Ouăle s-au ieftinit, portocalele s-au scumpit. Cum a ajuns inflaţia la 0,4%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preţurile alimentelor au scăzut, în medie, cu 0,1% în martie faţă de februarie
Preţurile alimentelor au scăzut, în medie, cu 0,1% în martie faţă de februarie

Preţurile de consum au crescut în martie cu 0,4% faţă de februarie, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 0,8%, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 0,1% (cel mai mult ouăle, cu aproape 5%) . Preţurile la mărfurile nealimentare s-au apreciat cu 1,2%, iar tarifele serviciilor cu circa 1,6%, potrivit datelor INS.

Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), creşterea lunară a fost de 0,5%.

Preţurile alimentelor au urcat cu 0,3%, ale mărfurilor nealimentare cu 0,6%, iar costurile serviciilor cu aproape 0,2%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Creşterea dolarului a scumpit portocalele

În martie, faţă de luna precedentă, cele mai mari scumpiri au avut loc la citrice şi fructe meridionale - 5%, fructe şi conserve din fructe - 3%, legume şi conserve de legume - 1,8%.

Toate acestea se aduc din import, în multe cazuri chiar din afara UE, ceea ce înseamnă că au fost plătite în dolari. Iar dolarul s-a apreciat puternic în martie.

La categoria alte legume şi conserve, creşterea preţurilor a fost de 2,2%.

Pe de altă parte, ouăle s-au ieftinit cu 4,7%, fasolea boabe şi alte leguminoase cu 1%, carnea de porc şi zahărul cu 0,2%, iar făina, cartofii şi telemeaua de vacă au avut o scădere de preţ de 0,1%.

Şi carburanţii s-au scumpit

La mărfurile nealimentare, preţurile combustibililor au urcat cu 2%, tutunul şi ţigările cu 1,4%, singura ieftinire, însă nesemnificativă, regăsindu-se la autoturisme şi piese de schimb, cu 0,02%.

Costurile serviciilor de apă, canal şi salubritate au avansat cu 0,5%, iar pentru îngrijiri medicale, igienă şi cosmetică şi confecţionat şi reparat îmbrăcăminte şi încălţăminte au urcat cu 0,3%.

În schimb, cazarea la hoteluri a fost mai ieftină cu aproape 0,1%, iar pentru transportul interurban rutier tarifele au scăzut cu 0,04%, iar la chirie cu 0,02%.

Inflaţie de 1,1% în trimestrul I

Comparativ cu decembrie anul trecut, media scumpirilor - inflaţia - a fost de 1,1%, în condiţile în care s-au scumpit alimentele cu 1,4%, preţurile la mărfurile nealimentare au crescut cu 1,2%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 0,6%.

BNR a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% şi are o estimare de 2,4% pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2016.

În februarie, rata anuală a inflaţiei a scăzut la un minim istoric de 0,4%, pe fondul ieftinirii preţurilor la alimente şi la energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite