17.000 de angajati de la stat vor fi disponibilizati anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Aproape 5.000 de mineri vor ramane fara un loc de munca in perioada urmatoare * Peste 1.300 de salariati de la CFR vor fi la mana celor care vor concesiona caile ferate nerentabile * APAPS lasa disponibilizarea a 10.000 de oameni pe seama noilor proprietari in schimbul scutirii de datorii

Aproximativ 17.000 de salariati din sectorul de stat vor ramane anul acesta fara locuri de munca, ca urmare a angajamentelor luate de guvernanti in fata Fondului Monetar International. Aproape o treime dintre cei care vor fi concediati provin din sectorul minier, alti 1.300 de la CFR, ca urmare a concesionarii cailor ferate nerentabile, iar circa 10.000 de la societatile din portofoliul APAPS care vor fi privatizate si pentru care s-a intocmit, inca de la finele lui 2003, planuri de restructurare. In cadrul negocierilor purtate, la sfarsitul anului trecut, cu echipa Fondului Monetar International prezenta in Romania, guvernantii s-au angajat sa concedieze, pe parcursul lui 2004, un numar de aproximativ 4.000-5.000 de mineri, ca urmare a inchiderii unor exploatari miniere care merg in pierdere sau se afla in conservare. Deocamdata, insa, nu s-a stabilit cu exactitate care vor fi minele pe care se va pune lacat si nici listele de disponibilizati. Nici salariatii Ministerului Transporturilor nu vor sta linistiti deoarece si aici sunt preconizate concedieri, insa la o scara mult mai redusa. "In baza strategiei de dezvoltare a transportului feroviar din Romania, a acordurilor incheiate intre Guvernul Romaniei si Fondul Monetar International, precum si a studiilor interne de rentabilitate realizate de Compania Nationala de Cai Ferate au fost identificati 3.307 km de cale ferata ce urmeaza sa fie concesionati in perioada urmatoare. Pe aceasta portiune de cale ferata gestionarea si coordonarea traficului va fi realizata de operatorii privati, urmand ca pe infrastructura nationala garniturile de tren sa fie coordonate de personalul calificat din cadrul societatii noastre", a declarat conducerea CFR. Cei 1.335 salariati care lucreaza la aceste portiuni de cale ferata au sanse sa-si pastreze locul de munca numai in cazul in care operatorii privati care concesioneaza infrastructura preiau si personalul aferent.
Si Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a gasit o solutie prin care se sustrage de la rezolvarea celei mai spinoase probleme legate de privatizarea societatilor comerciale-disponibilizarea personalului suplimentar, care de aceasta data este de aproximativ 10.000 de oameni, masura generatoare de mari convulsii sociale. Asa a procedat APAPS in cazul societatilor Roman Brasov, Aro Campulung, Siderurgica Hunedoara, Petrotub Roman si Republica Bucuresti , unde, de altfel, disponibilzarile de personal fie ca se afla in curs de desfasurare (Roman, Siderurgica), fie nici macar nu au fost demarate (ARO, Petrotub, Republica), procesul dovedindu-se extrem de anevoios in ciuda masurilor de acompaniament social adoptate de guvern. In momentul de fata, APAPS are in diferite stadii de desfasurare a acestui proces de restructurare 18 societati: ARO Campulung, IPRS Baneasa, Caromet Caransebes, Celhart Dovaris Braila, Comefin Costesti, CSR Resita, Energoreparatii Bucuresti, GES Boldesti Scaieni, IAIFO Zalau, INAR Brasov, Petrotub Roman, Rocar Bucuresti, Sidermet Calan, Siderurgica Hunedoara, UCM Resita, Republica Bucuresti, UTEPS Alba Iulia si URMES Bucuresti. Asa cum aratam, in mare parte, aceste societati sunt privatizate, sarcina restructurarii personalului revenind noului proprietar, potrivit clauzelor prevazute in contractul de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni. Unele societati, precum Rocar, se afla in procedura de lichidare si reorganizare judiciara, urmand a fi vandute pe bucati. Cele 14 societati au, insa, un numitor comun: la semnarea contractului de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni, APAPS le sterge toate datoriile catre bugetul de stat. La randul sau, Guvernul a elaborat OUG 8/2003 privind stimularea procesului de reorganizare, restructurare si privatizare a unor societati si companii nationale sau comerciale cu capital de stat in baza careia cei disponibilizati vor primi o suma egala cu de doua ori salariul mediu net pe economie din luna ianuarie 2004, conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica. De asemenea, toti disponibilizatii vor beneficia de indemnizatia de somaj precum si de un venit lunar de completare egal cu diferenta dintre salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de disponibilizare si nivelul indemnizatiei de somaj. La nivelul intregii tari este vorba de sume uriase pe care nu se stie de unde le va putea asigura Ministerul Finantelor Publice.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite