Leul devine victimă colaterală a problemelor economice din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Euro se vinde la casele de schimb valutar cu peste 4,5 lei FOTO Adevărul
Euro se vinde la casele de schimb valutar cu peste 4,5 lei FOTO Adevărul

Leul s-a depreciat luni în raport cu euro, cotaţia oficială urcând la 4,4973 lei/euro, pe fondul unui trend tradiţional de început de an, dar şi al temerilor legate de economia Greciei. În plus, cursul pentru dolar a crescut cu aproape 9 bani, la 3,7742 lei/dolar, ca urmare a întăririi monedei americane pe pieţele externe în raport cu euro.

Leul nu a avut un început de an tocmai bun. Încă din prima şedinţă de tranzacţionare din 2015, moneda naţională a pierdut teren în raport cu euro, ajungând foarte aproape de pragul de 4,5 lei/euro, şi s-a depreciat semnificativ în raport cu dolarul, la peste 3,77 lei/dolar, după ce euro a atins în raport cu moneda americană nivelul  minim din martie 2006 până în prezent.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat luni un curs de schimb de 4,4973 lei pentru un euro, nivelul maxim al ultimelor nouă luni şi jumătate. Faţă de ultima cotaţie anunţată în 2014, euro a crescut cu 1,52 bani (0,34%).

Dealerii pun deprecierea leului în raport cu moneda europeană pe fondul unui trend tradiţional manifestat la începutul fiecărui an, dar şi al temerilor privind economia Greciei, care pun presiune asupra valutelor emergente. Cancelarul german Angela Merkel a generat controverse, duminică, în Germania, inclusiv în cadrul majorităţii sale politice, după dezvăluirile din presă potrivit cărora ar fi pregătită să lase Grecia să iasă din zona euro în cazul preluării puterii de către stânga radicală în această ţară.

„Pe curs nu se întâmplă nimic, doar volumele sunt ridicate. Leul a rămas stabil în prima parte a zilei, evoluţia fiind similară cu cea a celorlalte monede mai importante din regiune. Temerile legate de Grecia pun un pic de presiune pe valutele emergente precum leul“, a explicat dealerul unei bănci pentru Mediafax. 

Acesta a declarat că, în mod tradiţional, leul începe anul pe depreciere şi s-ar putea ca euro să ajungă la peste 4,5 lei în ianuarie, poate în prima jumătate a lunii. „Moneda naţională ar putea fi influenţată şi de un impact al plăţilor externe pe care le fac exportatorii în această perioadă“, a spus dealerul.

În regiune, forintul s-a depreciat cu 0,5% faţă de euro, iar zlotul a stagnat.

Efectele scumpirii euro

Deprecierea leului în raport cu euro este resimţită în special de românii care au de plătit rate la creditele în moneda europeană. De asemenea, un euro mai scump se traduce prin tarife mai mari la serviciile de telefonie şi la transportul aerian. Dacă această evoluţie se menţine, românii vor găsi pe rafturile magazinelor produse mai scumpe întrucât o bună parte dintre acestea sunt importate din Uniunea Europeană. De exemplu, peste 50% din alimente sunt importate din spaţiul comunitar. 

Dolarul, la maximul ultimilor doi ani şi cinci luni

Referinţa pentru dolar a crescut cu 8,74 bani (2,37%), la 3,7742 lei, cel mai ridicat curs începând cu 3 august 2012, adică din ultimii doi ani şi cinci luni. Slăbirea leului în raport cu dolarul este explicată, prin corespondenţă, de aprecierea semnificativă a monedei americane în raport cu euro. Euro a scăzut luni cu 0,5%, la 1,19 dolari, marcând cel mai jos nivel din martie 2006 până în prezent.

Încheierea programului de achiziţii de obligaţiuni de către Rezerva Federală a Statelor Unite ale Americii (SUA) şi perspectiva majorării dobânzilor în SUA în perioada următoare, dar şi creşterea economică solidă de peste Ocean în opoziţie cu stagnarea din Europa au susţinut în ultimele luni aprecierea monedei americane în raport cu euro şi, prin corespondenţă, faţă de leu.

Trendul a fost susţinut de aşteptările pieţelor financiare ca Banca Centrală Europeană (BCE) să lanseze la începutul acestui an propriul program de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale. Moneda europeană a scăzut după ce preşedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat săptămâna trecută că achiziţiile de obligaţiuni guvernamentale se află printre instrumentele care ar putea fi utilizate de instituţie pentru a-şi îndeplini mandatul de menţinere a stabilităţii preţurilor.

Deprecierea leului în raport cu dolarul se va resimţi în preţul carburanţilor, însă efectul creşterii cursului este compensat de reducerea semnificativă a cotaţiilor pentru barilul de petrol. De asemenea, evoluţia cursului leu/dolar se reflectă în preţul gazelor naturale cumpărate de marii consumatori şi de cele 170.000 de IMM-uri care se aprovizionează de pe piaţa liberă. Populaţia şi CET-urile beneficiază de tarif reglementat pentru gaze naturale şi nu sunt afectate de evoluţia cursului. 

Mai puteţi citi: 

[<a href="//storify.com/adinavlad/cursul-de-schimb" target="_blank">View the story "Cursul de schimb" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite