Vânzarea concentratului de cupru de la Cupru Min, amânată cu 30 de zile. Este necesară o reconfirmare a mandatului din partea noului ministru al Economiei
0Ministerul Economiei a luat măsura decalării cu 30 de zile a procedurilor pentru vânzarea concentratului de cupru de la societatea de stat Cupru Min, potrivit unui comunicat al instituţiei.
„Domnul Daniel Chiţoiu, viceprim-ministru, ministru intermar al Economiei, apreciază ca oportună decizia comună a celor doua comisii de a decala calendarul procedurii cu 30 de zile pentru a permite o analiză a strategiei şi procedurii, precum şi o reconfirmare a mandatului ce va fi acordat de viitorul ministru al Economiei, în scopul realizării în cele mai bune condiţii a intereselor statului român si S.C. Cuprumin S.A“, se arată în comunicat.
După demisia fostului ministru Varujan Vosganian este necesară reconfirmarea mandatului acordat celor două comisii, ai căror membri sunt remuneraţi cu o cotă procentuală din salariul directorului general al companiei, de circa 17.000 de lei, au afirmat, pentru "Adevărul", surse din minister.
Decizia de amânare vine în condiţiile în care astăzi la ora 10.00 era programată deschiderea plicului sigilat conţinând oferta de cumpărare a potenţialilor cumpărători acceptaţi Până acum au rămas în cursă traderul olandez Trafigura şi producătorul turc de crom Yldirim Holding.
Ministerul Economiei nu are încă un titular, Varujan Vosganian demisionând recent, iar ministru interimar a fost numit vicepremierul Daniel Chiţoiu. Azi PNL l-a propus pentru a ocupa portofoliul pe Andrei Gerea, vicepreşedinte PNL Argeş.
Procedura în curs prevedea analizarea ofertelor şi negocieri cu ofertanţii în săptămâna 14-18 octombrie, urmate de licitaţie cu ofertă în plic în săptămânia 21-25 octombrie 2013.
Aceasta a fost derulată de către comisia de coordonare a restructurării, atragerii de investiţii şi privatizare a Cupru Min şi comisia de licitaţie/negociere, numite prin Ordinul Ministrului Economiei nr.1539 din 03 iulie 2013.
Cupru Min deţine licenţa pentru zăcământul de la Roşia Poieni, unde sunt concentrate 60% din resursele de cupru ale României.