Munceşti în străinătate şi vrei să te întorci în România? Cum poţi primi 40.000 euro ca să-ţi deschizi o mică afacere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
bani euro

Organizaţii non-guvernamentale (ONG) care au intrat la finanţare în apelul Diaspora Start-up derulează deja proiecte prin care ar urma să ofere, printre altele, fonduri nerambursabile de maximum 40.000 de euro unor români care s-au întors din străinătate pentru a-şi deschide mici afaceri în România.

Românii din diaspora pot accesa fonduri pentru înfiinţarea de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din regiunile Nord-Est, Sud-Est şi Sud-Muntenia din România, prin intermediul proiectului Start Up 4 Diaspora, al cărui buget este de circa 6,9 milioane de lei.

Start Up 4 Diaspora se va derula în perioada 4 octombrie 2017 - 3 iulie 2020 şi este finanţat din Programul Operaţional Capital Uman, Axa Prioritară 3 - Locuri de muncă pentru toţi, Operaţiunea - Creşterea ocupării prin susţinerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.

Conform Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), proiectul are ca obiectiv major promovarea, susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului şi a ocupării pe cont propriu, în rândul persoanelor fizice din diaspora, prin susţinerea înfiinţării de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din regiunile Nord-Est, Sud-Est şi Sud-Muntenia din România.

"Proiectul va duce la o creştere a gradului de informare şi de pregătire în domeniul antreprenoriatului pentru grupul ţintă din Regiunile Nord-Est, Sud-Est şi Sud-Muntenia şi va încuraja şi stimula astfel dorinţa de desfăşurare a activităţii pe cont propriu care vor avea un impact pozitiv atât asupra economiilor regionale, prin generarea de valoare adăugată şi creşterea încasărilor bugetare, cât şi asupra şomajului, reducându-l în mod imediat şi pe termen lung în funcţie de evoluţia afacerilor înfiinţate, ducând implicit la creşterea nivelului de trai din regiuni", se arată în comunicatul citat.

Grupul ţintă al acestui proiect are în vedere un număr de 200 de persoane şi urmăreşte realizarea unor activităţi principale, precum:

- promovarea culturii antreprenoriale şi a beneficiilor şi oportunităţilor implicate de antreprenoriat în rândul persoanelor fizice care au domiciliul sau rezidenţa în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii în grupul ţintă,

- implementarea unui program online de formare şi certificare antreprenorială,

- respectiv 24 de planuri de afaceri câştigătoare.

-

De asemenea, se vizează implementarea unei serii de măsuri de consiliere, consultanţă şi mentorat complementare programului de formare şi certificare, dedicat celor 24 de persoane care au fost selectate în urma concursului de planuri de afaceri din cadrul proiectului, precum şi susţinerea şi finanţarea a 24 de firme prin 24 de subvenţii în valoare de 178.120 lei, fiecare, generând astfel 48 de locuri de muncă (două locuri/afacere).

Nu în ultimul rând, se are în vedere dezvoltarea de mecanisme de susţinere şi promovare a întreprinderilor înfiinţate şi finanţate, dar şi implicarea grupului ţintă şi a românilor din diaspora în formularea de politici publice pentru regiunile Nord-Est, Sud-Est şi Sud-Muntenia.

Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Capital Uman (AM POCU), din cadrul MDRAPFE, a aprobat 32 proiecte în valoare de 76 milioane euro, prin Diaspora Start Up.

Proiectele sunt destinate antreprenorilor români care locuiesc în străinătate sau celor care s-au întors recent în ţară şi doresc să-şi valorifice abilităţile profesionale dobândite în afară, prin deschiderea unei afaceri în România.

Astfel, cetăţenii români care au domiciliul în străinătate de minim 12 luni şi doresc să-şi înfiinţeze o afacere în România, pot accesa ajutorul de minimis în valoare maximă de 40.000 euro şi pot urma programe de formare antreprenorială (inclusiv de tip e-learning), prin intermediul administratorului schemei de antreprenoriat.

Diaspora Start-up face parte din Axa prioritară 3 - Locuri de muncă pentru toţi, Prioritatea de investiţii 8iii - Activităţi independente, antreprenoriat şi înfiinţare de întreprinderi, inclusiv a unor microîntreprinderi şi a unor întreprinderi mici şi mijlocii inovatoare, Obiectivul specific 3.7. - Creşterea ocupării prin susţinerea întreprinderilor cu profil non-agricol din zona urbană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite