City Insurance, asigurator în procedură de redresare financiară, acuză ASF că a ignorat rezultatul auditului trimis luni, compania îndeplinind toţi indicatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania City Insurance, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a deschis luni procedura de redresare financiară, acuză autoritatea că a ignorant cu rea credinţă rezultatul auditului transmis de asigurător la 18 aprilie, care arăta că societatea îndeplineşte şi depăşeşte chiar indicatorii impuşi de reglementările Solvency II, intrate în vigoare la începutul anului.

ASF a anunţat luni deschiderea procedurii de redresare financiară la City Insurance, unul dintre cei mai mari jucători pe piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), şi a limitat vânzările de poliţe noi la 75% din sumele subscrise în 2015, iar subscrierea de noi contracte de asigurare de garanţii a fost interzisă.

City Insurance era al optulea asigurător din România la finalul anului trecut, cu prime brute subscrise de 502 milioane lei în 2015 şi o cotă de piaţă de 5,7%.

„Textul invocat în decizie impune ca, pentru a se lua o asemenea măsură, era necesar ca autoritatea să fi constatat - pe bază de date obiective - că, prin încălcări ale obligaţiilor specifice, s-a pus în pericol onorarea obligaţiilor asumate faţă de asiguraţi. Nu numai că nu s-a constatat o asemenea situaţie, dar conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară a ignorat cu rea credinţă rezultatul auditului comunicat de noi la data de 18.04.2016 şi din care rezultă că îndeplinim şi depăşim toţi indicatorii impuşi de Solvency II“, se arată într-un comunicat al asigurătorului, citat de News.ro.

Compania apreciază că decizia ASF este esenţial nelegală şi profund netemeinică.

Totodată, asigurătorul consideră că măsurile restrictive şi represive fac parte dintr-un context mai larg al preocupării ASF de a reduce sau chiar desfiinţa activitatea firmelor de asigurare cu capital românesc, în favoarea celor cu capital străin.

Potrivit ASF, controlul efectuat la City a arătat mai multe probleme importante la asigurător, în special un grad ridicat de subadecvare a rezervelor de daună, de 43%, şi un coeficient de lichiditate de 0,83 pentru activitatea de asigurări generale, care nu respectă prevederile legale.

De asemenea, controlul ASF a mai arătat că City Insurance avea întârzieri importante la plata despăgubirilor la daunele Carte Verde, adică pentru accidentele din străinătate.

Din această cauză, la Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) s-au înregistrat mai multe cereri de chemare în garanţie, situaţie care  afectează întreaga piaţă de asigurări RCA din România.

City a precizat că în primele trei luni ale anului a despăgubit dosare de daună în valoare de 23 milioane de euro . La un volum anual al vânzărilor de asigurări obligatorii RCA de 1,12 milioane poliţe, cele 1.557 reclamaţii înregistrate împotriva companiei reprezintă 0,13% din totalul numărului de clienţi ai asigurătorului.

În urma deciziilor ASF anunţate luni, City are termen de maximum 20 de zile, de la data comunicării deciziei ASF, să desemneze un auditor financiar, pentru evaluarea activelor, datoriilor şi capitalurilor sale proprii. De asemenea, tot în cel mult 20 de zile, conducerea asigurătorului este obligată să întocmească şi să depună la sediul ASF un plan de redresare financiară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite