Vrei să studiezi în străinătate? Ofertele şi noutăţile de la târgul RIUF de anul acesta, la Adevărul Live

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În jur de 100 de instituţii de învăţământ superior din 16 ţări vin sâmbătă şi duminică în Capitală la cel mai mare târg de universităţi străine din ţară, RIUF, aflat la cea de-a zecea ediţie. La Adevărul Live, am dezbătut noutăţile de anul acesta alături de reprezentanţii Educativa, cei care organizează târgul, şi unul dintre tinerii români care au ales să studieze peste hotare, chiar într-o ţară arabă.

 

UPDATE: "Părinţii au un rol foarte important în plecare tinerilor în străinătate:  ei pot să îi influenţeze pozitiv, să-i susţină, sau să aibă o influenţă negativă, să le spună copiilor că nu se poate, că nu au bani", a mai spus Ghiţă.

UPDATE: Ghiţă a mai spus că foarte mulţi studenţi din Franţa şi Suedia vin să studieze medicina în România fiindcă este o facultate mai grea la noi, în schimb, foarte mulţi studenţi români pleacă în străinătate să studieze pe domeniul IT&C.

UPDATE: Motivul pentru care Marea Britanie a crescut ca destinaţie este efectul de snowball, adică studenţii au vorbit despre experienţa lor cu alţi tineri care au hotărât să încerce şi ei, plus că sistemul britanic de învăţământ superior este antreprenorial, comunică cu potenţialii studenţi, universităţile ştiu să-şi pună în valoare oferta, atuurile, plus că majoritatea tinerilor cunosc bine limba engleză.

UPDATE: „M-am lovit de multe stereotipuri şi reacţii din parte unor colegi în legătură cu plecarea mea la studii în Arabia Saudită. Am fost convins că este o atmosferă bună pentru studii după ce am luat legătura cu studenţi de acolo. Este singurul campus din Arabia Saudită unde învaţă atât băieţi cât şi fete la un loc”, a spus Michael Bogdan Mărgineanu, în prezent masterand în Biologie celulară la King Abdullah University of Science and Technology din Arabia Saudită.

Sunt tineri care pleacă din ţară spunând că nu se mai întorc înapoi şi acolo îşi dau seama că vor să revină, dar sunt şi alţii care pleacă cu gândul că se vor întoarce înapoi în ţară şi care prind oportunităţi acolo şi rămân, a exemplificat Alexandru Ghiţă, preşedintele Educativa Group.

El a mai vorbit despre Danemarca, stat care a devenit o destinaţie şi mai interesantă de la 1 ianuarie 2014 fiindcă guvernul danez acordă o subvenţie studenţilor care se angajează. „Sunt două categorii de joburi, cele pe care le faci ca student, joburi temporare cum ar fi să lucrezi la un restaurant, şi joburile pe domeniul pe care te pregăteşti, full-time sau part-time”, a spus acesta.


Alexandru Ghiţă, preşedintele Educativa Group, cei care organizează de 10 ani RIUF, cunoscut drept cel mai mare târg pentru cei care vor să studieze peste hotare, Alina Cojocaru, consilier educaţional tot la Educativa, şi Michael Bogdan Mărgineanu, în prezent masterand în Biologie celulară la King Abdullah University of Science and Technology din Arabia Saudită, premiat cu menţiune la categoria studentul anului din Europa, nivel universitar, la Gala LSRS, vor veni să discute despre noutăţile din acest an şi ce specializări sunt la mare căutare în străinătate acum.

Cel mai mare târg de universităţi străine din ţară, RIUF, aflat la cea de-a zecea ediţie, va avea loc pe 15 şi 16 martie la Bucureşti, la Sala Palatului, pe 18 martie la Cluj-Napoca, la Casa de Cultură a Studenţilor şi pe 20 martie la Iaşi, la Congress Hall Palas, iar participarea se face pe baza înscrierii pe www.riuf.ro.

Ca în anii trecuţi, vor fi prezente multe din universităţile din Marea Britanie, dar şi din Franţa, Italia, Spania, Greciau sau Germania, ţară unde pot merge la master cu toate costurile acoperite integral. „Anul acesta, o noutate este prezenţa instituţiilor din Arabia Saudită şi din Emiratele Arabe Unite, dar şi din Austria, Elveţia, Norvegia, Olanda şi SUA“, a explicat Anca Gîlcă, PR & Marketing Manager la EDUCATIVA, cei care organizează târgul.

Aceasta a adăugat că instituţiile de învăţământ din cele peste 16 ţări participante la RIUF pun la dispoziţia studenţilor internaţionali un fond de burse care depăşeşte 500.000 de euro.

Specializările cele mai căutate

„Fie că vorbim de programe de business şi IT sau de programe mai neobişnuite (precum ethical hacking sau filosofia Familiei Simpson), elevii vor afla informaţii de la reprezentanţii celor peste 100 de universităţi internaţionale şi de la consilierii educaţionali care îi pot ajuta gratuit în procesul de aplicare“, spune Gîlcă. 

Experienţa anulor anteriori a arătat că cele mai căutate specializări sunt Management, Finanţe, IT, dar şi din domeniul artelor (design, arhitectură), a adăugat aceasta.

Tinerii vor putea consulta la RIUF şi oferta universităţilor din ţară, pentru a pune în balanţă toate aspectele când iau decizia de a studia peste hotare, precum şi stagiile de practică de afară, de volutariat sau seminariile de dezvoltare personală, inclusiv în ceea ce priveşte cunoştinţele de limbi străine. 


500.000 euro – fond de burse la RIUF pentru tinerii români care aleg să studieze în străinătate

RIUF 2014 Business, IT sau limba elfilor? Ce aleg tinerii români să studieze în străinătate?

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite