Cum crede FMI că trebuie să dăm bice economiei. Dăianu: „Reformele structurale au ajuns o limbă de lemn“
0România, alături de celelalte state din Europa Centrală şi de Est, trebuie să îmbunătăţească forţa de muncă, să stimuleze investiţiile şi să crească productivitatea pentru ca nivelul de trai să crească, iar convergenţa cu statele dezvoltate din vestul Europei să continue, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Potrivit documentului, statele din centrul şi estul Europei se confruntă cu una dintre cele mai grave scăderi ale populaţiei active din Europa, reflectând atât scăderea demografică, dar şi emigraţia. Astfel că „politicile ar trebui să vizeze creşterea nivelului de participare pe piaţa muncii a femeilor şi a populaţiei în vârstă, reducerea şomajului structural, plus reţinerea muncitorilor calificaţi“.
În privinţa investiţiilor, raportul menţionează că deficienţele sunt mari în special în infrastructură, unde investiţiile publice ar putea ajuta, dar singure nu ar fi suficiente. Mai exact, FMI cere remedierea problemelor structurale care ar stimula mai departe investiţiile private.
„De aceea, politicile ar trebui să se concentreze pe reformele instituţionale care pot reduce ineficienţele şi pot mări randamentele investiţiilor private şi ale economiilor“, se arată în document.
În fine, este numită şi creşterea productivităţii, cele mai mari creşteri ale eficienţei putând proveni din îmbunătăţirea calităţii instituţiilor (protecţia drepturilor de proprietate, sistemele juridice şi asistenţa medicală), dar şi creşterea accesului la serviciile financiare (în special pentru firmele mici şi profitabile), ca şi îmbunătăţirea eficienţei Guvernului.
Isărescu vrea creştere stabilă
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a făcut mai multe referiri la aceste recomandări. El a spus că, în domeniul protecţiei drepturilor de proprietate România „face paşi în spate“ printr-o serie de propuneri legislative aflate în dezbatere, în timp ce unele au fost deja adoptate. Fără a o numi direct, Isărescu s-a referit la legea dării în plată, proaspăt promulgată, care a fost deseori criticată de BNR şi de bănci pe motiv că nu ar respecta dreptul de proprietate asupra creanţelor.
Isărescu a mai precizat că România poate ajunge în 25 de ani la 80% din media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor dacă va creşte cu un punct procentual peste ritmul din Uniunea Europeană. „Nu trebuie stimulată o creştere economică peste potenţial, care mai devreme sau mai târziu, aşa cum ne arată istoria, va trebui să fie corectată. Această ţară nu are nevoie să repete în mai puţini de zece ani o nouă corecţie legată de creşterea economică peste potenţial“.
Isărescu a menţionat că 8 din 10 migranţi din România sunt din forţa de muncă activă, cu vârste între 18 şi 65 de ani.
El a spus că nu mai trebuie să avem creşteri de 7-8% ca înainte de criză, deoarece acestea nu sunt sustenabile. Isărescu a mai amintit că la începutul acestui an BNR şi Ministerul Finanţelor au finalizat de rambursat împrumutul de 12 miliarde de euro contractat în anul 2009 de la FMI.
Dăianu critică FMI că vine cu aceleaşi "răspunsuri nemuritoare"
Pe de altă parte, Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, consideră că „reformele structurale“ sunt „o limbă de lemn“ şi că România a suferit din cauza implementării unor astfel de cerinţe ale instituţiilor internaţionale.
„În UE nu poţi da subvenţii, putem da în IT şi avem rezultate remarcabile. Putem lua exemple din Asia, nu neapărat al Chinei, dar şi al Japoniei sau ale Thailandei şi Malaeziei. Nu mai putem merge doar cu astfel de «răspunsuri nemuritoare»“, a afirmat oficialul BNR.