Retragerile masive din SIF-uri au provocat pierderi grele acţionarilor
0Faţă de maximele atinse în luna februarie, titlurile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) au pierdut, în medie, aproximativ 10.000 de lei vechi. Cu toate că graficele
Faţă de maximele atinse în luna februarie, titlurile celor cinci Societăţi de Investiţii Financiare (SIF) au pierdut, în medie, aproximativ 10.000 de lei vechi. Cu toate că graficele SIF-urilor s-au "înverzit", ieri, pentru prima oară în această lună, analiştii din piaţa de capital nu sunt prea optimişti în ceea ce priveşte recuperarea rapidă a acestui decalaj şi dau ca termen de "însănătoşire" cel puţin un an de aici înainte.
Cât despre cauzele care au determinat această prăbuşire, mai accentuată în ultimul timp comparativ cu media pieţei, părerile sunt împărţite. Vânzările masive din sectorul financiar sunt puse pe seama mult-discutatei ordonanţe privind acţiunea concertată, ce nu mai permite deţineri de peste un punct procentual pentru doi sau mai mulţi investitori care acţionează în baza unei înţelegeri, dar şi a scandalurilor, popririlor de conturi şi, nu în ultimul rând, "motivul Cătălin Chelu" este invocat în explicarea acestei situaţii.
Mai sunt 50 de zile de lichidări
"Principala cauză a scăderilor pe SIF-uri, care se pliază pe evoluţia de ansamblu a pieţei, rămâne lichidarea poziţiilor celor care deţin mai mult de 1% din capitalul social. Până la data de 2 august, ar trebui să se încheie ieşirea prin lichidare", ne-a explicat Laurenţiu Roşoiu, analist la Active International. Însă febra vânzărilor a cuprins toate categoriile de investitori: "S-au retras vânzători importanţi, de tipul fondurilor străine care şi-au marcat profiturile, dar şi investitori autohtoni, în mare parte din cauza nesiguranţei Codului Fiscal. Au vândut speculatorii români şi chiar investitorii mici, de portofoliu, şi-au diminuat expunerile la piaţă pentru a se proteja", spune Iulian Panait, preşedintele KTD Invest. "Poate fi vorba şi de scandalul care a afectat conducerea SIF Oltenia, dar şi de popririle de conturi pe care AVAS le-a impus la SIF Moldova", este de părere directorul de tranzacţionare al Estinvest Focşani, Marcel Murgoci.
"Motivul Chelu"
Retragerile susţinute ale lui Cătălin Chelu - care numai săptămâna trecută a vândut prin Mecanica Rotes Târgovişte şi CC Blue Telecom Galaţi peste un milion de acţiuni deţinute la SIF-uri - au determinat, spun brokerii, o reacţie şi din partea investitorilor mai mici. Cu toate acestea, analiştii nu cred că omul de afaceri este presat de acţiunea concertată: "Se poate ca dl Chelu să adune bani pentru subscrierea, care începe mâine (n.r. - azi), la oferta Transelectrica", apreciază directorul Estinvest.
De asemenea, se zvoneşte că Chelu ar intenţiona să se retragă din acţionariatul Blue Telecom. "Încă nu pot să fac publice planurile mele, însă pot să vă spun că aceste vânzări fac parte dintr-o strategie de investiţii pe termen lung", ne-a declarat Cătălin Chelu, lăsând să se înţeleagă că vânzările prin Blue Telecom sunt legate de o posibilă intrare în alte afaceri. Chelu a confirmat faptul că o parte din ieşiri au fost determinate de intenţia de a subscrie la Transelectrica.