Haosul fiscal îi afectează considerabil pe angajaţii din privat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lia Olguta Vasilescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Lia Olguta Vasilescu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul atacă din nou mediul privat, după ce deja l-a bulversat prin numeroasele modificări aduse Codului Fiscal.

Ministrul Muncii Lia Olguţa Vasilescu a declarat marţi că doar bugetarii care lucrează part-time afectaţi de schimbările de taxare vor fi ajutaţi prin Ordonanţă de Urgenţă, în timp ce pentru cei de la privat „statul nu poate interveni“. Şi pentru angajaţii din IT de la stat a fost rezolvată scăderea salariilor, în timp ce pentru cei din privat soluţia „este în lucru“ la Finanţe. De asemenea, ministrul a ameninţat angajatorii privaţi că va trimite inspecţia muncii în controale dacă firmele profită de modificări.

Soluţie pentru bugetarii angajaţi part-time

Anul trecut, Guvernul i-a obligat pe angajaţii part-time să plătească contribuţii sociale la nivelul salariului minim. Din acest an, odată cu modificările aduse Codului Fiscal privind transferul de contribuţii de la angajator la angajat şi majorarea salariului minim, unii dintre aceşti angajaţi s-au văzut în situaţia de a aduce bani de acasă pentru a plăti contribuţiile, deoarece acestea depăşeau nivelul venitului obţinut. Erau afectaţi atât bugetari, cât şi angajaţi din mediul privat. 

Marţi, ministrul Muncii a anunţat că pentru bugetari s-a luat decizia ca ministerele de resort să încerce întregirea normei la 8 ore, să constate dacă vreunul dintre aceşti angajaţi poate fi încadrat la excepţii. Sunt vizaţi bugetari care lucrează ca personal auxiliar în instituţiile de stat şi bugetari încadraţi cu norme part-time. „De asemenea, în proxima şedinţă de Guvern, pentru cei care nu se încadrează în aceste condiţii, va fi emisă o ordonanţă de urgenţă“, a spus Vasilescu. Ea a precizat că pentru a evita ca CAS să depăşească nivelul venitului, e necesară adoptarea acestei OUG. Se reglementează acordarea unei sume compensatorii care să menţină acelaşi salariu net din decembrie.

Ministrul a menţionat însă că pentru cei din privat, statul nu poate interveni în negocierea salariilor. „E de menţionat că această măsură e în vigoare din septembrie 2017 şi până acum nimeni din privat nu a semnalat o scădere a salariului net“, a spus Vasilescu, deşi problema a apărut abia în ianuarie, odată cu transferul contribuţiilor şi majorarea salariului minim.

OUG pentru IT-işti

În ceea ce priveşte angajaţii din IT, aceştia se confruntă cu o scădere de 7% a salariului net, după aplicarea transferului contribuţiilor. Din nou, pentru bugetari problema a fost rezolvată, în timp ce pentru cei din mediul privat soluţia este în aşteptare, deşi lor le scad deja lefurile din această lună. 

Olguţa Vasilescu a declarat marţi că pentru IT-iştii de la stat situaţia a fost rezolvată printr-o majorare salarială de 28,5%, prin legea salarizării. Însă a menţionat că cei din mediul privat „vor beneficia de prevederile unei OUG care se află în lucru la Ministerul de Finanţe“.

Ameninţă angajatorii privaţi cu controale

Ministrul Muncii a lansat totodată şi o ameninţare cu controale din partea Inspecţiei Muncii la angajatorii care vor încerca să profite de modificările Codului Fiscal. „Menţionăm că Ministerul Muncii a emis mai multe acte normative care să vină în sprijinul angajaţilor şi pentru a se evita situaţia ca patronii să poată să profite de modificarea Codului Fiscal. S-a dat posibilitatea angajatorilor să facă modificări la contractele de muncă până la data de 31 martie 2018“, a spus ea. Vasilescu a precizat că Guvernul a semnat un protocol de colaborare cu Confederaţia sindicală CNSLR Frăţia, prin care se constituie echipe mixte în fiecare judeţ pentru a anunţa care sunt firmele care profită de modificările Codului Fiscal astfel încât ITM să deruleze controale.

De ce scad salariile poliţiştilor

Ministrul Muncii a explicat şi de ce scad salariile a circa 8.000 de poliţişti. Ea a precizat că în aplicarea legii salarizării nu este prevăzută o scădere a salariilor. Însă la finalul lunii decembrie a încetat aplicarea unui spor, care a fost implementat pe o perioadă limitată de timp. „Acest spor nu a fost introdus prin legea salarizării, ci distinct printr-un amendament în Parlament. De acesta au beneficiat până în decembrie 2017 aproximativ 8.000 de poliţişti. El nu a fost tăiat, ci şi-a încetat aplicabilitatea de drept la sfârşitul lunii decembrie 2017“, a explicat ministrul. Singurul efect al legii salarizării în Ministerul Afacerilor Interne este pentru anumiţi manageri publici, în vârful piramidei, unde e o diferenţă de 160 de lei.

Cum vor creşte salariile până în 2022 

Ministrul Muncii a precizat că s-a ştiut de faptul că la aproximativ 3% din bugetari vor scădea salariile şi nu s-a pornit de la început de la ideea scăderii vreunul salariu de bugetar. „Abia în 2022 se va echilibra sistemul, ca aceeaşi funcţie şi gradaţie să fie plătită la acelaşi nivel”, a spus ea.

Olguţa Vasilescu a precizat că în 2018, toţi bugetarii au o creştere brută de 25%, cu excepţia celor care coboară direct în grila din 2022 şi cei care au o creştere mai mare de 25%, adică 28,5% cum ar fi IT-işti, cercetătorii, persoanele cu handicap şi lucrătorii sezonieri. Personalul didactic salarial va avea de la 1 martie o creştere de 20%. Din 2019, bugetarii vor avea creşteri diferite. Cei cu salarii mai mici, creştere mai mare, cei cu salarii mai mari vor stagna.

Te-ar putea interesa şi:

 „Revoluţia fiscală“ poate fi începutul sfârşitului pentru Dragnea

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite