Campionii oratoriei din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Ţigănaş a făcut parte
din echipa câştigătoare a Turneului Naţional al Campionilor în Dezbateri  FOTO: Marian Iliescu/Adevărul
Radu Ţigănaş a făcut parte din echipa câştigătoare a Turneului Naţional al Campionilor în Dezbateri  FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Mii de elevi şi studenţi au descoperit, în afara cursurilor clasice de la şcoală, pasiunea oratoriei şi rolul ei în conturarea viitorilor lideri ai ţării. Pentru mulţi rămâne însă doar un hobby.

Nae Şovăială are 22 de ani, este student la SNSPA şi a intrat  în comunitatea dezbaterilor în clasa a IX-a, când a chiulit de la ora de franceză fiindcă nu-şi făcuse temele şi s-a dus la o oră de ”debate”, sau oratorie, pe româneşte.

"A fost cea mai bună decizie pe care am făcut-o în viaţa mea, a fost incredibil, i-am văzut pe doi dintre cei aveau să-mi devină cei mai buni prieteni mai târziu lucrând pentru elevi şi a fost superb. Nu mai ţin minte exact tema dezbaterii, parcă era ceva legat tocmai de teme, dacă e bine să primim teme la şcoală sau nu. Oricum, nu e relevant, ştiu doar că mi-a plăcut la nebunie fiindcă îi vedeam pe oamenii aceia cum puteau să discute într-un mediu formal, foarte competitiv, dar fără să se certe", spune el.

Şapte ani mai târziu, Nae antrenează la rândul lui tinerii care vor să participe la competiţiile naţionale de dezbatere. "Eu vreau să promovez dezbaterile cât pot fiindcă m-au ajutat pe mine atât de mult şi vreau să dau şansa cât mai multor elevi şi studenţi să aibă de a face cu aşa ceva, să-i schimbe şi pe ei în bine, aşa cum m-au schimbat şi pe mine", spune cu entuziasm Nae Şovăială.

Radu Ţigănaş este student la UNATC Regie Film şi a ajuns trainer de oratorie. A participat şi la competiţii de dezbatere la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, la secţiunea pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de limba engleză, unde a ajuns în finală, iar la Turneul Campionilor în Dezbateri, de luni seară (3 decembrie), Radu a fost în echipa care a luat premiul cel mare.

"Într-o lume ideală aş fi regizor. Nu m-am gândit la o carieră propriu-zisă în dezbateri fiindcă nu cred că s-ar putea trăi din aşa ceva. Oamenii care vin aici o fac din pură pasiune, ei fiind voluntari", spune Radu, care a început să participe la astfel de competiţii din clasa a X-a.

"Personal, cred că dezbaterea este cea mai mare pasiune a mea. În principiu, vreau ca întotdeauna să existe o parte din mine care să mai poată face chestia asta şi, pe cât posibil, îmi voi rezerva o parte din timp să mă ocup de dezbateri, să ajut la training. Momentan am luat o pauză de la ambiţiile mari în ceea ce priveşte regia şi lucrez în televiziune ca să am şi ce pune pe masă", spune Radu, care lucrează la o emisiune ce nu are vreo legătură cu regia, ci cu domeniul Tech şi IT.

Dezbaterea dezvoltă gândirea analitică şi ajută în carieră

Cei mai buni dintre tinerii care participă la dezbateri sunt selecţionaţi pentru concursurile internaţionale, cum este cazul lui Bogdan Moroşanu, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" din Cluj, care a concurat în Istanbul, Africa de Sud, Cehia şi Germania. Participă la dezbateri din primul an de liceu şi, ca mulţi alţii care s-au implicat în această comunitate, a dezvoltat o adevărată pasiune.

Însă nici el nu vede o carieră în asta, vrea să studieze economia în străinătate, considerând că are mai multe oportunităţi acolo, în special în domeniul finanţe-bănci, care îl interesează. "Dacă ai norocul să ajungi să antrenezi o echipă foarte bună dintr-o ţară mai înstărită, atunci vei primi şi un salariu pentru asta, dar la noi este mai mult un hobby, pentru majoritatea", explică Bogdan.

Tehnica dezbaterilor este menită să le dezvolte o gândire analitică şi să-i ajute pe tineri să se exprime în public, printre altele, calităţi care îi pot ajuta, mai târziu, în carieră, mai ales în cazul avocaţilor, dar şi pentru cei din mediul de afaceri, susţin trainerii.

Cum poţi participa la dezbateri în România

În străinătate, dezbaterile universitare sunt o adevărată tradiţie, acestea fiind organizate după anumite reguli, care îi ajută pe tineri să dezvolte abilităţi oratorice ce îi pot ajuta mai târziu în carieră. Tradiţia dezbaterilor este atât de populară, încât există concursuri la nivel mondial, la care participă şi echipe din România.

Începând cu anul şcolar 2011-2012, Ministerul Educaţiei a aprobat şi un curs opţional de "Dezbatere, Oratorie şi Retorică", ce poate fi studiat o oră pe săptămână pe durata unui an şcolar, indiferent de profilul liceului.

Dacă şcoala nu ţine acest curs facultativ, tinerii interesaţi de arta dezbaterii se pot înscrie pentru traininguri pe site-ul celor de la Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR). Ideea acestui tip de cursuri a apărut în anii 90 în România, la iniţiativa acestei asociaţii, care a pregătit până acum mii de elevi în arta oratoriei.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite