OMV pregăteşte un nou program de austeritate din cauza scăderii preţului petrolului. „Costurile de extracţie sunt cu 10% peste ale concurenţilor“

OMV pregăteşte un nou program de austeritate din cauza scăderii preţului petrolului. „Costurile de extracţie sunt cu 10% peste ale concurenţilor“

OMV deţine 51% din acţiunile Petrom

Grupul petrolier OMV, proprietarul Petrom, pregăteşte un nou program de austeritate, directorul general Rainer Seele avertizând că actualele măsuri de reducere a costurilor nu sunt suficiente la un preţ al petrolului de 30 de dolari pe baril. Seele a afirmat că pe segmentul de explorare şi exploatare, OMV are costuri cu 10% mai mari ca ale concurenţilor şi vrea să reorienteze grupul către Abu Dhabi, Iran şi Rusia.

„Am început anul 2014 cu un program de austeritate semnificativ denumit «Fit for Fifty». Însă acesta nu este suficient în condiţiile în care preţul petrolului este de 30 de dolari per baril“, a declarat şeful OMV într-un interviu apărut în presa din Austria, citat de Agerpres.ro.
 
„De acea, în prezent nu sunt interesat în principal de subiectul Rusia ci de reducerea costurilor“, a mai spus Rainer Seele, adăugând că detaliile cu privire la noul program de reducere a costurilor vor fi prezentate pe data de 18 februarie.
 

Reorientarea către Abu Dhabi, Iran şi Rusia

 
Întrebat dacă noul program de reducere a costurilor va include şi restructurări de personal, Rainer Seele a evitat să dea un răspuns concret.„Consiliul de Administraţie nu se concentrează pe reduceri de personal. Dar la un preţ al petrolului de 30 de dolari per baril acest lucru nu poate fi exclus“, a spus Seele.
 
Potrivit şefului OMV, costurile de producţie ale grupului austriac pe segmentul upstream sunt cu peste 10% mai mari decât cele ale concurenţilor. De aceea, Seele vrea să promoveze o creştere mai puternică în regiunile cu costuri de producţie reduse. „Acestea sunt Orientul Mijlociu cu Abu Dhabi şi Iran, precum şi Rusia. În aceste regiuni putem face afaceri solide chiar şi dacă preţul petrolului scade la 15-20 de dolari“, a declarat Rainer Seele.
 
„Adevărul“ a scris că scăderea cotaţiilor petrolului sub 30 de dolari pe baril ar putea duce o serie de zăcăminte din România sub pragul de rentabilitate şi ameninţă proiectele din Marea Neagră, care au nevoie de investiţii masive. Zăcămintele din Marea Neagră erau programate să intre în producţie în 2019-2020, România urmând să devină independentă din punct de vedere energetic, ba chiar să exporte gaze şi în Republica Moldova.
 
De asemenea, directorul general al OMV a apreciat că deţinerea unei participaţii la zăcământul de gaze Urengoy din Siberia este „o oportunitate“ pentru că va permite grupului austriac să-şi formeze rezerve semnificative. Cu toate acestea, Rainer Seele a subliniat că discuţiile dintre OMV şi Gazprom cu privire la un posibil schimb de active sunt deocamdată într-un stadiu „embrionar“.
 

Schimb de active cu ruşii

 
OMV şi Gazprom au convenit în luna septembrie un posibil schimb de active. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt unităţile care ar urma să fie oferite Gazprom în schimbul participaţiei de 25% la zăcământul Urengoy din Siberia. Rainer Seele, a declarat la finele anului trecut că grupul energetic austriac a pregătit o listă scurtă cu trei nume de active pentru un posibil schimb cu grupul rus Gazprom.
 
Potrivit unui articol apărut în presa austriacă în decembrie 2015, rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena, Austria) şi Burghausen am Inn (Bavaria, în Germania) ar urma să fie transferate într-o companie separată, pentru a permite participarea ruşilor de la Gazprom în acţionariat. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autorităţile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom în afacerile Petrom.
 

Gazprom ar vrea rafinăria Petrobrazi şi zăcămintele din Marea Neagră

 
Cu toate acestea, Hotnews.ro scria recent că Gazprom ar viza şi rafinăria Petrobrazi din România, dar şi zăcămintele din Marea Neagră, explorate în acest moment cu gigantul petrolier Exxon Mobil. Petrom şi Exxon au anunţat în 2012 descoperirea unui zăcământ în Marea Neagră care ar avea între 42 şi 82 de miliarde de metri cubi de gaze.
 
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, iar restul se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze.
citeste totul despre: