Gabriel Dumitraşcu pleacă din fruntea direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei şi va fi succedat de administratorul special al Oltchim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Dumitraşcu a coordonat marile listări făcute de stat în energie, respectiv Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica şi era administrator special la Hidroelectrica
Gabriel Dumitraşcu a coordonat marile listări făcute de stat în energie, respectiv Nuclearelectrica, Romgaz şi Electrica şi era administrator special la Hidroelectrica

Gabriel Dumitraşcu, şeful Direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, a demisionat din funcţie, iar în locul său va fi numit Bogdan Stănescu, administratorul special al Oltchim.

„Am demisionat azi (marţi - n.r.), începând de mâine“, a declarat Dumitraşcu, citat de Mediafax, fără să facă alte comentarii.

Dumitraşcu a fost numit în iulie 2013 la conducerea Direcţiei de privatizare din fostul Departament pentru Energie. Direcţia s-a ocupat de listarea la bursă a companiilor energetice controlate de stat.

În perioada în care Dumitraşcu s-a aflat la conducerea Direcţiei de privatizare din Departamentul pentru Energie au fost plasate pe piaţa de capital acţiuni ale companiilor Nuclearelectrica, Romga şi Electrica.

Sub comanda sa, statul a reuşit să bată mai multe recorduri şi să stabilească o serie de premiere, cum ar fi prima companie românească de stat care se listează concomitent atât pe bursa de la Bucureşti, cât şi la Londra (Romgaz) sau prima privatizare majoritară operată de stat pe piaţa de capital (Electrica). Atât Romgaz, cât şi Electrica au stabilit recorduri în privinţa sumelor obţinute, respectiv 382 de milioane de euro pentru vânzarea a 15% din Romgaz şi 444 de milioane de euro prin plasarea pe bursă a 51% din Electrica.

Pentru acest an, Direcţia de Privatizare trebuie să realizeze listarea Hidroelectrice, după ieşirea din insolvenţă, dar şi a Complexului Energetic Oltenia. Se aşteaptă ca listarea Hidroelectrica să fie mai mare chiar şi decât cea a electrica. În fine, tot în acest an, trebuie realizată licitaţia pentru pachetul de 26,6% din Rompetrol Rafinare, pentru care KazMunaiGaz oferă 200 de milioane de dolari. Concomitent, trebuie înfiinţat fondul comun de investiţii în energie.

Atribuţiile de privatizare şi acţionar la companiile din energie, exercitate până în luna decembrie de către Departamentul pentru Energie din Ministerul Economiei, însă acesta a fost desfiinţat în noul Cabinet. Ulterior, au fost preluate de Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri.

După desfiinţarea Departamentului pentru Energie, în noul Guvern au fost constituite două ministere distincte, respectiv Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei. Ministerul Energiei este condus de către Andrei Gerea, propus de către PLR.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/privatizari-si-listari-energie" target="_blank">View the story "privatizari si listari energie" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite