Statul incaseaza 2,2 miliarde de euro cu o lovitura de ciocan
0O lovitura de ciocan, si gata! Hardul calculatorului care a decis, marti seara, la sediul AVAS, castigatorul BCR a fost distrus de un membru al comisiei de privatizare. Se incearca astfel pastrarea
O lovitura de ciocan, si gata! Hardul calculatorului care a decis, marti seara, la sediul AVAS, castigatorul BCR a fost distrus de un membru al comisiei de privatizare. Se incearca astfel pastrarea vesnica a secretului ofertei depuse de cei care au pierdut, portughezii de la Millenium Bank. Castigatorii, austriecii de la Erste Bank, au semnat aseara, la sediul guvernului si in prezenta primului-ministru, contractul de privatizare al BCR. Documentul va fi trimis in zilele urmatoare la parlament pentru a fi aprobat, iar ulterior se va publica, integral, in Monitorul Oficial.
Contractul de privatizare a BCR este primul document de acest fel care va fi dat publicitatii, cu toate ca guvernele anterioare au vandut numeroase obiective economice, industriale si turistice aflate in proprietatea statului. Prin faptul ca doreste o transparenta totala a procesului de privatizare, actualul guvern incearca sa evite suspiciunile de coruptie si luare de comisioane ilicite care au planat asupra cabinetelor anterioare, ceea ce a facut ca occidentalii sa puna pe Romania eticheta: ,tara corupta". Acest demers pare sa fie perceput drept pozitiv in cercurile financiare si politice internationale, cu atat mai mult cu cat aprecierile vin din partea reprezentantilor unor institutii occidentale. Dar sa vedem la cine merg cele 3,7 miliarde de euro pe care le va plati, in maximum 90 de zile de la semnarea contractului, Erste Bank pentru preluarea a 61,8825% din actiunile BCR.
BERD, IFC si guvernul vor imparti 3,751 miliarde de euro
Cele aproximativ 790 milioane de actiuni ale BCR sunt detinute, procentual, de urmatorii proprietari: 31,88% de statul roman, 25% plus doua actiuni, in coproprietate, de BERD si IFC, 30,12% de cele cinci SIF si 8% de angajatii bancii. Procesul de privatizare nu a vizat decat vinderea a 490,4 milioane de actiuni detinute de stat, BERD si IFC. Astfel, suma de 3.751.554.805 euro pe care o va plati Erste Bank se va repartiza, in functie de participatiune, intre cei trei proprietari amintiti mai sus (7,65 euro/actiune). ,Finalizarea privatizarii BCR este un mare succes pentru Romania", a declarat Kurt Geiger, director in cadrul BERD, cu prilejul anuntarii noului actionar majoritar al BCR. Pastrand aceeasi nota laudativa, trimisul grupului financiar american, IFC, Declan Duff, s-a declarat satisfacut de modul in care a decurs procesul de privatizare a BCR si a spus ca aceasta zi este una fericita pentru noi. Adevarat ca nici nu putea fi considerata altfel de reprezentantii celor doua institutii financiare internationale ziua in care au obtinut aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru o investitie comuna de 222 milioane de euro, facuta in urma cu doi ani. Un adevarat Caritas care le-a adus pentru un euro investit alti 5. Cu toate acestea, trebuie subliniat ca cele doua grupuri financiare au venit cu bani si consultanta intr-un moment greu pentru banca. "Am acceptat un risc ridicat cu investitia noastra in BCR, dupa doua incercari anterioare nereusite de a privatiza banca in 2002. La acel moment, atitudinea internationala atat fata de BCR, cat si fata de Romania era mai putin favorabila", a mai spus Kurt Geiger.
Cele cinci SIF-uri isi vor pastra participatiunile la BCR
Confirmand proverbul care spune ca "Nu fuge cainele de la macelarie", cele cinci societati de investitii financiare (SIF) nu isi vor vinde procentul de 30,12% din actiunile detinute la BCR. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat dupa intalnirea pe care a avut-o la Palatul Victoria cu reprezentantii SIF, in prezenta premierului Tariceanu, ca fiecare dintre aceste societati va decide ulterior cum va proceda cu aceste participatii. Analistii economici spun ca actiunile vor creste rapid in perioada urmatoare, mai ales ca una dintre clauzele contractului de privatizare prevede listarea la bursa a BCR. Prin marimea pachetului de actiuni detinut, cele cinci SIF-uri au devenit acum actionarul secundar al BCR si, la un moment dat, pot avea o pozitie care poate fi exploatata atat de stat, cat si de un eventual cumparator. Interesant va fi de urmarit cum isi vor administra angajatii bancii procentul de 8% detinut, in contextul in care isi schimba patronul si trec de la "stat" la "privat".
Banii cuveniti statului
se vor investi
in finantarea infrastructurii
"Banii din BCR nu se vor risipi pe nimicuri, ci vrem sa-i investim in lucrari de infrastructura, care sa fie vizibile", declara premierul Tariceanu cu o saptamana in urma. El a tinut sa sublinieze ca prin "infrastructura" nu trebuie sa se inteleaga numai sosele, drumuri si poduri, ci si retelele educationale si sanitare.
Pe langa utilizarea lor la modernizarea si construirea de scoli, campusuri universitare, spitale, dispensare, camine de copii si batrani etc., banii proveniti din privatizarea BCR vor mai fi folositi si intr-un alt scop. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca exista si posibilitatea ca o parte din acestia sa constituie pilonul doi de pensii, idee care este sprijinita de mai multi membri ai guvernului.
Pentru administarea tuturor sumelor care vor proveni din privatizari se va constitui Fondul de Dezvoltare a Infrastructurii. Infiintarea, modul de functionare si administratorii acestui viitor organism se vor stabili printr-un act normativ care va fi aprobat in sedinta de guvern.
Erste Bank isi va majora capitalul social cu 2,4 miliarde de euro
Dupa ce a anuntat ca Erste e banca invingatoare, presedintele comisiei de privatizare, Sebastian Vladescu, a spus: "Aceasta este o tranzactie fara precedent in Romania si demonstreaza increderea investitorilor in tara noastra. (.) Privatizarea BCR va consolida sectorul bancar al Romaniei si va facilita procesul de aderare la UE". La randul sau, reprezentantul Erste, Manfred Wimmer, a declarat: "Suntem absolut incantati in privinta rezultatului acestei operatiuni si este o senzatie deosebita pentru Erste sa castige pachetul majoritar de actiuni al unei banci care conduce piata bancara in Romania". In ciuda declaratiilor optimiste, preluarea BCR nu este floare la ureche nici pentru banca austriaca, nici pentru stat. In primul rand, Erste se afla in fata unei mari provocari. Daca pentru preluarea BCR, in proportie de 90%, a contat oferirea unei sume mai mari decat concurentul, pentru restructurarea bancii romane este nevoie de mai mult decat atat. Prima miscare anuntata de austrieci este marirea capitalului cu 2,4 miliarde de euro, bani care vor fi utilizati pentru finantarea implementarii programelor de modernizare. Erste este o banca de marime medie si are active evaluate in prezent la 157 miliarde de euro (aproape de 5 ori mai mult decat toate activele bancare existente in Romania). Profitul net pe primele noua luni ale anului este de 508 milioane de euro, mai mare decat suma tuturor profiturilor realizate de sistemul bancar romanesc. Erste are o retea de sucursale in toate statele din zona Europei Centrale, avand peste 13 milioane de clienti. Un reprezentant al Erste a dezvaluit ca strategia bancii urmareste dezvoltarea dinspre Austria catre est, in bazinul de afaceri format de fostul bloc comunist CAER. Chiar daca Erste Bank va fi actionar majoritar, guvernul nu se poate spala pe maini de BCR odata cu cedarea managementului bancii. In primul rand, BCR este cea mai mare banca din Romania, cu multe legaturi in strainatate si cu peste 300 de sucursale si agentii in intreaga tara (in toate orasele cu peste 10.000 de locuitori), ceea ce reprezinta aproximativ 33% din reteaua bancara. Orice perturbare a activitatii sale poate crea mari dezechilibre atat pe piata financiar-bancara, cat si pe cea de capital. Este stiut faptul ca prin contractul de privatizare i s-a impus lui Erste sa listeze la bursa actiunile BCR. Iesind din planul economic, guvernul va avea si anumite griji legate de protectia sociala. Este mai mult ca sigur ca in perioada urmatoare, in urma procesului de modernizare, mai multi angajati ai BCR vor fi disponibilizati. Eficienta austriaca va lasa in afara schemelor de personal multi angajati care acum aveau un loc caldut de munca, sub umbrela unei institutii de stat.
Ce zic invinsii de la Millenium
Reflectoarele se pun intotdeauna pe castigatori. Dar ce fac invinsii? Directorul executiv al bancii portugheze, Francisco de la Cerda, ne-a declarat: "Nu pot fi bucuros, dar asa este viata. Unii pierd, altii castiga". El nu a contestat rezultatul decis de calculator, dar pe fata sa se vedea ca insuccesul l-a marcat profund. A parasit val-vartej sediul AVAS, spunandu-ne inainte de a se urca in lift: ,Nu ne-am hotarat daca vom parasi Romania sau vom incerca sa intram totusi pe piata bancara". Incercand un rationament simplu, putem spune ca este putin probabil ca dupa ce investesti o suma in euro cu multe zerouri pentru a cerceta un mediu financiar-economic, ai ajuns sa cunosti persoane implicate in sistemul bancar, sa te retragi pastrand gustul amar al infrangerii pe buze. Probabil ca, dupa o rumegare rapida a esecului de moment, ambitiosul spirit latin al portughezilor va arunca Millenium intr-o noua batalie, poate chiar pentru preluarea CEC.