România, al şaselea producător de bere al Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România este a şasea ţară producătoare de bere din Europa şi a patra din punct de vedere al angajatorilor din sector, a declarat Jan Lichota, reprezentantul legal al Asociaţiei Berarii Europei, care a citat un studiu realizat de Ernst & Young.

Vânzările de bere au atins un nivel de 17, 6 milioane de hectolitri în 2009, cu 13% mai puţin decât în anul precendent, când s-a înregistrat un volum de 20,2 milioane de hectolitri. „România este una din ţările care a înregistrat cele mai mari scăderi din Europa", a declarat Jan Derck van Karnebeek, preşedintele Asociaţiei „Berarii României".

Anul trecut a scăzut substanţial şi consumul de bere, din cauza crizei. Astfel, în comparaţie cu 2008, când un român a consumat în medie 93 litri de bere, rezultatele anului trecut arată o scădere la nivelul anului 2006, revenindu-se la o medie de 81 de litri. În ciuda scăderii, românii deţin locul cinci în Europa la consumul de bere, după Cehia (117 litri pe cap de locuitor), Irlanda (111 litri), Austria (109 litri) şi Polonia (97 de litri). Ţara cu cel mai mci consum de bere din Europa este Turcia, unde consumul mediu anual este de doar 12 litri pe cap de locuitor.

Scăderea vânzărilor de 13%, în volum, nu a dus, totuşi, la stagnarea investiţiilor. Anul trecut, membrii Asociaţiei „Berarii României" - Bergenbier, Heineken România, Romaqua Group, United Romanian Breweries şi Ursus Breweries - au investit aproximativ 105 milioane de euro în 2009, totalizând astfel peste un miliard de euro de la intrarea lor pe piaţă.           

Suntem codaşi la exporturi

Chiar dacă ţara noastră produce foarte multă bere comparativ cu celelate ţări europene, nu stă la fel de bine la capitolul exporturi. Potrivit studiului Ernst & Young, România ocupă penultimul loc, după Norvegia, din Europa, la exporturile de bere. Ţările fruntaşe sunt Olanda şi Belgia, care export peste 60% din producţia de bere.

Românii se apre că se ghidează după principiul „nu vindem, nu cumpărăm", deoarece nici importurile nu sunt semnificative. Aproape 99% din berea consumată de români este produsă în ţara noastră, potrivit Ascoziaţiei „Berarii României". „Românii preferă covârşitor berea produsă local, ceea ce explică ponderea relativ scăzută a importurilor, care se situează sub 1% din totalul vânzărilor",  a declarat Jan Derck van Karnebeek, noul preşedinte al asociaţiei şi director general al Heineken România.

În cifre, importurile au scăzut anul trecut la 0,17 milioane hectolitri, de la 0,5 milioane hectolitri în 2008, în timp ce exporturile au crescut de la 0,06 milioane de hectolitri la 0,17 milioane de hectolitri.

Berea la PET deţine supremaţia

În ceea ce priveşte vânzările pe segmente de ambalaje, în 2009, berea la PET a avut cea mai mare cotă de piaţă, de 46,7%, urmată de berea la sticlă, cu 35,3%, la cutie, cu 14,8%, şi berea draft, cu 3,2%. „România şi Cehia sunt ţările unde bereala PET are cele mai mari vânzări", a punctat Jan Lichota.

Din asociaţia „Berarii României" fac parte companiile Bergenbier, Heineken România, Romaqua Goup, United Romanian Beweries şi Ursus Beweries, care au derulat anul trecut investiţii de 105 milioane de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite