Complexul Energetic Hunedoara a ieşit din insolvenţă după patru luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Complexul Energetic Hunedoara lucrează în prezent circa 6.300 de angajaţi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni
La Complexul Energetic Hunedoara lucrează în prezent circa 6.300 de angajaţi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni

Complexul Energetic Hunedoara a ieşit din insolvenţă, la numai patru luni de la intrarea în procedura de reorganizare judciară, în urma unei decizii luate marţi de Curtea de Apel Alba Iulia, în urma unui apel făcut de un sindicat.

Teoretic, în urma deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, compania de stat revine în starea iniţială. Chiar dacă nu va mai avea un administrator special şi un administrator judiciar, Complexul Energetic Hunedoara are o conducere, are directori, deci buna funcţionare n-ar trebui să fie periclitată de decizia Curţii de Apel Alba Iulia. 

Complexul Energetic Hunedoara, controlat de către stat, a intrat oficial în insolvenţă, la începutul acestui an, după ce Tribunalul Hunedoara a acceptat cererea depusă de companie la finele anului trecut de intrare voluntară în procedura de reorganizare.

Tribunalul din Hunedoara a numit ca administrator judiciar casa de insolvenţă GMC SPRL Craiova.

În urmă cu două săptămâni, Victor Grigorescu, ministrul de resort, anunţa că Ministerul Energiei este de acord cu soluţia creării unei noi companii care să preia activele viabile ale Complexului Energetic Hunedoara, dar nu şi datoriile, şi a solicitat Ministerului Finanţelor, principalul creditor al societăţii, să aibă încredere în planurile ministerului.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Ministerul Finanţelor deţin împreună în jur de 77% din valoarea creanţelor asupra Complexului Energetic Hunedoara, estimate la cel puţin 1,3 miliarde de lei.

Complexul Energetic Hunedoara se află într-o situaţie financiară dificilă şi a intrat în insolvenţă în luna ianuarie, în 2015 înregistrând pierderi de aproximativ 900 de milioane de lei.

„La Complexului Energetic Hunedoara, cei doi principali creditori ar trebui să privească cu încredere planul nostru. Rata de recuperare a creanţelor în cazurile de insolvenţă, în România, este 2%“, a avertizat Grigorescu.

Ministrul a menţionat că varianta ideală pentru minister ar fi formarea unei noi structuri, în care să intre cele două grupuri, Paroşeni şi Deva, şi cele două mine viabile, Livezeni şi Vulcan, dar fără datorii. În schimb, minele Lonea şi Lupeni sunt considerate fără viitor şi vor fi închise.

La Complexul Energetic Hunedoara lucrează în prezent circa 6.300 de angajaţi la minele de cărbune Lupeni, Lonea, Livezeni şi Vulcan şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite