Primul român, în topul revistei americane Forbes

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Ţiriac are o avere estimată de publicaţia americană la 1,1 miliarde de dolari Omul de afaceri Ion Ţiriac este primul român care apare printre cei 946 de miliardari ai lumii în

Ion Ţiriac are o avere estimată de publicaţia americană la 1,1 miliarde de dolari

Omul de afaceri Ion Ţiriac este primul român care apare printre cei 946 de miliardari ai lumii în clasamentul realizat de revista "Forbes". Asta deşi în topul "Celor mai bogaţi români 2006" al publicaţiei "Capital", fostul sportiv este surclasat de Iosif Constantin Drăgan.

Averea omului de afaceri este estimată de revista americană la 1,1 miliarde de dolari, ceva mai mică decât cea care îl plasează pe locul doi în topul "Cei mai bogaţi 300 de români", al revistei "Capital", şi anume 1,2-1,5 miliarde de dolari. În plus, averea omului de afaceri Iosif Constantin Drăgan este estimată, în aceeaşi publicaţie, undeva între 1,3-1,6 miliarde de dolari. De unde această diferenţă? Ei bine, analistul economic Matei Păun spune că nu este "o prăpastie" între cifrele prezentate de "Forbes" şi cele ale publicaţiei româneşti. "Este o diferenţă care poate fi determinată de perioada în care au fost realizate clasamentele. În plus, în orice evaluare de firmă, dacă vorbim de cele nelistate, intervine elementul subiectiv. Apoi, riscul este perceput diferit, dar şi părerile despre creşterile viitoare ale activelor deţinute sunt împărţite. Sunt multe variabile care lasă loc interpretărilor", spune Păun. Revista "Forbes" foloseşte modelul "Cash Flow" sau "fluxul de numerar", iar datele au fost culese până pe data de 9 februarie 2007. Aşa că în clasament apare şi fondatorul companiei E.&J. Gallo Winery, Ernest Gallo, care a decedat pe data de 6 martie.

În acelaşi timp, potrivit "Forbes", cifrele nu reflectă nici volatilitatea care a zdruncinat pieţele în urmă cu trei săptămâni. Între 9 februarie şi 2 martie, piaţa de capital - aşa cum a fost ea măsurată de compania Morgan Stanley All Country World Local Index - a scăzut cu 3,7%. În schimb, averile acumulate privat şi din imobiliare nu au resimţit căderea. Publicaţia menţionează şi faptul că pot exista şi alţi miliardari necunoscuţi încă.

"În cazul modelului <> , rata de discount folosită diferă. Unii folosesc 11, alţii 13. Este loc pentru diferenţe. Diverse persoane percep riscul diferit, ceea ce înseamnă şi o percepţie diferită a banului. Sunt surprins că există totuşi diferenţe aproape imperceptibile şi m-aş fi aşteptat să fie mai mari. Vorbim de active care sunt localizate într-o piaţă emergentă şi lasă loc de interpretări", mai spune Matei Păun. "Cu cât piaţa este mai dezvoltată, cu atât părerile analiştilor sunt împărtăşite de mai multă lume. Ca un exemplu, este mult mai posibil ca lumea să fie de acord cu creşterea PIB-ului SUA decât cu cel al României. Asta pentru că piaţa românească este mai volatilă, nu este aşa bine aşezată", conchide el.

2006, cel mai bogat an în istoria lumii

Numărul miliardarilor a crescut vertiginos anul trecut, concentrând 3,5 trilioane de dolari în mâinile a 946 de oameni. Potrivit revistei "Forbes", creşterea economică mondială a dus la apariţia a 178 noi miliardari în numai 12 luni. "A fost cel mai bogat an din istoria umanităţii", a declarat fondatorul revistei, Steve Forbes. "Cel mai bun mod de a crea bogăţie este de a avea pieţe libere şi oameni liberi şi din ce în ce mai mulţi oameni îşi dau seama de acest lucru". Antreprenori din China şi alte pieţe în plină dezvoltare au intrat în lista anuală. India a surclasat Japonia în termeni de număr de miliardari, în timp ce România şi Serbia şi-au făcut pentru prima oară intrarea în clasament. Yan Cheung din China a făcut istorie devenind cea mai bogată persoană din ţara sa, cu o avere estimată la 2,4 miliarde de dolari, obţinută dintr-o firmă producătoare de hârtie, intrând în clubul select al femeilor care au reuşit prin propriile forţe. În total, există 83 de femei miliardare în lume, cu un venit total de 310 miliarde de dolari.

Între progresele de anul acesta se înscriu şi progresele Spaniei, cu 10 noi miliardari, dintr-un total de 20 miliardari, şi al Rusiei, cu 19 noi miliardari, dintr-un total de 53. De remarcat, de asemenea, faptul că averea totală a miliardarilor ruşi, estimată la 282 miliarde de dolari, a depăşit averea însumată a miliardarilor germani, estimată la 245 miliarde de dolari.

Afacerile unui tenismen

1990 - Înfiinţează prima bancă privată din România - Banca Ţiriac, care a devenit operaţională în aprilie 1991. În aprilie 1993, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a devenit unul dintre acţionarii principali ai Băncii Ţiriac, fiind şi prima participare a BERD la capitalul social al unei bănci din Europa Centrală şi de Est.

1992 - Împreună cu magnatul media Adrian Sârbu, Ion Ţiriac pune bazele MediaPro. Prin Rootland Trading Limited, o societate cu sediul în Cipru, el a deţinut, până în 2002, 19% din acţiunile MediaPro Internaţional şi 28% din Media Pro SA.

1993 - 1994 - Omul de afaceri înfiinţează agenţia de turism Dacia Tour, care în prezent poartă numele de Ţiriac Travel. În această perioadă creează şi compania Asigurări "Ion Ţiriac" (ASIT), o societate mixtă cu capital integral privat. Din august 2000, când Allianz Group achiziţionează 51% din acţiunile ASIT, compania îşi schimbă numele în Allianz-Ţiriac Asigurări SA. În 2006, fostul tenismen mai deţinea doar 44% din societatea de asigurări. Atunci ia naştere şi Ţiriac Auto, firmă care coordonează activitatea a cinci dintre cei mai mari importatori de autovehicule din România: AutoRom, M Car Trading, Romcar, Premium Auto şi Hyundai Auto România.

1998 - 1999 - Fondează "Ion Ţiriac Air", prima linie aeriană specializată în transportul oamenilor de afaceri, care are propriul terminal pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" din Bucureşti şi efectuează curse charter către Budapesta, Viena şi alte oraşe europene. În septembrie 1999 înfiinţează Ţiriac Leasing, care oferă servicii de leasing financiar pentru Ţiriac Auto.

2003 - Este numit de fostul premier Adrian Năstase în funcţia de preşedinte al Consiliului Strategic pentru Atragerea Investitorilor Străini.

2006 - Finalizează negocierile cu gigantul DaimlerChrysler pentru controlul AutoRom. Acum, grupul germano-american gestionează comercializarea propriilor mărci în România prin DaimlerChrysler Automotive România, la care Ţiriac deţine 49% din pachetul de acţiuni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite