Autorităţile au găsit soluţia la criza francului: falimentul personal. Timp de patru ani, Guvernul şi Parlamentul au evitat total subiectul
0Leul şi-a continuat luni declinul în faţa francului elveţian, moneda din „Ţara Cantoanelor“ atingând un nou maxim la cursul afişat de BNR, de 4,4716 lei pentru un franc. Deprecierea a fost un nou imbold pentru politicieni, atât de la Putere, cât şi din Opoziţie, să caute urgent soluţii pentru rezolvarea acestei mini-crize, după ce peste 75.000 de români au fost afectaţi de aprecierea francului elveţian cu circa 20% în ultimele zile.
Din 2007 până acum, cotaţia francului s-a dublat, astfel că şi ratele celor care au luat credite atunci au crescut exponenţial.
Liderul PNL Alina Gorghiu a cerut convocarea de urgenţă a Parlamentului pentru adoptarea legii insolvenţei persoanei fizice. „Legea insolvenţei persoanei fizice oferă clientului care nu mai poate achita ratele o soluţie de reeşalonare a ratelor şi poziţia corectă de negociere cu banca, pe baza veniturilor pe care le obţine. Spre deosebire de alte reglementări propuse care nu acţionează retroactiv, aceasta poate fi pusă în aplicare imediat“, a explicat ea.
Premierul Victor Ponta s-a declarat degrabă de acord cu această idee. „Mă bucur că PNL vine cu o poziţie raţională (după aberaţiile populiste gen Predoiu)! Voi susţine demersul!“, a scris Ponta pe Twitter.
Cearta Predoiu-Ponta
Predoiu solicita, în data de 16 ianuarie, ca BNR să convoace o întâlnire cu băncile, soluţiile avansate de el fiind o derogare de la plata ratelor pentru o perioadă sau plafonarea agreată cu băncile la cursul stabilit la data contractării creditului. „Cer BNR să convoace de urgenţă o întâlnire cu şefii instituţiilor bancare cu expunere mare pe creditele în franci elveţieni pentru a găsi soluţii urgente pentru clienţi. O derogare de la plata ratelor pentru o perioadă ar fi o soluţie! O plafonare agreată cu băncile a unui curs stabilit şi în funcţie de cotaţiile de la data contractării creditului ar putea reprezenta o altă soluţie! Situaţia devine gravă, în condiţiile în care pieţele estimează noi maxime pentru franc“, scria Predoiu, pe Facebook.
De altfel, legat de această idee, Ponta a spus luni că nu există o soluţie a unui partid în privinţa crizei francilor elveţieni şi nu ţine de un Guvern, el făcând apel la „a nu vinde iluzii şi la a nu crea aşteptări nerealiste“. El a precizat că punctul de vedere exprimat de prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu este unul extrem de demagogic şi care nu se poate aplica într-o societate democratică.
În schimb, Darius Vâlcov, ministrul Finanţelor, promovează o variantă modificată a Electoratei. Autorităţile vor să modifice Ordonanţa referitoare la restructurarea creditelor prin majorarea plafonului privind venitul de la 2.200 lei brut pe lună la 2.500 lei net pe lună şi a procentului de reducere a ratei de la 35% la 50%, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.ro.
Proiectele legislative zac în sertarele comisiilor
Deşi aleşii se dau de ceasul morţii pentru a-i ajuta pe românii aflaţi acum în dificultate, în sertarele comisiilor parlamentare zac de luni bune câteva proiecte pe această temă.
În noiembrie 2013, un grup de senatori şi deputaţi de la toate partidele politice au depus o propunere legislativă privind amânarea executării silite a persoanelor fizice care au accesat credite în franci elveţieni. În expunerea de motive care însoţeşte iniţiativa legislativă se foloseşte un ton comico-tragic pentru a explica necesitatea unei astfel de măsuri. „Îmi pun întrebarea câţi oameni trebuie să mai moară din cauza acestor credite înşelătoare? Până când mai poate fi prelungită această situaţie care extermină oameni, destine şi viitorul copiilor lor?“, se întreabă, într-o notă populistă, iniţiatorii. Proiectul a fost respins de Senat, iar în prezent se află în sertarele Comisiilor pentru Buget şi Juridică pentru aviz. Proiectul a primit aviz negativ din partea Comisiei pentru drepturile omului.
Un alt proiect de lege iniţiat de UDMR a fost introdus în circuitul legislativ în februarie 2014. Acesta prevede introducerea unei opţiuni pentru consumatorul care are de achitat un credit în moneda străină de a solicita creditorului recalcularea sumei de rambursat în moneda naţională, la cursul valabil în momentul încheierii contractului. Actul a fost adoptat tacit de Senat în luna iunie, iar de atunci se află tot în sertarele comisiilor pentru Buget şi Juridică, pentru raport.
Tot UDMR a propus, anul trecut, în martie, un proiect de lege care dă posibilitatea autorităţilor administraţiei publice locale să cumpere locuinţele scoase la licitaţie de către bănci/instituţii creditoare în urma executării silite, dar să-i lase pe locatarii aflaţi în incapacitate de plată să locuiască în continuare în aceste locuinţe. Legea a fost respinsă de Senat, iar, în prezent, se află tot în sertarele a doua comisii pentru raport.
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România (APC) a criticat angajamentele Guvernelor din ultimii ani, care au promis de mai multe ori în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisiei Europene (CE) că nu vor adopta o lege în acest sens.
Volksbank îngheaţă francul la 3,8 lei
Volksbank România, una dintre băncile care au acordat credite în franci elveţieni, a anunţat îngheţarea cursului timp de trei luni, plata ratelor urmând să fie efectuată la 3,8035 lei, cursul de la 31 decembrie 2014. Măsura va anula efectul exploziei recente înregistrate de franc şi va da un răgaz pentru găsirea unor soluţii pe termen lung, a declarat, într-un comunicat, Benoit Catel, preşedintele Volkbank.
Vineri, OTP Bank a anunţat că va aplica reduceri ale marjei de dobândă cu 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi în franci cu dobândă variabilă, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor. Măsura se va aplica tot pentru o perioadă de trei luni.
Mai puteţi citi: