereaza: "In acest ultim caz, conducerea companiilor americane a fost de acord sa le plateasca banii acelor tineri ceea ce a dus la prinderea lor." O alta metoda destul de raspandita este cea a "scrisorilor nigeriene" prin care anumite persoane se dau drept fiii unor demnitari dintr-o tara africana si cauta pe Internet persoane care sa le ajute sa scoata bani din tara, in schimbul unor comisioane care ajung pana la 30-40%. "Acele sume de fapt nu exista, insa pe parcursul derularii afacerii se solicita partenerilor diverse sume de bani pentru deschidere de conturi etc". Majoritatea infractorilor fac insa si greseli, cum ar fi indicarea unui cont in care sa li se verse banii ori a adresei la care sa fie expediati, ceea ce in final duce la prinderea lor.
Americanii se lasa cel mai usor pacaliti
O alta caracteristica a acestui tip de infractiune este aceea ca hotii nu-si pacalesc decat rareori conationalii. Doar 10 romani au fost victimele tranzactiilor electronice, in timp ce numarul americanilor pacaliti a fost de 160. "Acest lucru se explica prin faptul ca in Statele Unite comertul electronic este foarte dezvoltat. Americanii cumpara multe lucruri de pe Internet. Sunt si romani care au depus plangere ca au fost inselati de straini, insa acest lucru nu a fost confirmat de anchetatori", mai spune Liviu Nicolescu. Pentru trimiterea acestor sesizari, MCTI a lansat de curand site-ul www. eFrauda.ro unde cei pacaliti pe Internet pot face sesizari. Specialistii recomanda, de asemenea, ca la achizitionarea unui produs pe cale electronica, inainte de efectuarea platii, cumparatorul sa solicite date despre vanzator pe care sa le si verifice. Legislatia in vigoare pedepseste aceste infractiuni cu pana la 12 ani de inchisoare.