Tarifele maxime ale RCA, în dezbatere publică: RCA pentru persoane fizice variază între 541 şi peste 3.000 de lei pe an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RCA-ul şpentru un şofer cu vârsta până la 25 de ani care are o maşină de peste 2.500 cmc poate ajunge la 3.087 de lei FOTO: Shutterstock
RCA-ul şpentru un şofer cu vârsta până la 25 de ani care are o maşină de peste 2.500 cmc poate ajunge la 3.087 de lei FOTO: Shutterstock

Ministerul Finanţelor Publice a pus în dezbatere publică tarifele maxime privind poliţele de răspundere civilă obligatorie. Potrivit proiectului, şoferii cu vârstă de peste 60 de ani, şi care deţin o maşină cu capacitate cilindrică cuprinsă între 1,2 şi 1,4 litri reprezintă clasa de clienţi cea mai puţin riscantă, iar tarfiul maxim al RCA pentru aceştia nu poate depăşi 541 de lei.


La polul opus, cele mai mari asigurări RCA le-ar putea achita şoferii cu vârste sub 25 de ani, care conduc maşini ce au o capacitate cilindrică de peste 2.500 cmc. În cazul lor, valoarea RCA poate urca până la 3.087 de lei.

„Actul normativ are în vedere situaţia deosebită apărută în urma unei disfuncţionalităţi a pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, precum şi a situaţiilor financiare dificile ale unor societăţi din piaţă, aspecte care au generat o evoluţie ascendentă a primelor medii pe piaţă”, scrie în comunicatul Finanţelor.

„Concret, prin acest proiect de HG, se  instituie un mecanism de control al pieţei asigurărilor obligatorii auto din România, prin stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a tarifelor de primă maxime pe categorii de vehicule, tarife ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare RCA. Menţionăm că tarifele de primă maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de către ASF în urma consultărilor cu asociaţiile transportatorilor şi cu societăţile de asigurări şi că actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurenţei”, se mai precizează în comunicat.

Potrivit Finanţelor, asiguratorii care depăşesc nivelul maxim al tarifelor de primă sunt pasibili de amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sancţiunile contravenţionale, în funcţie de gravitatea faptei, „Consiliul ASF poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare. Contravenţiile se constată de către persoanele cu atribuţii privind supravegherea şi controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sancţiunilor contravenţionale se realizează de către Consiliul ASF”, mai scrie în comunicat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite