Ponta a fost rugat de întreprinzători să reanalizeze impozitarea IMM-urilor fără angajaţi. Premierul: „Doar Dumnezeu poate face un Cod Fiscal perfect“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul Fiscal impune un impozit de 3% pe cifra de afaceri pentru firmele fără angajaţi, plus o sumă de 1.530 lei trimestrial FOTO Mediafax
Codul Fiscal impune un impozit de 3% pe cifra de afaceri pentru firmele fără angajaţi, plus o sumă de 1.530 lei trimestrial FOTO Mediafax

Reprezentanţii micilor întreprinzători i-au cerut premierului Ponta să reanalizeze ideea impozitării trimestriale a microîntreprinderilor fără angajaţi cu 3% din cifra de afaceri + 1.530 lei pe trimestru, prevedere care apare în proiectul noului Cod Fiscal, primul ministru spunând că ştie că actul nu e perfect, dar „numai Dumnezeu“ putea face un proiect perfect.

Într-o discuţie organizată vineri la Guvern pe tema dialogului social, un reprezentant al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (IMM) din judeţul Iaşi a arătat că această impozitare, propusă pentru anul viitor în proiectul de Cod Fiscal, ar trebui aplicată cu discernământ, pe baza unui test şi a unui studiu de impact, având în vedere că există astfel de microîntreprinderi şi în rândul studenţilor, iar numărul de IMM-uri la mia de locuitori este încă mic în România.

Premierul Victor Ponta i-a răspuns că proiectul are termen de 30 zile pentru dezbatere până va fi aprobat de Guvern şi a cerut ca toate propunerile de îmbunătăţire să fie transmise Ministerului Finanţelor, Guvernului şi Parlamentului, adăugând că „doar Dumnezeu“ ar putea face o formă perfectă a Codului Fiscal.

„Vreau să fac precizarea, şi pentru dumneavoastră, pentru toată lumea: 30 de zile până să ajungă din nou forma proiectului de Cod Fiscal, ca să primească ministrul Vâlcov (ministrul de Finanţe-n.r.) toate propunerile. În niciun caz nu e o formă perfectă şi nici nu cred... Doar Dumnezeu ar putea face o formă perfectă a Codului“, a spus Ponta.

Microîntreprinderile vor fi obligate să plătească un impozit indiferent dacă au sau nu angajaţi.

Astfel, impozitul va fi de 1% pentru microîntreprinderile care au peste 2 salariaţi inclusiv, 3% pentru microîntreprinderile care au un salariat, 3% + 1.530 lei trimestrial pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi, conform proiectului noului Cod Fiscal.

Pentru microîntreprinderile fără salariaţi şi care se află în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfăsurarea de activităţi, impozitul va fi de 3% din cifra de afaceri.

Treptat, în etape, vor fi modificate pragurile pentru încadrarea firmelor în categoria microîntreprinderilor, acestea urmând să crească de la echivalentul a 65.000 euro în prezent la 75.000 euro din 2017 , 85.000 euro din 2018 şi 100.000 euro din 2019.

Potricit lui Gabriel Sincu, director executiv, asistenţă fiscală şi juridică în cadrul EY România, arată că noile reguli vor face total neatractive sistemele de PFA, astfel că se pune întrebarea dacă nu vor încuraja o nouă tendinţă în ceea ce priveşte evitarea taxelor salariale, revenindu-se la moda microîntreprinderilor de la începutul anilor 2000.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite