BNR se aşteaptă ca reducerea TVA la alimente să ducă la o rată a inflaţiei de 0% în acest an
0Banca Naţională a României (BNR) a redus prognoza pentru rata anuală a inflaţiei în acest an, de la 2,1% la 0%, impactul fiind dat de scăderea cotei TVA la 9% pentru alimente băuturi nealcoolice şi alimentaţie publică de la 1 iunie, rata urmând să ajungă la peste 1,5% în ultimul trimestru al anului viitor.
„Impactul scăderii cotei de TVA este aşteptat să determine valori de zero ale ratei inflaţiei până în mai 2016. Reintrarea în intervalul de variaţie al ţintei se va produce în ultimul trimestru al lui 2016“, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, potrivit HotNews.ro.
Guvernatorul a precizat că persistenţa unei rate a inflaţiei apropiate de 0% în următoarele 3-4 trimestre face ca deciziile de politică monetară să stimuleze creditarea şi să menţină în teritoriu real pozitiv ratele dobânzilor la depozite.
El a punctat totodată că în perioada de vară, când are loc recolta, inflaţia ar putea intra în teritoriu negativ.
BNR a redus în februarie prognoza de inflaţie de la 2,2% la 2,1% pentru acest an, după ce în noiembrie fusese tăiată de la 3%. Pentru anul viitor, estimarea din februarie se plasa la 2,4%.
Preţurile de consum au crescut în martie cu 0,4% faţă de februarie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,8%.
Creşterea medie a preţurilor de consum în perioada aprilie 2014 - martie 2015, calculată pe baza IPC, a fost de 0,9% faţă de intervalul anterior, iar determinată pe baza IAPC, avansul a fost de 1,2%.
Isărescu declara la începutul lunii aprilie că traiectoria inflaţiei va influenţa deciziile următoare ale Consiliului de Administraţie al BNR privind politica monetară, însă acestea depind şi de alţi factori, precum deciziile de politică fiscală.
Potrivit viceguvernatorului Bogdan Olteanu, deciziile de politică monetară ale BNR vor fi bazate în viitor mai mult pe proiecţiile pe termen lung privind inflaţia şi mai puţin pe scăderile temporare de preţuri.
El a afirmat că banca centrală va adopta o politică de aşteptare şi de ancorare a inflaţiei, concentrându-se pe contracararea unor potenţiale efecte de runda a doua ca urmare a tăierilor de taxe.