STUDIU INTERN BCR: Femeile preferă economisirea pentru locuinţe
0Produsele de economisire clasice (depozite bancare şi conturi de economii) sunt preponderent utilizate de către bărbaţi (aceştia economisesc în medie cu 17% mai mult decât femeile), dar în cazul economisirii pentru locuinţe raportul de invesrează, arată un studiu intern al BCR.
Aproape 50.000 de femei au investit în fondurile administrate de ERSTE Asset Management aproximativ un miliard de lei. Femeile constituie majoritatea clienţilor care încheie contracte de economisire creditare la BCR Banca pentru Locuinţe.
În cazul produselor clasice de economisire (de tipul depozit bancar sau cont de economii), tendinţa generală este ca bărbaţii să economisescă mai mult decât femeile, în medie cu 17%, relevă un studiu intern al BCR efectuat pe portofoliul de clienţi ai băncii.
Tinerele pub mai greu bani deoparte
Diferenţele în comportamentul de economisire femei versus bărbaţi sunt vizible în analiza pe segmente de vârstă. Astfel, între 30 - 40 ani, bărbaţii economisesc semnificativ mai mult decât femeile, în medie cu 23% mai mult. După vârsta de 40 de ani, diferenţele dintre bărbaţi şi femei încep să se aplatizeze: bărbaţii tind în medie să economisească doar cu 15% mai mult decât femeile (sub media generală).
Cu toate acestea, decalajele sunt recuperate în ceea ce priveşte produsele de economisire şi investiţii mai complexe. Pe segmentul fondurilor de investiţii, raportul femei barbati este de 43% versus 57% din investitori, iar în cazul contractelor de economisire creditare disponibile prin BCR Banca pentru Locuinţe, raportul se inverseaza – 54% femei versus 46% barbati în rândul contractanţilor.
Nu le place riscul
Femeile care investesc în fondurile ERSTE Asset Management sunt mai degrabă prudente şi orientate către stabilitate, alegând în mare parte fonduri cu un grad de risc scăzut, care investesc în instrumente cu venit fix.
Decizia de investire este luată de femei la maturitate şi mai ales înainte de pensionare (36% în cazul BCR Obligaţiuni), preferând să investească toţi banii într-o singură tranşă, decât sistematic.
Femeile sunt hotarâte şi statornice în decizia de investire pe care au luat-o, având în vedere că majoritatea sumelor de bani sunt investite pe termen mediu (40%) şi lung (32%). De altfel, se estimează că femeile vor alege în continuare investestiţiile pe termene mai mari de 1 an, în fonduri cu expunere pe obligaţiuni, trend confirmat încă de anul trecut.
Creşte puterea financiară a româncelor
Având în vedere că primii paşi în viaţa de investitor au fost deja făcuţi, autorii studiului BCR preconizează că în viitor femeile îşi vor construi portofolii de investiţii formate din cel puţin două fonduri şi vor opta ca o parte din sumele investite să fie orientate către fonduri cu grad de risc mai ridicat.
Conform studiului IRES „Proiecţii sociale ale românilor pentru 2012“, publicat la 10 ianuarie 2012, peste 30% dintre femei şi-au declarat intenţia de a economisi în 2012, faţă de peste 43% dintre bărbaţi, ceea ce încă reflectă un decalaj de venituri şi independenţă financiară. Cu toate acestea, în special pe segmentele afluente se poate observa o creştere a puterii financiare a femeilor din România, lucru reflectat mai ales în comportamentul de investiţie al acestora.