Un nou pas înainte pentru  scutirile de taxe oferite afacerilor de genul Belina. Proiectul lui Şerban Nicolae, avizat de comisia de buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul senatorului Şerban Nicolae care prevede acordarea de facilităţi fiscale antreprenorilor care doresc să construiască cazinouri sau pensiuni pe insulele care „stau în paragină”, merge înainte.

Marţi, proiectul a primit aviz pozitiv de la 4 membri din comisia de buget a Senatului, cu recomandarea de a fi aprobat şi de către plenul Senatului. Săptămâna trecută, proiectul a trecut şi de comisiile reunite din Senat, care i-au dat raport de admitere.

În luna martie a acestui an, Şerban Nicolae a depus la Senat un proiect, cerând să fie aprobat în procedură de urgenţă, prin care voia să acorde facilităţi fiscale unor antreprenori care construiesc cazinouri, săli de jocuri de noroc, pensiuni, dar şi afaceri cu energie regenerabilă pe terenuri concesionate de la autorităţile locale şi care „nu sunt productive”. Suprafeţele la care se referea Nicolae erau insule, grinduri şi alte suprafeţe de uscat, cu potenţial de exploatare economică, rezultate prin acţiuni sau modificări naturale ale teritoriului ori prin lucrări de amenajare hidrotehnică.

„Nu produc nimic, stau în paragină, ar putea stimula iniţiative de afaceri aducătoare de taxe şi impozite atât la bugetul local, cât şi la cel naţional”, motiva atunci senatorul iniţiativa.  Activităţile economice scutite de impozite şi taxe urmau să fie producţia de energie regenerabilă, turism, agrement, alimentaţie publică, comerţ cu amănuntul, jocuri de noroc, dar şi servicii conexe. Iniţiativa le oferea antreprenorilor, în primul rând, terenurile în concesiune, iar în al doilea rând acestea erau scutite de impozitul pe teren şi de taxa pe teren, erau exceptate de la plata impozitului pe profit de 5%, iar taxele şi impozitele locale erau reduse cu 50%, pentru construcţiile şi activităţile economice realizate pe aceste terenuri.

Legătura cu Belina

La câteva luni distanţă, portretul conturat de Şerban Nicolae în proiectul său se materializează în cazul Insulei Belina. 

„Este clar că aici a fost trafic de influenţă, pentru că a venit coroborat şi cu un proiect de lege depus de Şerban Nicolae în Parlament, pe care l-am respins eu la comisie, prin care pe aceste insuliţe din Dunăre şi grinduri care se formează facem cazinouri, jocuri de noroc, activităţi economice, scutite de taxe. Deci, este clar că a fost un trafic de influenţă, nu are nimic în comun cu abuzul în serviciu, iar materia nu este de discutat de procurori în această fază, ci în contencios administrativ”, afirma Băsescu legat de cazul Belina, potrivit Agerpres.

Printr-o hotărâre de Guvern aprobată la data de 27 noiembrie 2013, Braţul Pavel şi Insula Belina treceau din administrarea Apelor Române în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. În aceeaşi hotărâre se explică şi motivul, adică amenajarea unui complex turistic, sportiv şi de agrement „Dunăre-Belina-Seaca“ cu tabără de vară pentru elevi, tabără de creaţie (pictură şi sculptură) , complex sportiv pentru canotaj, volei, baschet, handbal, fotbal, pescuit sportiv, tenis, complex turistic -hotel, căsuţe, bazine de înot, pensiuni, pistă de biciclete Seaca -Turnu Măgurele, port pentru ambarcaţiuni uşoare şi de croazieră, aquapark, drumuri de acces şi infrastructură rutieră, zonă de plajă. La câteva zile după Hotărârea de guvern, CJ Teleorman a decis trecerea Belinei şi a Braţului Pavel în administrarea Tel Drum, companie controlată de foşti colegi de facultate ai lui Liviu Dragnea.

La 22 septembrie 2017, DNA a anunţat că începe urmărire penală a fostului ministru al Dezvoltării regionale, Sevil Shhaideh, „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu“, în ceea ce priveşte trecerea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel „ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private“. Procurorii DNA ceruseră şi ridicarea imunităţii fostei minister Rovana Plumb, despre care se presupunea că ar fi săvârşit complicitate la abuz în serviciu, dar, deputaţii au scăpat-o pe Plumb de urmărirea penală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite