Record istoric la creşterea costurilor de producţie
0Preţurile din industrie s-au mărit în iunie cu 19,4% faţă de perioada similară din 2007, nivel nemaiîntâlnit în ultimii ani Scumpirea mărfurilor industriale a atins cote extreme în
Preţurile din industrie s-au mărit în iunie cu 19,4% faţă de perioada similară din 2007, nivel nemaiîntâlnit în ultimii ani
Scumpirea mărfurilor industriale a atins cote extreme în iunie, cu consecinţe ce se vor repercuta, în scurt timp, asupra preţurilor finale ale produselor nealimentare.
Datele comunicate, ieri, de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în iunie 2008, preţurile producţiei industriale au crescut cu 19,4%, comparativ cu luna similară din 2007.
Avansul preţurilor din industria prelucrătoare a fost de peste 22%, nivel care practic nu mai are cum să rămână la producători şi să nu se transmită mai departe, către clienţii acestora. De altfel, fenomenul de transmitere a şi fost declanşat, cu mai multe luni în urmă...
Arhivele Statisticii nu consemnează, în ultimii ani, majorări atât de drastice ale costurilor de producţie, ultima creştere cu două cifre fiind înregistrată în ianuarie 2007. Atunci, costurile crescuseră în medie cu 10% faţă de ianuarie 2006, scumpirile din industrie temperându-se ulterior până aproape de 5%, în vara anului trecut. Creşterea a revenit la valori cu două cifre în noiembrie anul trecut, pentru ca, în iunie 2008, să se apropie de pragul de 20%.
Produsele energetice s-au scumpit cu 21%
Pe marile grupe industriale, creşteri importante de preţuri au fost consemnate la produsele industriei energetice (21,7%) şi industriei bunurilor intermediare (21,3%), urmate de produsele din industria bunurilor de uz curent (17,4%), industria bunurilor de capital (12,2%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (12,2%).
Comparativ cu luna mai a acestui an, preţurile producţiei industriale au urcat cu 2,1%. Pe sectoare de activitate, preţurile produselor din industria extractivă au înregistrat o creştere cu 5,6%, iar cele din industria prelucrătoare şi energie electrică şi termică, gaze şi apă o creştere cu 2,1%, respectiv cu 0,1%.
În Europa, am ajuns pe locul patru
România a ajuns pe poziţia a patra, între cele 27 de state ale Uniunii Europene, în funcţie de avansul preţurilor producţiei industriale pe piaţa internă în luna iunie. Creşterea de 17,3% consemnată pe plan local depăşeşte cu 71% media comunitară.
La nivelul UE, preţurile din toate sectoarele industriei, excluzând energia, au avansat, în medie, cu 4,6%, în timp ce, în sectorul energetic, indicele înregistrat a fost de 27%, rezultând o medie de 10,1%.
Cele mai importante creşteri medii ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în Danemarca (21,7%), Marea Britanie (19,5%) şi Lituania (19,4%).
La polul opus s-au situat Cehia (5,4%), Irlanda şi Slovacia (6,4% fiecare). În cele 15 state ale zonei euro, preţurile producţiei industriale au crescut, în medie, cu 8%.