Decalogul pentru cercetare - condiţii minimale pentru ca Doi Mici şi un Anc să voteze Guvernul Orban

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Având în vedere noile evoluţii de pe scena politică, Doi Mici şi un Anc are următoarele cerinţe minimale de la Guvernul Orban, pentru a repune pe un făgaş normal cercetarea românească, aflată acum pe patru butuci, la nivel macro. Despre unităţi care excelează şi în ce anume constă excelenţa acestora, în episodul viitor, dar ca şi spoiler vă zicem doar atât: Înalta Poartă (MCI) are supuşi loiali.

În timp ce scriem aceste rânduri SG1 e pe cale să se închidă în biroul de pe Str Mendeleev nr. 21-25, unde încă mai hălăduie umbra ministrului Hurduc. D-lui va intra în istorie ca ministrul cerecetării care a negat adevăruri demonstrate ştiinţific (detalii aici). De asemenea, mai lasă moştenire noului Cabinet un procent din PIB mai mic şi decât cel din plină criză economică mondială şi o execuţie bugetară execrabilă, în linie cu predecesorii d-lui din partid (detalii aici). 

Dle prim-ministru desemnat, Ludovic Orban, puteţi conta pe sprijinul Doi Mici şi un Anc dacă vă angajaţi să respectaţi minim decalogul de mai jos (ordinea punctelor nu indică importanţa lor):

  • Permiteţi laureaţilor Nobel să evalueze proiectele de cercetare depuse de cercetătorii români. Cu alte cuvinte, reintroduceţi obligativitatea ca jumătate + 1 din evaluatorii unui proiect de cercetare finanţat din bani publici (sau fonduri nerambursabile UE) să fie din străinătate, cu îndeplinirea unor standarde minimale de vizibilitate internaţională. Aplicaţi această măsură inclusiv pentru competiţiile în curs de evaluare. Detalii aici.  
  • Alocaţi cel puţin 0,3 % din PIB pentru cercetare. Detalii aici.   
  • Deschiderea de urgenţă a două noi competiţii naţionale de proiecte, pentru cercetători seniori (e.g., PCE şi PCCF). Din numărul uriaş de proiecte depuse la ultimele competiţii naţionale vă puteţi da seama ce „foamete” există în rândul cercetătorilor, unele având o rată prognozată de succes mai mică de 5%. Începând din 2020 porniţi o altă şarjă. Asociaţia Ad Astra, a cercetătorilor români de pretutindeni, vă spune aici şi cât v-ar costa aceste lansări anuale de competiţii şi impactul benefic pe care l-ar avea.   
  • Stoparea evaluării Institutelor Naţionale de Cercetare-Dezvoltare şi elaborarea unei noi metodologii, care să fie cu adevărat relevantă, nu praf în ochi, cum e acum, cu evaluatori ce nu au impus niciun criteriu de vizibilitate internaţională (Neica Nimeni e perfect eliogibil să evalueze). Detalii aici.   
  • Elaborarea unei metodologii pentru evaluarea cu experţi internaţionali a Institutelor Academiei Române, prin modificarea legii de funcţionare a acesteia. Şi dacă tot sunteţi acolo, poate depuneţi în Parlament un proiect de lege nou, nouţ, prin care să scoateţi din încremenirea supremă acest „for suprem”. Detalii aici.   
  • Subscriem la poziţia publică a UBB şi UB (aici), prin care se cere modificarea metodologiei de evaluare a universităţilor, în sensul luării în calcul a producţiei ştiinţifice a acestora în fluxurile internaţionale de publicare, per capita.  
  • Farsele pe bani publici de genul ALFRED trebuie să înceteze! E musai să trimiteţi corpul de control la toate cele trei mari infrastructuri de cercetare ale României: ELI, DANUBIUS şi ALFRED. Trebuie să ne spuneţi deschis din ce bani se decontează a doua sursă gama la ELI (având în vedere că dacă EuroGammaS câştigă în instanţă am putea fi nevoiţi să plătim două surse), ce perspective are DANUBIUS şi ce naiba vrea să facă România cu reactorul nuclear al fostului ministru Şerban Valeca (ALFRED)?  
  • Să ne spuneţi clar şi răspicat că România nu va mai aloca bani publici pentru deplasarea unei delegaţii de „inventatori” la Salonul de la Geneva.   
  • Finalizaţi de urgenţă evaluarea actualului Plan Naţional de Cercetare-Dezvoltare-Inovare şi publicaţi ciorna celui viitor, care va include mecanisme de evaluare continuă şi va crea un cadru funcţional de finanţare multianuală a proiectelor de cercetare.   
  • Dacă tot vă puneţi pe redus numărul ministerelor, reduceţi şi numărul consiliilor consultative din subordinea MCI şi MEN, că le-am pierdut deja numărul şi nu le mai înţelegem acronimele. Faceţi două şi bune: CNCS şi CCCDI! Unul pentru cercetarea fundamentală şi respectiv pentru cea aplicativă. Pentru popularea lor cu experţi vă recomandăm din nou comunicatul Ad Astra de aici

Ca sugestie de final: 

În desemnarea ministrului cercetării să aveţi în vedere ca persoana aleasă să îndeplinească minim cerinţele de eligibilitate impuse evaluatorilor de proiecte de tip PCE (Proiecte de Cercetare Exploratorie), pe care le găsiţi aici (Anexa 2).

În speranţa unei bune colaborări, bazată pe decalogul de mai sus, adresăm încă de pe acum ministrului desemnat de dvs. să gestioneze acest domeniu invitaţia la o discuţie. Ne-ar face plăcere să vă oferim un sfat pentru programul de guvernare.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite