Transportatorii rutieri cer CNADNR să permită în continuare plata rovinietei la terminale automate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CNADNR ar vrea ca rovinieta să fie cumpărată numai de la terminale cu operatori, fiind excluse cele automate
CNADNR ar vrea ca rovinieta să fie cumpărată numai de la terminale cu operatori, fiind excluse cele automate

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) cere Companiei Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) şi Ministerului Transporturilor să oprească aplicarea începând de marţi a măsurii de a nu mai permite plata rovinietei la terminale automate neasistate şi de a accepta doar terminalele asistate de operator uman.

„Începând cu marţi, 13 octombrie 2015, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) doreşte să limiteze posibilitatea distribuitorilor de roviniete de a încasa contravaloarea rovinietelor prin intermediul terminalelor/maşinilor automate de procesare plăţi numerar/electronice neasistate. Este cunoscut că aceste servicii includ plăţi numerar, portofel electronic, vouchere preplătite, carduri debit, carduri credit, chiar cecuri electronice, sau plăţi bancare prin direct debit, transfer sau transfer instant (în timp real) bazate pe online banking. CNADNR doreşte să promoveze în mod discriminatoriu terminalele/maşinile de procesare plăţi strict numerar asistate de operator uman şi să le excludă pe cele automate neasistate cu procesare numerar, portofel electronic, carduri debit/credit şi vauchere şi bonuri valorice preplătite“, se arată într-un comunicat al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR).

Practici neconcurenţiale

CNADNR intervine astfel cu practici neconcurenţiale în zona distribuirii de roviniete, în vederea creării unui avantaj anumitor distribuitori, notează UNTRR.

„Având în vedere că CNADNR nu este autoritate de reglementare pentru modalităţi de plată pe teritoriul României, orice reglementare în acest sens nu poate veni decât printr-un cadru legal elaborat de o autoritate care are conform legii drept de reglementare în acest domeniu, aprobat şi publicat conform tehnicii legislative existente. Nu am identificat nicio limitare legală la nivel european de utilizarea terminalelor/maşinilor automate de procesare plăţi numerar/electronice neasistate“, afirmă transportatorii.

Consiliul Concurenţei a fost sesizat

Consiliul Concurenţei a fost sesizat despre „aspectele prin care CNADNR introduce măsuri necuncorenţiale în vederea favorizării unor distribuitori de roviniete“. 

De asemenea, asociaţia transportatorilor a cerut Băncii Naţionale a României şi Ministerului Finanţelor Publice să facă precizările necesare din care să rezulte dacă CNADNR are vreun temei legal pentru promovarea anumitor sisteme de plată şi pentru interzicerea/limitarea altora.

„Tehnologiile moderne şi nevoia de eficientizare au impus terminalele/maşinile automate de procesare plăţi numerar/electronice neasistate atât în cadrul băncilor, cât şi în alte domenii, inclusiv vending produse. Pentru 2025 Mercedes a anunţat camionul autonom, Google mai curând maşină fără şofer, iar CNADNR protejează sistemele învechite! Nu ştim cine are de câştigat din această abordare, dar ştim că CNADNR limitează dreptul de liberă alegere al cetăţenilor care sunt ghidaţi spre anumite metode de plată. Solicităm Ministrului Transporturilor, noului director general al CNADNR, să nu permită aplicarea acestor măsuri care distorsionează concurenţa“, se arată în comunicat.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România este o organizaţie profesională şi patronală, neguvernamentală, independentă şi apolitică, fondată în 1990, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 14.000 membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Conducerea CNADNR va discuta luni cu reprezentanţii Uniunii Transportatorilor Rutieri pentru a clarifica aspectele legate de plata rovinietelor conform legii, a declarat Ionuţ Maşala, director la general adjunct la CNADNR, pentru Agerpres.

„Săptămâna trecută am discutat cu conducerea Uniunii Naţionale a Transportatorilor şi am stabilit ca luni să ne întâlnim să discutăm subiectul legat de plata rovinietelor conform legii care prevede că utilizatorii care şi-au greşit numărul de înmatriculare îl pot schimba în termen de două ore. Noi avem o problemă legată de sesizările primite de la consumatori. Prin legislaţie, dacă îţi cumperi rovinieta şi ai greşit ai posibilitatea ca timp de două ore să îl modifici la orice alt distribuitor, sau chia prin SMS“, a declarat Ionuţ Maşala.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite