Titus Munteanu, „profesorul“ care lansează vedete

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul realizator care a creat în anii ’90 „Şcoala Vedetelor“ va lansa la TVR 1, pe 20 martie, emisiunea „Televiziunea copiilor“. Angela Similea, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, dar şi artişti din generaţia actuală ca Adi Despot, Călin Goia, Călin Geambaşu sau Gianina Corondan au fost lansaţi de Titus Munteanu.

În vremea în care Hann­ah Montana, desenele de pe Cartoon Network şi internetul ne acaparează copiii, Titus Munteanu, omul care a conceput sute de formate TV pregăteşte ofensiva: emisiunea „Televiziunea copiilor". Dacă „Şcoala Vedetelor" a devenit un reper în materie de programe TV pentru adolescenţi, „Televiziunea  copiilor" este „cu o treaptă mai sus" în aspiraţiile cunoscutului realizator. Pentru că proiectul nu se opreşte la un format. El va deveni o televiziune în sine pentru copii, în cadrul postului public.

„O să fie o emisiune-bombă", anunţă Titus Munteanu şi fraza nu are nimic ostentativ pentru că cel care o rosteşte este unul dintre cei mai longevivi şi mai apreciaţi profesionişti din TVR. „Copiii trebuie să aibă repere.Trebuie să le oferim alternative pentru că sunt foarte talentaţi şi au un potenţial fantastic", explică Titus Munteanu după o lună şi jumătate de repetiţii cu cei 40 de copii rămaşi după preselecţii (iniţial au fost 300).

Micii reporteri

„Televiziunea copiilor" este o emisiune în care copiii cu vârste cuprinse între 6 şi 12 ani fac legea. Scriu şi editează ştiri, prezintă ştiri, iau interviuri unor personalităţi sau sunt reporteri speciali la diverse evenimente care sunt de interes pentru ei. Aceştia sunt „ştiriştii", dar mai există şi cei de la Divertisment care îşi vor etala talentul muzical în cadrul unui concurs.

Citiţi şi:

Dan Negru: "Televiziunea este ca o femeie uşoară!"

Mircea Radu: „TVR nu mi-a reproşat nimic“

„La început au fost cam rebeli, circulau prin sală, dar acum ascultă. Pregătim echipa de ştirişti împreună cu Monica Ghiurco. Din prietenie şi din dragoste pentru acest proiect, Monica ne ajută dezinteresat. Ea îi învaţă care este poziţia unui prezentator, cum trebuie să vorbească", precizează Titus Munteanu. Omul care le-a văzut pe toate într-o viaţă petrecută în televiziune, încă mai are parte de surprize.

„A venit la mine o fetiţă care mi-a zis: «Vreau să prezint ştirile pe care eu le-am conceput». S-a aşezat la pupitru, sigură de ea. Am fost surprins de siguranţa ei. Apoi, copiii au improvizat: «Intrăm acum în legătură cu corespondentul nostru special. Mark ai legătura», şi Mark a intrat imediat în joc.

Alt copil a venit şi mi-a spus: «Vreau şi eu să fac o rubrică despre greşelile oamenilor mari». Ia să vedem despre ce e vorba, i-am zis, şi până la urmă am găsit şi titlu pentru rubrica respectivă: «Două greşeli în două minute». Copiii din această generaţie vor să se exprime. Eu am mare încredere în ei. Sunt bunic, am un nepot şi o nepoţică, am experienţe şi acasă cu copiii", adaugă omul de televiziune.

„Mi-e tare dor de dumneavoastră"

„Şcoala vedetelor", alt proiect de succes semnat Titus Munteanu, a avut un impact uriaş asupra adolescenţilor în perioada 1995-2000. A fost difuzată timp de patru ani, iar cei care s-au format acolo - Călin Goia de la Voltaj, Adi Despot de la Viţa de Vie, Nadine, Gianina Corondan, Alice Bursuc sau Dana Mladin - sunt nume cunoscute în showbiz sau televiziune. „Şcoala vedetelor" a început ca un program de Revelion, apoi a devenit emisiune difuzată săptămânal. Din când în când, foştii săi elevi îl mai sună. „Am primit odată un telefon-surpriză de la Călin Geambaşu. «Mi-e tare dor de dumneavoastră». Mi-a spus-o aşa, pur şi simplu.

M-am bucurat. Acum, Adi Despot probabil că va face parte din juriul concursului muzical". Dar Titus Munteanu a avut permanent o şcoală a vedetelor: i-a lansat pe Angela Similea, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Marius Ţeicu, Laurenţiu Cazan, Elena Cârstea.

„Am ştiut de la bun început că Angela va ajunge o mare vedetă. Despre Elena Cârstea, pe care am luat-o de la poarta televiziunii şi am pus-o să cânte, la fel. Am dus-o la Tudor Vornicu şi i-am zis că am găsit o voce şi să îi găsim loc sâmbătă în emisiune. Elena Cârstea a făcut furori cu vocea ei, la început", îşi aminteşte Titus Munteanu, „seniorul" Televiziunii Române.

"Copiii din această generaţie vor să se exprime. Eu am mare încredere în ei."
Titus Munteanu
realizator TV

Este „tatăl" emisiunii „O dată-n viaţă"

Titus Munteanu (70 de ani) a realizat şi conceput sute de programe şi formate de emisiuni TV. „O dată-n viaţă", prezentată la TVR 1 de Iuliana Tudor, poartă semnătura acestuia. „La noi nu erau aceste formate de import. Ele au apărut după 1990. Făceai o emisiune, apoi o luai de la zero şi făceai alta. Tot timpul eram nevoiţi să creăm. Nu luam formate internaţionale, formatele le făceam noi. Asta am învăţat de la Tudor Vornicu.

«Proiecte, vreau proiecte noi», ne zicea mereu. Asta m-a ajutat şi când am creat «Şcoala vedetelor» şi am avut la început patru sau cinci copii", spune omul de televiziune. Titus Munteanu se bazează pe fler atunci când selectează copiii. Felul în care vorbesc, personalitatea fiecăruia, modul cum interpretează o melodie sunt indicii clare că un copil are sau nu stofă de vedetă. „Eu zic că trebuie să ai calităţi să lucrezi cu oamenii şi în mod special cu copiii", a mai spus acesta.

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite