Românii de la Prospecţiuni caută aur şi metale grele şi rare în Senegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Prospecţiuni, controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, a obţinut de la guvernul senegalez dreptul de a prospecta şapte perimetre de resurse minerale, printre care aur, metale grele şi metale rare.

Activitatea va începe în ianuarie 2012.
"Am câştigat şapte permise pentru explorare şi exploatare, din care patru pe fosfaţi, iar celelalte pe metale grele (titan, zircon), aur, cupru şi metale rare (litiu), toate în Senegal. În ianuarie 2012 vom începe prospectarea la perimetrele de fosfaţi şi aur", a declarat Tender.

Totodată, compania Prospecţiuni a semnat săptămâna trecută un memorandum cu Petrosen, compania naţională de petrol din Senegal, pentru înfiinţarea unei societăţi mixte, denumită Petro-Prospect.

Petro-Prospect va fi înregistrată în Dakar şi va fi controlată de în proporţie de 51% de Petrosen, diferenţa aparţinând Prospecţiuni. Tender a spus că scopul companiei mixte este prestarea de servicii pentru industria de petrol şi gaze, atât pentru companii de stat, cât şi pentru companii private din Africa. El a adăugat că la nivel decisional cei doi acţionari sunt egali pentru că statutul companiei mixte prevede că orice decizie va fi luată cu două treimi din voturi. Serviciile vor fi oferite în Senegal, cât şi alte state africane, şi anume Mauritania, Mali, Guineea Bissau, Republica Guineea, Sierra Leone, Liberia, Ghana, Benin, Togo, Burkina Faso şi Coasta de Fildeş. Primele operaţiuni vor începe în Mauritania, la sfârşitul acestui an.

În Senegal, Prospecţiuni va avea până în martie 2012 un număr de aproximativ 400 de angajaţi senegalezi.

Omul de afaceri a arătat că în sectorul resurselor minerale va acţiona pe două direcţii în Africa. Prima direcţie este reprezentată de activitatea de explorare şi exploatare a resurselor, iar cea de-a doua vizează prestarea de servicii pentru industria de petrol şi gaze.

Guineea Bissau nu ştie ce resurse are

Prospecţiuni a încheiat în urmă cu o săptmână cu Ministerul Resurselor din Guineea Bissau un memorandum pentru investigarea geologică a suprafeţei întregii ţări, respectiv peste 40.000 kilometri pătraţi.

"Guineea Bissau vrea să ştie ce resurse are, dar nu are banii necesari. Finanţarea operaţiunii va fi făcută prin credit furnizor, iar investiţia poate ajunge la câteva zeci milioane de euro", a afirmat Tender.

El a adăugat că scopul său este să facă din Prospecţiuni o compania "de talie mondială", care se extinde şi în America de Nord, dar şi în India, Pakistan şi Cambodgia.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite