Cazul Goldman Sachs, vârful unui aisberg?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul ce are în prim-plan acuzaţiile de fraudă de care a fost acuzată banca Goldman Sachs ar putea fi urmat şi alte anchete pe Wall Street. Analiştii spun că şi alte bănci de prestigiu mondial, precum Citigroup, Morgan Stanley sau Deutsche Bank, ar putea fi implicate în operaţiuni ilegale.

Scandalul izbucnit la finele săptămânii trecute, după ce banca americană Goldman Sachs a fost acuzată de fraudă cu obligaţiuni subprime, ar putea fi doar începutul problemelor de ordin legal cu care s-ar putea confrunta Wall Street în perioada următoare, scrie Reuters.

Mai citeşte şi:

Wall Street intră sub asediul lui Obama

Comisia pentru Bursă şi Valori Mobiliare din Statele Unite (SEC) a acuzat Goldman Sachs că ar fi înşelat investitorii la crearea şi vânzarea unui produs financiar complex, legat de credite ipotecare subprime. SEC consideră că Goldman Sachs a vândut un produs de tip CDO („collateralized debt obligations"), denumit ABACUS, legat de performanţa unor titluri depinzând de împrumuturi pentru imobile rezidenţiale.

Acestea au adus pierderi de peste un miliard de dolari investitorilor. Potrivit datelor Thomson Reuters, alte bănci de renume, precum Merrill Lynch, Citigroup sau Deutsche Bank se află în topul tranzacţiilor cu CDO, chiar dacă majoritatea acestora nu au legătură cu afacerea ABACUS. Mai mult, vineri, acţiunile Goldman s-au prăbuşit cu 13%, cele ale Deutsche Bank au scăzut cu 9%, iar cotaţiile Morgan Stanley, cu 6%.

Acţiunile Bank of America, instituţie care are în portofoliul său Merrill Lynch, precum şi cele ale Citigroup, au înregistrat un declin de cinci procente. Acuzaţiile aduse Goldman Sachs au stârnit investitorii care au avut pierderi enorme din tranzacţiile cu CDO, susţine avocatul Jake Zamansky. „Am fost contactat de clienţi ai Goldman care vor să dea banca în judecată pentru recuperarea pierderilor. Totul va merge dincolo de ABACUS. Avocaţii se uită şi la alte tipuri de trazacţii", spune Zamansky, citat de Reuters.

Goldman Sachs consideră complet nefondate aceste acuzaţii, banca declarându-se dezamăgită că SEC începe o acţiune judiciară pe baza unei singure tranzacţii. Şi premierul Marii Britanii, Gordon Brown, a cerut reglementatorului financiar din ţara sa o anchetă privind activitatea Goldman Sachs.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite