FOTO VIDEO Premiera săptămânii: „Nebraska“, un film amar la sfârşitul căruia oamenii găsesc speranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Nebraska“ urmăreşte relaţia dintre un tată vârstnic, fost alcoolic, Woody Grant (Bruce Dern), şi fiul lui înstrăinat, David Grant (Will Forte).

„Nebraska“ urmăreşte relaţia dintre un tată vârstnic, fost alcoolic, Woody Grant (Bruce Dern), şi fiul lui înstrăinat, David Grant (Will Forte).

Woody primeşte o scrisoare prin care este înştiinţat că a câştigat un premiu în valoare de un milion de dolari şi pentru a intra în posesia lui trebuie să meargă în oraşul Lincoln, Nebraska. Imediat ce David citeşte scrisoarea, realizează că este o scamatorie şi alături de mama sa, Kate (June Squibb),  şi de fratele încearcă să-şi convingă tatăl să renunţe la călătorie. 

Şi dacă la început David se gândeşte chiar să-şi interneze tatăl într-un azil de bătrâni, treptat realizează că nu mai are foarte mult timp de petrecut alături de el, gând ce îl determină să-i facă acest capriciu care îi va aduce bucurie. Aşadar, David decide să-l însoţească pe tatăl său în Nebraska, unde urmează să primească presupusul premiu. Situaţia este comică doar în aparenţă, iar latura întunecată a poveştii nu întârzie să apară. 

image

Actorii Bruce Dern şi Will Forte, în „Nebraska“ FOTO Ascot Elite 

Filmul, care poartă semnătura regizorului Alexander Payne şi este alb-negru, a fost nominalizat la premiul Palme d’Or din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, unde Bruce Dern a fost recompensat cu trofeul pentru Cel mai bun actor. De asemenea, pelicula a fost nominalizată la şase categorii la cea de-a 86-a ediţie a premiilor Oscar, inclusiv Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor în rol principal (Bruce Dern) şi Cea mai bună actriţă în rol secundar (June Squibb).

Şi dacă regizorul a considerat că Bryan Cranston, protagonistul serialului de succes „Breaking Bad“, nu este potrivit pentru rolul fiului, despre Bruce Dern a declarat că l-a ales pentru că este „un actor grozav“. 

Poate că «Nebraska» nu este uimitor de nou, iar uneori putem vedea epifanii profilându-se la orizontul îndepărtat, dar întotdeauna este amuzant şi inteligent   Peter Bradshaw, „The Guardian“.

„Are vârsta potrivită, vârsta la care poate fi atât ingenios, cât şi încăpăţânat. În plus, este un actor grozav şi, într-un mod contextual, în ultimii ani nu am mai văzut pe marile ecrane o performanţă bună oferită de el“, a explicat Payne. 

   

Încă de la proiecţia din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, „Nebraska“ a stârnit reacţii pozitive în rândul criticilor de film, iar actorul Bruce Dern a fost îndelung apreciat. 

Robbie Collin, criticul de film al publicaţiei „The Daily Telegraph“ a descris filmul ca fiind „o elegie dulce-amăruie pentru familiile mari din America, filmat superb în alb-negru, care se potriveşte perfect cu evocarea timpurilor demult apuse“. De altfe, Collin consideră că această peliculă a reprezentat o revenire spectaculoasă pentru regizorul Payne. 

  

image

Actriţa June Squibb, în rolul soţiei Kate Grant FOTO cinemgia.ro

„Poate că  «Nebraska» nu este uimitor de nou, iar uneori putem vedea epifanii profilându-se la orizontul îndepărtat, dar întotdeauna este amuzant şi inteligent“, a notat şi Peter Bradshaw, de la „The Guardian“.

De asemenea criticul a fost impresionat de interpretarea neaşteptat de bună a actriţei June Squibb şi de „forma teribilă“ în care s-a aflat Bruce Dern, fiind de părere că este pelicula este „o călătorie amăruie care îmbină adevărurile cu o inimă moale“.

Dacă «asculţi» «Nebraska», vei fi lovit de acest gând: «La sfârşitul fiecărei zile câştigate cu greu, oamenii găsesc motive să mai spere»   A.O. Scott, „The New York Times“

Totodată A.O. Scott, jurnalist al publicaţiei „The New York Times“, compară „Nebraska“ cu albumul cu acelaşi nume, din 1982, al cântăreţului Bruce Springsteen. 

„Miza acestui film nu este să arate că vechile valori, precum munca, familia şi comunitatea, au decăzut, ci că ele nu au existat cu adevărat niciodată. Cu toate acestea, sentimentul care persistă după ce vezi ultima scenă este opus disperării. Dacă «asculţi» «Nebraska», vei fi lovit de acest gând: «La sfârşitul fiecărei zile câştigate cu greu, oamenii găsesc motive să mai spere»“, a mai scris Scott.

image

Bruce Dern şi June Squibb, în drama „Nebraska“ FOTO cinemagia.ro

Pe de altă parte criticul David Denby, de la „New Yorker“, consieră că deşi filmul este realizat cu măiestrie, este departe de a fi o operă de artă. 

„Dern este pur şi simplu minunat, cu un aspect ciufulit într-un mod corespunzător şi uneori ameţit, el pare a fi un om care se află sub propriile aşteptări, care rezistă tentaţiei de a exagera, permiţând chipului îmbătrânit să fie brăzdat cu nuanţe subtile de durere, auto-dezgust şi indignare“, notează crticiul Scott Foundas, de la „Variety“.

   

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite