Split TVA, ultimele veşti: Guvernul rămâne doar cu split-ul, TVA rămâne la locul său

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plata defalcată a TVA în forma care a fost imaginată iniţial în programul de guvernare al PSD pare a nu mai exista pentru foarte multă vreme. Deşi măsura este deja în vigoare, în mod opţional, de la 1 octombrie, şi ar urma să se aplice obligatoriu de la 1 ianuarie 2018, însuşi partidul care a iniţiat această idee vrea să o schimbe.

Vineri, premierul Mihai Tudose a anunţat că măsura va fi modificată, prin amendamente aduse la ordonanţă. El vrea acum să renunţe la obligativitate pentru toate firmele, urmând ca legea să se aplice numai celor în insolvenţă sau în faliment, deşi la începutul săptămânii trecute, Tudose spunea că se va aplica numai firmelor de stat în această situaţie. „Nu va mai fi obligatorie pentru toată lumea, ci, în principiu, pentru firmele care intră în insolvenţă, în faliment sau firmele cu istoric fiscal nu foarte coerent, adică cu două – trei – patru întârzieri la TVA”, a declarat prim-ministrul Mihai Tudose. Decizia a venit în urma unor discuţii cu patronatele spune el, astfel că Ministerul de Finanţe a început „să nuanţeze” ordonanţa privind split TVA. Premierul a mai spus că amendamentele la legea de aprobare a ordonanţei privind split TVA vor fi depuse la Senat, unde se află în prezent în dezbatere actul normativ.

Orlando a „sabotat” primul                              

Prima acţiune concretă de a modifica ordonanţa privind plata defalcată a TVA a venit din partea senatorului PSD Orlando Eugen Teodorovici. Acesta a depus un amendament la lege prin care aceasta să se aplice obligatoriu, de la 1 ianuarie 2018, numai de către companiile de stat sau de cele care au relaţii contractuale cu statul, celelalte companii urmând să o aplice opţional. Acest amendament mai specifică faptul că, dacă măsura se va dovedi eficientă, abia din 2019 se pot lua în considerare extinderea şi impunerea obligativităţii la toate companiile.

Şi deşi amendamentul a fost depus înainte ca legea să intre în vigoare, acesta nu a primit încă o decizie. În momentul de faţă, el a fost retrimis marţi de către plenul Senatului, alături de ordonanţă, la Comisia de buget, care are termen o săptămână să vină cu un nou raport. Actul normativ a fost retrimis la propunerea liderului de grup al PSD, senatorul Şerban Nicolae. El a cerut membrilor Comisiei de buget ca în următoarea săptămână să discute cu Ministerul Finanţelor Publice. Senatul este prima cameră sesizată în acest caz, urmând ca for decizional să fie Camera Deputaţilor.

Nici măcar nu am cerut derogare

România nici măcar nu a cerut derogare de la Comisia Europeană pentru a implementa sistemul de plată defalcată a TVA, cum au făcut Italia şi Polonia când au aplicat astfel de măsuri, se arată într-un răspuns al comisarului european Pierre Moscovici, responsabil pentru fiscalitate în cadrul Comisiei Europene, la o întrebare a deputatului USR Claudiu Năsui.

Moscovici arată, în scrisoarea de răspuns adresată lui Năsui, că cei din Comisia Europeană au fost informaţi de autorităţile române despre introducerea acestui mecanism şi că păstrează legătura pe acest subiect.

În schimb, în ceea ce priveşte o derogare, Moscovici spune că România nu a transmis Comisiei Europene o cerere în acest sens, pentru a putea face excepţie de la Directiva europeană privind TVA.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite