CET 2 Oradea - la fier vechi sau retehnologizata de italieni
0CET 2 Oradea a apartinut societatii Termoelectrica Bucuresti, dar nu mai functioneaza din 1994. "Unitatea a fost oprita datorita poluarii excesive a zonei. Are o pozitie transfrontaliera si a
CET 2 Oradea a apartinut societatii Termoelectrica Bucuresti, dar nu mai functioneaza din 1994.
"Unitatea a fost oprita datorita poluarii excesive a zonei. Are o pozitie transfrontaliera si a functionat pe carbune", ne-au declarat surse oficiale din sistem. Acumuland datorii si penalitati de-a lungul celor 11 ani, CET Oradea a fost evaluata, la cererea Termoelectrica, la 40 milioane de dolari. La cererea ANAF, unitatea a suportat insa si o a doua evaluare, stabilita la 82 milioane de euro. In prezent, CET Oradea se afla sub sechestru asiguratoriu la ANAF. Specialistii din Termoelectrica spun ca unitatea nu are nici piata, deoarece in Oradea activitatea industriala s-a diminuat, iar populatia este conectata la CET 1 Oradea. "Pentru a transforma CET 2 intr-o unitate competitiva, ea trebuie retehnologizata suta la suta pentru a functiona pe gaze naturale sau carbune superior", sustin specialistii.
Supraevaluarea centralei, contestata
O firma din Italia, parte a unui mare concern, incearca sa cumpere CET 2 Oradea, oferind 30 milioane de euro. "In plus, intentionam sa venim si cu investitii de 200 milioane de euro", ne-a declarat un reprezentant al firmei. Acesta contesta supraevaluarea unitatii la 82 milioane de euro si sustine ca se intentioneaza vanzarea ei ca fier vechi. "S-ar scoate cel mult 42 milioane de euro, dar ar mai trebui cheltuite inca 40 milioane de euro pentru curatarea de conductele subterane existente", sustine aceeasi sursa. Intrebat de ce italienii nu construiesc "de la zero" o centrala electrotermica, reprezentantul acestora ne-a declarat: "CET 2 are deja conductele existente. Noi venim cu utilaje de ultima tehnologie si vom realiza si o uzina de reciclare a deseurilor menajere".
ANAF: "Nici verbal nu am primit oferta"
Reprezentantii ANAF sustin insa ca nu au primit nici un fel de oferta concreta din partea cuiva. Iar despre oferta italienilor, acestia ne-au declarat: "Nu am primit nici o oferta din partea nimanui. Nici macar o cerere sau vreo scrisorica. Am fi luat in seama chiar si o oferta verbala, dar aceasta nu exista. Daca ar fi existat, nu am mai fi incercat acum sa o vindem pe bucati, pentru a mai recupera cate ceva din datoria CET Oradea catre stat". Initial, ANAF a incercat sa vanda integral unitatea, dar nu a vrut-o nimeni.