Manageri de top care au spus „stop“. Exiturile lunii din marile companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prima lună a acestui an, cinci manageri de top au decis să pună capăt carierei în marile companii în care lucrau FOTO SHUTTERSTOCK
În prima lună a acestui an, cinci manageri de top au decis să pună capăt carierei în marile companii în care lucrau FOTO SHUTTERSTOCK

Anul 2013 a început cu schimbări la vârful unor multinaţionale prezente în România. Mai mulţi manageri de top, oameni-cheie şi cu experienţă vastă în domeniu, au anunţat în această lună că părăsesc conducerea companiilor la care au lucrat chiar şi pentru mai bine de 20 de ani. adevarul.ro vă prezintă povestea managerilor care au decis să spună „stop“ activităţii în corporaţii şi care sunt planurile lor de viitor.

Mihai Ghyka, un "prinţ" care vrea să petreacă mai mult timp cu familia

Mihai Ghyka a fost director comercial al Vodafone România pentru aproape doi ani FOTO Mediafax

Mihai Ghyka (41 de ani) va părăsi Vodafone România la finalul lunii viitoare după un mandat de aproape doi ani. El a ocupat, începând cu iunie 2011, funcţia de director comercial pe segmentul consumer al operatorului, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă. 

Anunţul a fost făcut în această săptămână de operator: "Vodafone România anunţă că Mihai Ghyka, Chief Commercial Officer, Consumer Business Unit, a decis să plece din companie, începând cu 28 februarie 2013".

Ghyka, care era cunoscut pe piaţă în momentul recrutării de către Vodafone - în iunie 2011 - pentru cariera din industria berii şi apariţia brandului Bergenbier. 

Reprezentanţii Vodafone afirmă că managerul a "contribuit semnificativ la o mai bună abordare a consumatorilor şi a ofertelor. Mihai a condus mai multe proiecte strategice inovatoare cum ar fi reamenajarea a peste 100 de magazine Vodafone, lansarea primului Vodafone Experience Store şi a serviciului Zonga Music".

Ghyka afirmă în mesajul transmis de Vodafone că în perioada următoare se va ocupa de o serie de proiecte personale, fără a oferi mai multe detalii.

"Perioada petrecută în Vodafone a fost una dintre cele mai interesante din cariera mea, datorită oamenilor extraordinari pe care i-am întâlnit aici. Plec din această companie profund impresionat de spiritul inovator al Vodafone România, îmbogăţit de o nouă experienţă, ce mi-a dat o mai bună înţelegere a clienţilor şi a industriei telecomunicaţiilor. În perioada imediat următoare, mi-am propus să mă ocup de câteva proiecte personale şi să petrec mai mult timp cu familia şi cei apropiaţi", a spus Ghyka.

Mihai Ghyka a fost înainte preşedinte şi director general al al Bergenbier România (fostul InBev). El a lucrat peste 10 ani în FMCG, având mai multe roluri de conducere în departamentele Financiar şi Marketing ale acestei companii, atât în România, cât şi pentru regiunea Balcani.ţ

Într-un interviu acordat lui Dragoş Bucurenci în 2010, Ghyka povesteşte cum şi-a început cariera în Canada, lucrând ca spălător de vase la un restaurant din cartierul englezesc. „Cei care ne-au găzduit iniţial, nişte români la care am ajuns în Canada, nu mi-au dat bani de buzunar, ci mi-au dat doar un start-up de bani într-un mod foarte frumos: mi-au dat câte o bancnotă şi câte o monedă din toate cele existente“, povestea Ghyka. 

Mihai Ghyka este stră-stră-stră-nepotul ultimului domnitor al Moldovei, Grigore Alexandru Ghyka. Asta înseamnă că şi-ar putea scrie pe cartea de vizită “Prinţ” sau “Principe”, dar n-o face, după cum nu pretinde nimănui să se refere la el, nici măcar formal, cu acest titlu, scria Bucurenci în articolul publicat în 2010. 

Constantin Tampiza, sinonim cu Lukoil România

image

Constantin Tampiza (65 de ani), unii dintre oamenii-cheie în dezvoltarea grupului Lukoil în România, va părăsi grupul rus după 10 ani de activitate şi se lansează, pe cont propriu, în consultanţă pentru comapniile petroliere. Unul dintre ofertanţii lui Tampiza este gigantul rus Gazprom.

"Vreau să fiu liber, să nu mai ajung la birou şi să stau în fotoliu. Eu am bătrâneţile aranjate, am şi nişte imobiliare, rămân şi cu activitatea de consultanţă şi mai am şi vreo 400 de hectare în Republica Moldova unde am pomi fructiferi şi exploataţie agricolă. Dar asta va fi mai mult un hobby", a declarat Tampiza, potrivit energyonline.ro.

Constantin Tampiza este originar din Republica Moldova, dar din 2004 este şi cetăţean român. Este căsătorit şi are o fată. 

Tampiza a fost director general al Lukoil România, iar în ultimii doi ani a fost reprezentant local al preşedintelui grupului rusesc, Vagit Alekperov. El s-a alăturat grupului Lukoil în urmă cu 10 ani, după ce fusese anterior primar al oraşului Chişinău, vicepremier al Republicii Moldova şi ministru al Economiei şi Finanţelor din această ţară, dar şi parlamentar.

Fostul director general al Lukoil România este absolvent al Institutului Politehnic din Chişinău (diplomă cu menţiune), specialitatea inginer-economist.  Şi-a început cariera profesională la Uzina „Mezon” din Republica Moldova, unde a fost inginer şi, ulterior, şef de secţie. La vârsta de 29 de ani, s-a transferat la uzina de tractoare în postul de director-adjunct pe probleme economice, potrivit vipmagazin.md. 

A urmat o carieră în organele administrative locale şi de partid de peste Prut: timp de şase ani, a fost vicepreşedinte al Sovietului orăşenesc Chişinău. În 1990, în capitală, a fost singurul membru al CC al Partidului Comunist din RSSM care a câştigat alegerile în primul Parlament. Viceprim-ministru şi ministru al Economiei în guvernele Druc şi Muravschi (1990-1992), ex-preşedinte al Federaţiei moldoveneşti de fotbal (1990-1996), ex-preşedinte al Federaţiei de şah şi joc de dame, profesor universitar.

Mihai Georgescu, 21 de ani la Wrigley şi peste jumătate de miliard de euro   

mihai georgescu wrigley

Mihai Georgescu (46 de ani) părăseşte conducerea Wrigley România după 21 de ani în care le-a adus americanilor încasări de peste jumătate de miliard de euro.

El a fost numit la şefia operaţiunilor locale ale gigantului american încă din 1992, anul când Wrigley intra pe piaţa locală. 

"Pentru moment nu am hotărât care va fi următorul pas al carierei mele. Mi-am luat o pauză pentru concediu şi peste circa o lună voi lua o decizie. După mai bine de două decenii în FMCG (fast moving consumer goods - n. r.) este greu să te desprinzi, motiv pentru care viitorul job va fi tot în domeniu. Mai mult, nu mă gândesc să plec de pe piaţa locală", a spus Georgescu, potrivit "Ziarului Financiar". 

Georgescu este unul dintre cei mai longevivi manageri români de multinaţională de pe piaţa locală. În medie, mandatul unui manager, fie el român sau străin, este de 4-5 ani, iar criza a mai redus această perioadă cu 1-2 ani. 

În timpul mandatului său Wrigley a vândut cele câteva zeci de produse din portofoliu în toate cele 85.000 de magazine de la nivel naţional. Georgescu spunea acum câţiva ani că a reuşit să ducă gumele Orbit şi bomboanele Skittles în toate locurile în care banii schimbă mâinile, de la magazine la librării şi agenţii de turism.

Mihuţ Crăciun, o despărţire dulce

mihut craciun kandia dulce

Mihuţ Crăciun, românul care a condus începând din 2011 operaţiunile Kandia Dulce, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a ciocolatei, deţinut de familia austriacă Meinl, a părăsit şefia companiei la începutul acestui an.

Înainte de a prelua conducerea Kandia, Crăciun a lucrat pentru şase ani la Red Bull, şi a fost director general pentru operaţiunile din România, Bulgaria şi Republica Moldova.  

Crăciun este absolvent al Universităţii Tehnice de Construcţii din Bucureşti şi, anterior Red Bull, a ocupat funcţia de National Sales & Distribution Manager în cadrul producătorului de ţigarete JTI. 

Neil Coupland lasă ţigările din România pentru cele din Polonia

Neil Coupland JTI

Neil Coupland, executivul englez care a condus în ultimii patru ani afacerile JTI, cel de-al doilea mare producător local de ţigarete, a fost promovat ca director general al com¬paniei în Polonia, potrivit „Ziarului Financiar”. 

În timpul mandatului său, afacerile JTI au crescut de la 815 milioane de euro (în 2009) la 1,027 miliarde de euro (în 2011, cel mai recent an în care sunt disponibile rezultatele financiare ale companiei).

Poziţia lui Neil Coupland va fi preluată de Charlie Cunningham-Reid, un executiv care are o experienţă de 11 ani în cadrul companiei. 

Cunningham-Reid a venit în România în 2012, ca vicepreşedinte, Head of C&TM (Consumer & Trade Marketing), anterior ocupând poziţia de General Manager al JTI Bulgaria. 

Neil Coupland a fost desemnat Managerul Anului 2012 la Gala Premiilor de Excelenta in Resurse Umane, organizata de HR Club.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite