Virgil Ianţu, la Adevărul Live: „Astăzi e greu să faci lucruri de calitate, iar oamenii de calitate sunt greu de găsit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Ianţu (44 de ani) a venit în studioul Adevărul Live pentru a vorbi despre concertul simfonic pe care îl va susţine, alături de Orchestra de Tineret, dar şi despre albumul „Ieri şi azi“.

Virgil Ianţu va susţine un concert simfonic, alături de Orchestra de Tineret, dirijată de Andrei Tudor, pe 19 iunie, în Piaţa „George Enescu“ din Bucureşti, la cea de-a zecea ediţie a Bucharest Music Film Festival. Colecţia de muzică românească „Ieri şi azi“, lansată în urmă cu un an de Virgil Ianţu, va fi pusă în scenă sub forma unui concert simfonic extraordinar.

Inovaţia artistică propusă de Virgil Ianţu este susţinută de Sebastian Burneci, directorul muzical al proiectului şi membru al orchestrei conduse de acesta. Proiectului simfonic i se va alătura şi Orchestra de Tineret, care va fi condusă şi dirijată, în data de 19 iunie, de Andrei Tudor.

„«Ieri şi azi» este un album plin de armonie şi căldură. Muzica aleasă, interpretarea ei şi Big bandul oferă un sound elegant şi rafinat. Iar atunci când la acest context adaugi instrumente cu corzi, ele nu fac altceva decât să îmbrace şi să îmbogăţească armonia, bucurându-ne şi pe noi, cei de pe scenă, dorind ca acest sentiment să-l transmitem mai departe celor din public. Pe 19 iunie vă aştept să ne bucurăm împreună de muzica românească, live, interpretată în premieră în această formulă cu totul specială“, a declarat Virgil Ianţu.

„Ieri şi azi“ reprezintă primul material discografic înregistrat de artist, constând într-o serie de piese româneşti, compuse în stiluri şi perioade de timp diferite. În cuprinsul albumului se regăsesc piese celebre din portofoliul Timpuri Noi („Tanţa“), Aura Urziceanu („Dor de viaţă“), Loredana („Extravaganza“), Direcţia 5 („Dacă ai şti“), Ştefan Bănică („Găseşte-mi loc în inima ta“), Simplu („Oare ştii“), Viţa de vie („Praf de stele“), Aurelian Andreescu („Dorul“) şi Holograf („Vreau o minune“).
 

Cele mai importante declaraţii:

„Îmi lipseşte televiziunea, aş vrea să fac un late night show“

„Adevărul“: Îţi lipsesşte televiziunea?

Virgil Ianţu: Sigur că mi-e dor de televiziune, se fac 15 ani de când am început la Prima TV „Vrei să fii milionar“, în pauza asta ultimă m-am ocupat de alte lucruri, dar îmi lipseşte. Am învăţat o gramadă de lucruri în TV, mi se pare ciudat să stau, vremurile se schimbă. Formatele mari sunt puţine pe TV, iar calitatea nu e mereu un atu. Aş face un late night show, precum făcea Jay Leno. Mi-ar plăcea să fac un show cu umorul meu mai acid.

Spune-mi mai multe despre albumul „Ieri şi azi“.

De un an am lasant albumul „Ieri şi azi“, a fost un moft al meu. E foarte faină experienţa asta la nivelul ăsta. Există public pentru asemenea muzică. Am ales subiectiv lista de piese. Piese româneşti iubite, care ating perioade diferite de timp, de la Aura Urziceanu, până la Sarmalele Reci, chiar şi Simplu sau Connect-R. O să fie un concert pentru toată lumea. Muzica este reîmprospătată într-un mod cool. Am în spate nişte muzicieni excepţionali. Vineri urmează un concert inedit pentru mine. O să am în spate o orchestră mult mai mare. Eu deschid Bucharest Music Film Festival cu un concert românesc. O să am pe scenă nişte tineri faini, Orchestra Română de Tineret. O să fie o seară relaxată în care să ne bucurăm de muzica românească. Cred că se mai face muzică bună în România. Cantitatea este mai mare faţă de alte vremuri. Într-un procent mare există muzică care nu reprezintă ceva pentru mine, muzică sezonieră, dar şi un alt procent de muzică bună făcută de tineri. Avem de schimbat experienţe unuii de ceilalţi.

Cum erai ca burlac?

Ca şi acum, la locul meu, citeam, mai timid. Au fost unele episoade când m-am trezit cu oameni în faţa casei, de exemplu, după ce apăream în presa tabloidă. Oamenii vor să afle informaţii despre personalităţi la care nu au acces. Trebuie să există reviste de acest gen, la fel şi emisiuni, atâta vreme cât există o limită a bunului simţ.

Reîmpăcarea cu Ştefan Bănică Jr

A existat o divergenţă între tine şi Ştefan Bănică Jr?

Amândoi am crescut în paralel. Şi la minte. Iar acum am revăzut cu el filmări din tinereţile noastre. Suntem în regulă şi aşa e firesc să fie. Era chiar aiurea să nu aleg o piesă din repertoriul lui Ştefan. În schimb, nu mă gândeam că Nicu Alifantis va deveni naşul fetiţei mele şi vreau să le mulţumesc celor care mi-au dat acordul să le reinterpretez piesele. Albumul în sine e destul de elaborat, ca scriitură şi formulă de instrumente. Am avut emoţii înainte de înregistrări. Cunosc industria muzicienilor, dar nu mai ştiam la ce nivel sunt. Nu e produsul meu, ci e unul comun. Adi Despot m-a ajutat la rândul lui. Pentru mine era o schimbare, aveam nevoie de o supraveghere obiectivă. Adi m-a sfătuit. Am simţit o energie pozitivă din partea tuturor. Ieri am avut prima repetiţie, a fost o surpriză plăcută să văd că intrumentiştii se folosesc şi de voce. Le place să cânte, încă nu s-a blazat.

Vei avea colaborări? Poate cu Andreea Raicu?

O să am o invitată, dintr-o altă generaţie, alta decât a mea. Andreea Raicu a trecut print-o schimbare. E un om cu care ţin legătura, cu care aş vrea să mai fac ceva în televiziune. Cred că am fi un cuplu fain pe TV. Ea s-a schimbat în bine, s-a aşezat ea cu ea la discuţii, face lucruri importante şi nu se plânge.

Astăzi e greu să faci lucruri de calitate“

Cum ai ales stilul ăsta de muzică?

Îmi place stilul ăsta. Nu mă regăseam în direcţia de a pune pe cineva să îmi scrie piesele. Swing-ul e un gen de muzică cool. E o muzică accesibilă, frumoasă, elegantă. Asta mi-a plăcut şi de-asta am abordat acest mix. Am avut un concert la Cluj, iar prietenii mi-au spus că oamenii nu ştiau ce o să cânt, dar au venit să mă vadă. Au plecat surprinşi şi bucuroşi că se întâmplă aşa ceva. E greu să faci lucruri de calitate astăzi, iar oamenii de calitate sunt greu de găsit. Mă încăpăţânez să fac ceva de calitate.

Idei pentru un nou proiect

Am început să fac un casting şi vreau să pornesc un proiect. Nu există emisiuni cu copii. Emisiunea „Copiii spun lucruri trăznite“ îmi lipseşte. Idei am, dar o să vină şi momtul de reîntoarcere la TV. Proiectul acesta se renaşte dintr-o idee mai veche. N-am semnat cu nicio televiziune. Prezentarea „Big Brother“ m-a calit, cele patru ore de live pe săptămână au fost o şcoală de televiziune. Conţinutul nu mi-a plăcut, dar am învăţat să gestionez situaţii critice.

„Mă deranjează că societatea nu are reacţie

Te uiţi la televizor?

Mă uit mult pe ştiri, mult în sensul în care după ce ajung acasă mă uit la ştiri. Mă enervez. Mă frustrează ceea ce văd. Mă pun şi scriu post-uri pe site-ul meu. Mă atinge tot ce-i social. Nu mă pricep la politică, dar e frustrant să vezi că lucrurile nu se rezolvă aşa cum ar trebuit. Noi plătim oamenii care se cred şefii noştri. Mă deranjează că societatea nu are reacţie. Aşteptam o reacţie 13-15 iunie, ca la Universitate. Ăla a fost momentul în care ne-am dus într-o direcţie greşită.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite