Războiul dării în plată s-a mutat la impozitul pe tranzacţie. Reacţii dure după propunerea ministrului Finanţelor de a scuti de impozit cazurile sociale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Datornicii la bănci cer ca scutirea de impozit pe tranzazţia de dare în plată să fie aplicată tuturor FOTO Mediafax
Datornicii la bănci cer ca scutirea de impozit pe tranzazţia de dare în plată să fie aplicată tuturor FOTO Mediafax

Datornicii la bănci şi iniţiatorii Legii privind darea în plată sunt scandalizaţi de propunerea ministrului Finanţelor de a excepta de la plata impozitului pe tranzacţie doar o parte dintre cei care aleg să dea bunul ipotecat băncii pentru a scăpa de datorii.

În loc să se clarifice problema impozitului datorat de cei care returnează băncii imobilul ipotecat pentru ştergerea datoriilor, situaţia se complică şi mai mult. Declaraţia ministrului Finanţelor, Anca Dragu, care a arătat sâmbătă că va modifica Legea dării în plată prin Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să fie scutiţi de impozit cei care au o singură casă, în care locuiesc, a stârnit o serie de nemulţumiri. 

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat Finanţelor ca toate persoanele care ar putea beneficia de legea dării în plată să fie exceptate de la plata impozitului pe transferul imobilului şi nu este de acord cu aplicarea unor criterii de exceptare în privinţa impozitului, considerând că ar fi discriminatorii, a declarat Alin Iacob, preşedintele organizaţiei. „Considerăm că nu sunt necesare niciun fel de criterii suplimentare impuse beneficiarilor legii care vor fi exceptaţi de la impozitare“, a afirmat Iacob, cu atât mai mult cu cât a fost impus deja un plafon valoric, de 250.000 de euro a creditului contractat, pentru a exclude de la aplicare speculatorii imobiliari.

Mai mult, AURSF precizează că asociaţia nu lucrează cu Finanţele la stabilirea unor criterii pentru exceptarea unor categorii de beneficiari de la plata impozitului, aşa cum a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu. „Este surprinzătoare afirmaţia doamnei ministru Dragu că Ministerul Finanţelor ar lucra împreună cu AURSF la creionarea unor criterii prin care să se excepteze de la aplicarea impozitului doar unii beneficiari ai legii. Menţionăm că AURSF a solicitat exceptarea tuturor beneficiarilor de la aplicarea impozitului şi nu este implicată în niciun fel de discuţii cu MFP care să vizeze exceptarea de la impozitare doar a unora dintre potenţialii beneficiari“, transmite asociaţia.

„O nouă încercare a băncilor de a modifica legea pe placul lor“

Şi iniţiatorul legii dării în plată, deputatul PNL Daniel Zamfir, a reacţionat după declaraţia ministrului, spunând că „în toată această perioadă, doamna Dragu, domnul Biriş şi mai ales domnul Jiru (secretari de stat în Finanţe – n.r.) au făcut tot ce le-a stat în putinţă să torpileze legea, să o saboteze, fiind de partea băncilor străine şi împotriva românilor”.

”Ei ştiu bine că, dacă vor clarificarea plăţii impozitului, asta se face intervenind la Codul Fiscal, în niciun caz la legea dării în plată! Asta e o nouă încercare a băncilor de a modifica Legea dării în plată pe placul lor, prin cei care le servesc interesele în interiorul Guvernului tehnocrat!“, a adăugat Zamfir.

Piperea: Impozitul pe darea în plată este o invenţie

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că scutirea de impozit pentru o parte dintre cei care dau imobilul ipotecat în plată ar trebui să se facă prin modificarea Codului Fiscal şi nicidecum prin schimbări ale Legii privind darea în plată. În plus, susţine Piperea, „acela care îşi dă casa/terenul pentru a scăpa de datorii este în sine un caz social, debitorul fiind adus în stare de homless (fără adăpost – n.r.) de o datorie care nu ar fi trebuit sa existe“.  „Impozitul pe tranzacţia de dare în plată nu există. Este o invenţie rezultată dintr-o intrepretare greşită şi rău-voitoare a unor tehnocraţi care ştiu fiscalitate cam lăutăreşte“, a scris Piperea pe Facebook. 

Avocatul Gheorghe Piperea a mai spus că articolul 111 din Codul Fiscal defineşte venitul din treansferul proprietăţii imobiliare din patrimoniul personal, iar în cazul dării în plată nu este vorba despre niciun venit, ci despre o pierdere. „Fiind vorba de o pierdere rezultată din scăderea valorii imobilului, ar trebui ca banca să fie obligată să reevalueze imobilul la valoarea de piaţă. De aici va rezulta un necesar de capital nou, dar asta e o regula ce rezultă din dreptul european şi din Codul Fiscal, şi nu din Legea dării în plată“, a arătat Piperea. 

Avocatul a mai scris că „nu ar strica o moţiune simplă de demitere a actualului ministru al Finanţelor“. De asemenea, Daniel Zamfir a reacţionat dur, sâmbătă, la anunţul ministrului Finanţelor că Guvernul va modifica Legea dării în plată, el precizând că Parlamentul a avut două scăpări, anume că a admis ca un funcţionar mediocru să fie investit cu o asemenea demnitate şi că i-a permis să mai rămână în funcţie după o declaraţie impardonabilă la adresa românilor la scurt timp de la preluarea funcţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite