Constantin Niţă, la Forumul Energii Curate: Trebuie să dezvoltăm producţia de energie indiferent dacă acum consumul intern nu acoperă producţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, participă la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group FOTO Eduard Enea
Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, participă la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group FOTO Eduard Enea

România trebuie să dezvolte producţia de energie electrică indiferent dacă în acest moment consumul nu acoperă producţia, a afirmat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

„Trebuie să depăşim acest lucru prin interconectari, cu Moldova, Bulgaria, Ungaria, astfel încat să nu mai fim izolaţi din punctul de vedere al energiei electrice. Trebuie să depăşim această paradigmă“, a afirmat ministrul delegat pentru Energie.

„Şi la gaze suntem izolaţi. Interconectarile cu Moldova, Bulgaria, Ungaria sunt începute, trebuie să începem de la anul şi un gazoduct cu Serbia“, a mai spus Niţă.

El a mai completat că România trebuie să îşi diversifice sursele de aprovizionare. „Nu trebuie să fim prizonierii unui singur furnizor“, a mai spus oficialul, referindu-se la Gazprom.

Ministrul Niţă a declarat recent, la Adevărul Live, că odată cu apariţia gazelor din surse alternative, Transgaz va trebui să modernizeze reţelele de transport astfel încât resursele să poată fi exportate.

„Dacă nu se consumă pe plan intern tot gazul ce va fi extras, nicio problemă, îl exportăm, se face profit“, a mai completat oficialul.

Lucrările la gazoductul cu Republica Moldova sunt în grafic, iar pentru Giurgiu-Ruse deja s-a făcut subtraversarea Dunării şi până la finele anului ar trebui finalizate lucrările. Pentru conducta Arad-Szeged se lucrează în acest moment la realizarea fluxului reversibil, astfel încât gazele să fie şi exportate prin aceasta, nu doar importate. De asemenea, va fi realizat şi un gazoduct cu Serbia.

Departamentul pentru Energie lucrează la găsirea unei formule de revizuire a cadrului legislativ, astfel încât reorganizarea sectorului energetic să fie realizată fără afectarea intereselor acţionarilor majoritari şi minoritari, a anunţat Constantin Niţă.

„Căutăm o formulă să nu afectăm actionarii majoritari şi minoritari. E necesară revizuirea cadrului legislativ“, a explicat el.

Reorganizarea sectorului energetic pe baza unui mix de resurse este şi în interesul acţionarilor minoritari ai companiilor energetice, a mai spus Niţă. Întrebat dacă mai sunt posibile recombinări de companii în contextul listărilor pe bursă ale principalilor producători de energie, Niţă a întrebat: „Acţionarii minoritari nu ar dori să facă mai mult profit? Fie că este acţionar minoritar la termo, nu doreşte profit mai mare?“

Niţă a declarat în urmă cu două zile, la Adevărul Live, că va prezenţa Guvernului două propuneri privind reorganizarea sectorului energetic.

Nuclearelectrica s-a listat deja la Bursă de Valori Bucureşti (BVB), iar Hidroelectrica şi Complexul Energetic Oltenia vor ajunge în ringul bursier de anul viitor. Complexul Energetic Hunedoara va fi privatizat cu un investitor strategic. 

Constantin Niţă a mai spus, la Forumul Energii Curate, că Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) şi-au dat acordul de principiu pentru amânarea cu un an, până în 2015, a programului de liberalizare a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali.

România negociază cu oficialii Comisiei Europene găsirea unor scheme de sprijin pentru industrie în domeniul gazelor naturale şi a energiei electrice, a mai spus ministrul delegat pentru Energie.


Energiile curate, în atenţia experţilor

Oficialităţi de top, specialişti în energie, dar şi consultanţi, bancheri şi reprezentanţi ai pieţei de capital dezbat astăzi principalele tendinţe în sectorul energiilor curate, în sectoarele hidro şi nuclear. Noile politici energetice ale României şi trendurile din acest sector în contextul reevaluării strategiei ţării noastre sunt temele directoare pe care le dezbat astăzi oficialităţi din sectorul de profil şi specialiştii reuniţi la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, organizat de Adevărul Group.

Printre cei care participă la dezbatere se numără Constantin Niţă – ministrul delegat pentru Energie, Remus Borza – preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Daniela Lulache – director general al Nuclearelectrica, Nicolae Havrileţ - preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Ludwik Sobolewski – directorul executiv al BVB.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite