Toate tunurile pe băncile europene
0Guvernele europene pun presiune pe bănci să le împrumute, însă acestea nu mai au resurse. Îngheţul creditării poate arunca lumea în recesiune.
Criza datoriilor de stat din Europa s-a extins dincolo de statele UE şi sistemele bancare ale acestora. De la companii aeriene cu operaţiuni globale şi până la micii producători, companiile resimt retragerea băncilor europene de pe piaţa împrumuturilor. Rezultatul este o criză a creditării care afectează întreaga lume, împingând economia tot mai aproape de o nouă recesiune, notează cotidianul „The New York Times". Pe lângă deteriorarea climatului macroeconomic, băncile se confruntă şi cu înăsprirea cerinţelor de capital în UE. Aceşti doi factori vor forţa băncile să acorde cu 3.000 de miliarde de euro mai puţine împrumuturi în următorii ani, spun analiştii.
Fără credite, fără locuri de muncă
„Faptul că principalele bănci nu sunt capabile să ofere împrumuturi afectează dezvoltarea economică şi contribuie la intrarea în recesiune", spune Alex Rover, analist la J.P. Morgan Chase. Air France, de exemplu, se bazează pe bănci franceze precum BNP Paribas şi Société Générale pentru a-i acoperi 15% din ceea ce cheltuieşte pe noi avioane. Aceste două bănci nu mai acordă acum credite pentru a economisi resurse, astfel încât să atingă noile condiţii de capital. Eşecul de a obţine finanţare poate duce foarte repede la concedieri. Producătorul european Boeing a avertizat deja asupra acestui risc.
Între timp, guvernele europene pun presiune pe băncile interne şi aşa fragile pentru a continua să le finanţeze. Chiar dacă băncile vor să-şi
diminueze cât mai mult expunerea pe datoriile publice ale statelor cu probleme din UE, guvernele ţărilor de origine ale acestor instituţii le forţează practic să cumpere -sau măcar să nu mai vândă - obligaţiuni guvernamentale, transmite „The Wall Street Journal". Este cazul Italiei, al Portugaliei şi al Spaniei.
Dobânzile cerute Italiei, la un nou record
Insistenţele guvernelor reflectă teama acestora că, fără cumpărători, costurile lor de împrumut vor scăpa de sub control. Ieri, guvernul italian şi-a văzut costurile de împrumut ajungând iar la un nou record. Ieri, randamentele obligaţiunilor guvernamentale italiene cu scadenţa la 10 ani au ajuns la 7,56%. Dobânzile mai mari de 7% sunt considerate nesustenabile, moment în care se recomandă contractarea unui împrumut de urgenţă.