A murit Stan Lee, părintele supereroilor Marvel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stan Lee, un supeerou al lumii reale FOTO Go4It
Stan Lee, un supeerou al lumii reale FOTO Go4It

A murit legendarul scriitor american Stan Lee, creatorul unor personaje-simbol precum Spider-Man, Hulk, Iron Man, Daredevil, Thor şi X-Men. Fondatorul universului de supereroi Marvel avea 95 de ani.

Scriitor, desenator, editor, personalitate TV, fondator şi fost preşedinte al Marvel Comics, ale cărui creaturi fantastice l-au transformat pe el însuşi într-un supererou pentru iubitorii de benzi desenate din întreaga lume, Stan Lee a murit la vârsta de 95 de ani, scrie Hollywood Reporter. El şi-a trăit ultimele clipe într-o clinică medicală din Los Angeles, unde a fost transportat de urgenţă în dimineaţa zilei de 11 noiembrie. 

Stanley Martin Lieber, cunoscut drept Stan Lee, s-a născut pe 22 decembrie 1922, la New York, din părinţi evrei care au emigrat din România, aspect despre care starul a vorbit în timpul vieţii. Singur sau în colaborare cu mai mulţi artişti, precum Jack Kirby şi Steve Ditko, el a creat personaje care au făcut istorie - Spider-Man, Hulk, Doctor Strange, Fantastic Four, Iron Man, Daredevil, Thor, X-Men, Black Panther şi Ant-Man.  

Ultimii ani din viaţa lui Stan Lee au fost tumultoşi. După ce soţia sa, Joan, care i-a fost alături timp de 69 de ani, a murit în 2017, scriitorul a dat în judecată comitetul executiv al POW! Entertainment - companie pe care a fondat-o în 2001 pentru a produce filme, show-uri TV şi jocuri video - cerând daune de 1 miliard de dolari pentru fraudă, însă câteva săptămâni mai târziu a anulat procesul. 

De asemenea, Lee şi-a dat în judecată fostul partener de afaceri şi a cerut un ordin de restricţie împotriva managerului său. În vara acestui an, surse din Departamentul de Poliţie din Los Angeles au dezvăluit că a început o anchetă cu privire la abuzuri pe care starul le-ar fi suferit. 

Iniţial îmi era ruşine pentru că eram doar un simplu scriitor de benzi desenate în timp ce alţi oameni construiau poduri şi făceau cercetări în medicină.   Stan Lee

Averea lui Stan Lee este estimată la 70 de milioane de dolari. Uneori pe cont propriu, alteori cu ajutorul unor colaborări de succes, Lee a catapultat Marvel de la statutul de mică afacere la editorul de benzi desenate numărul unu la nivel global şi, mai târziu, la un adevărat gigant media. 

În 2009, compania The Walt Disney a cumpărat Marvel Entertainment contra sumei de 4 miliarde de dolari, iar topul celor mai bine vândute filme cu supereroi din istorie este dominat de personaje Marvel.

Considerat de mulţi un vizionar, Stan Lee mărturisea că la început se simţea ruşinat de succesul muncii sale: „Iniţial îmi era ruşine pentru că eram doar un simplu scriitor de benzi desenate în timp ce alţi oameni construiau poduri şi făceau cercetări în medicină. Apoi am început să înţeleg că industria de divertisment este unul dintre cele mai importante lucruri din viaţa oamenilor. Cred că dacă eşti capabil să distrezi oamenii, atunci faci un lucru bun“, mărturisea Lee într-un interviu pentru Washington Post. 

Supereroi cu probleme umane

Timp de mulţi ani, industria a fost dominată de DC Comics, care i-a dat lumii pe Superman, Batman, Wonder Woman şi Green Lantern. Însă în perioada 1961-1964, Marvel a revitalizat industria de benzi desenate cu o serie de supereroi plini de defecte şi mai umani. Personajele lui Lee trăiau în lumea reală şi se luptau cu provocările cotidiene, fie că era vorba de plătitul chiriei, de dramele amoroase sau întrebări existenţiale despre scopul vieţii.

În mod special, Spider Man a devenit personajul-emblemă al lui Stan Lee: un fotograf nevrotic pe nume Peter Parker care, după ce este muşcat de un păianjen radioactiv, dezvoltă superputeri. Parker se ciocnea tot timpul cu editorul ziarului la care lucra, se consuma cu privire la relaţia cu Mary Jane Watson şi îşi făcea griji pentru sensibila sa mătuşă. În plus, trebuia să combată criminalitatea. 

„Nu m-am gândit niciodată că Spider Man va deveni un simbol mondial. Eu speram doar ca benzile desenate să se vândă şi să îmi păstrez locul de muncă“, spunea Lee în 2006, potrivit CNN. 

Stan Lee primit National Medal of Arts în 2008 şi a fost inclus în The Will Eisner Award Hall of Fame (1994) şi Jack Kirby Hall of Fame (1995).

Vedete



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite