Avocaţii români muşcă din profitul celor străini
0Piaţa de avocatură românească este dominată de jucători locali, în condiţiile în care o parte dintre cei străini şi-au restrâns activitatea sau şi-au încetat-o. Casele de avocatură autohtone „au luat faţa“ multinaţionalelor, întărindu-şi poziţia pe piaţă prin deschiderea de birouri regionale sau prin parteneriate cu alţi jucători.
Cu o creştere economică atractivă în perioada 2000-2008, România a fost o ţintă sigură pentru firmele internaţionale de avocatură. Numai în ultimii doi ani, România a bifat intrarea pe piaţă a unor mari firme precum Allen&Overy, DLA Piper, White&Case sau Garrigues. Căderea sectorului imobiliar şi amânarea unor privatizări au făcut însă ca unele nume străine să dispară de pe piaţa autohtonă.
Una dintre primele firme venite în România, casa de avocatură Linklaters din Marea Britanie, a renunţat la biroul din Bucureşti în 2008. „Trebuie luate în calcul şi dimensiunile mici ale pieţei avocaturii de business de aici - o piaţă emergentă care nu a confirmat aşteptările celor de la centru", explică reprezentanţii casei Boştină&Asociaţii. Nici onorariile obţinute aici nu se ridică la nivelul celor din Occident. „Piaţa românească este una a ratelor orare mici ce nu pot susţine un model cu criterii de profitabilitate occidentale", este de părere Cătălin Grigorescu, avocat coordonator al societăţii bpv Grigorescu. Pentru anul în curs, el se aşteaptă la o cifră de afaceri în stagnare,de trei milioane de euro, la nivelul celei obţinute în 2008 şi 2009.
Dacă Linklaters a ieşit de pe piaţa românească, casa de avocatură austriacă Wolf Theis şi-au redus cu un sfert numărul de avocaţi în 2009. „Contextul financiar economic ne-a determinat să regândim activitatea biroului din România. La mijlocul anului trecut am redus numărul de avocaţi de la 30 la 23", a spus Bryan Jardine, managing partner al Wolf Theiss România.
Anul trecut a fost un an dificil pentru avocatura de business, o piaţă estimată la aproximativ 300 de milioane de euro. Stagnarea afacerilor din Capitală şi creşterea numărului de litigii comerciale în toată ţara au făcut ca marile firme de avocatură româneşti să-şi îndrepte atenţia şi spre oraşele din provincie.
Atraşi de regiunile cu potenţial de creştere
Boştină&Asociaţii este una dintre firmele ce au fost atrase de potenţialul pieţei din provincie, numai anul trecut 10-11% din veniturile firmei fiind asigurate de sediile locale. Cel mai recent birou a fost deschis în august 2009 la Piatra Neamţ şi este cel de-al 16-lea. În 2010, casa de avocatură intenţionează să deschidă un birou la Bacău. În ceea ce priveşte cifra de afaceri, reprezentanţii Boştină&Asociaţii estimează o creştere de 8-10% pentru 2009 comparativ cu cea din 2008, de 16,6 milioane de euro.
Reprezentanţii casei estimează o scădere cu 10% a pieţei de avocatură în 2009. Dacă Boştină&Asociaţii au ales să se extindă la nivel local, cei de la Ţucă, Zbârcea&Asociaţii au preferat să deschidă un birou la Madrid, în Spania, în asociere cu firma de consultanţă Fúster García-Berdoy.
Provincia generează 10% din venituri
În 2010, casa Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) va continua politica de extindere teritorială începută în urmă cu şase ani şi va deschide un birou la Craiova şi unul la Cluj.
În prezent, NNDKP are două birouri locale, la Timişoara şi la Braşov. Anul trecut, cifra de afaceri a firmei de avocatură a scăzut cu 6% comparativ cu anul precedent, de la 14,8 milioane de euro. „În 2010 ne aşteptăm la o evoluţie ascendentă, de maximum 10% faţă de 2009, datorată efervescenţei activităţilor din zona litigiilor comerciale, dar şi a unei uşoare revitalizări pe partea de achiziţii şi finanţări", arată Ion Nestor, partener coordonator al Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Cele două birouri teritoriale au avut în 2009 o pondere de 8,5% din cifra de afaceri a firmei, iar pentru 2010 este estimată o creştere de 10-12%.
Un an fără intrări de noi jucători
Anul 2010 rămâne însă sub semnul crizei. „Nu mă aştept ca România să devină o ţintă de profit pentru marile firme internaţionale, sunt şanse mici să asistăm la intrarea unor noi jucători", crede Gabriel Zbârcea, managing partner al Ţuca Zbârcea&Asociaţii.
Şi reprezentanţii firmei Boştină spun că actuala criză a determinat firmele mari de avocatură din Occident să fie mult mai precaute când analizează o eventuală intrare pe pieţele din regiune.
Ce segmente de piaţă cresc în 2010
Pe măsură ce efectele crizei se vor simţi mai acut în România, va creşte şi cererea de avocaţi pe segmentul de litigii, restructurare şi insolvenţă, inclusiv dreptul muncii. Şi asta în detrimentul unor arii de practică precum imobiliarele.
Fuziunile, puţin probabile între firmele mari
În 2010, piaţa de avocatură nu poate exclude fuziunile, însă acest lucru se poate întâmplă între case de avocatură de nivel mediu, similare ca număr de avocaţi şi structură de business, potrivit lui Cătălin Grigorescu, avocat coordonator al societăţii de avocatură bpv Grigorescu.
„Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci cei din top vor avea de-a face cu un contracanditat de luat în seamă. Este mai puţin probabil să asistăm la fuziuni la nivel de vârf", arată el.