Azamat Zhangulov: KazMunayGas speră să ajungă la o înţelegere cu Guvernul român în cel mult şase luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea KMG International, compania controlată de kazahii de la KazMunayGas ce deţine rafinăria Petromidia, are termen legal de la trei până la şase luni să poarte discuţii cu reprezentanţii guvernului de la Bucureşti, înainte de a acţiona statul român în judecată la ICSID, a declarat miercuri vicepreşedintele senior al grupului, Azamat Zhangulov.

Oficialul a precizat, pentru jurnaliştii români, că speră ca în această perioadă să ajungă la o înţelegere cu autorităţile române.

Azi-dimineaţă, presa internaţională a relatat că societatea KazMunayGas, controlată de Guvernul kazah, a iniţiat proceduri legale împotriva României, după ce procurorii DIICOT au pus sub sechestru rafinăria Petromidia, întrerupând în acest fel planul de vânzare a unei participaţii de control către o companie chineză.

Conform procedurilor, după ce a înştiinţat Guvernul, compania kahază încearcă o rezolvare pe cale amiabilă, înainte de a ajunge la ICSID.

„Investiţile noastre sunt protejate de tratatele internaţionale“

„Sperăm că această perioadă de trei-şase luni va fi suficientă pentru a găsi împreună o soluţie. Ne exprimăm îngrijorarea faţă de tratamentul aplicat de autorităţile române investiţilor noastre, care sunt protejate de tratatele internaţionale. Au existat consecinţe negative, precum sechestrul, limitarea posibilităţii de a ne dezvolta, acţiuni care, de exemplu, nu ne permit anumite tranzacţii“, a afirmat Zhangulov, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliştii români.

Toţi aceşti factori îi aduc grupului pierderi şi prejudicii, susţine reprezentantul companiei kazahe.

„KMG vrea să îşi continue afacerie din România, să continue în sectoarele de bază în care îşi desfăşoară activitatea - rafinare, petrochimie şi retail -, să explorăm oportunităţile de business de aici, să continuăm să contribuim la bugetul de stat, contribuţii ce sunt de un miliard de dolari pe an, dar şi să creştem profitul pentru acţionari“, a adăugat Zhangulov.

În ultimă instanţă, grupul kazah va cere statului român să plătească prejudiciile aduse grupului în urma acţiunilor sale, a precizat reprezentantul grupului, fără a spune despre ce sumă este vorba.

Primul pas a fost făcut: notificarea Guvernului

KazMunayGas şi KMG International, filială înregistrată în Olanda care controlează afacerile din România, au transmis autorităţilor române pe 22 iulie o notificare formulată în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor (Notice of Investment Dispute), având ca temei prevederile Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Kazahstan, ale Acordului între Guvernul Regatului Ţărilor de Jos şi Guvernul României şi ale Tratatului Cartei Energiei.

Această notificare reprezintă primul pas procedural care ar putea conduce la o dispută de arbitraj între investitor şi statul român.

Disputa între grupul KazMunayGas şi statul român în faţa unui tribunal international de arbitraj ar putea face referire la investiţiile KazMunayGas în trei companii care au aparţiut anterior statului: Rompetrol SA (în prezent Oilfield Exploration Business Solutions - OEBS), Vega SA şi Rompetrol Rafinare SA (RRC).

Dacă după depunerea Notificării formulate în baza tratatelor privind protejarea investiţiilor (Notice of Investment Dispute) nu se va ajunge la o înţelegere între KMG şi România, cazul va fi deferit şi va fi rezolvat de Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii din cadrul Băncii Mondiale, cu sediul în Washington, D.C., sau Institutului de Arbitraj al Camerei de Comerţ de la Stockholm, în concordanţă cu prevederile tratatelor şi cu soluţiile şi măsurile pe care companiile KMG ia în considerare să le obţină.

Scrisoarea companiilor KazMunayGas către Guvernul României detaliază indisponibilizarea unor active în valoare totală de peste 2,1 miliarde de dolari şi convingerea companiei că, aparent, autorităţile intenţionează să pună sechestru şi să naţionalizeze active controlate de grupul kazah.

ICSID este cea mai importantă instituţie în ceea ce priveşte arbitrajul în domeniul investiţiilor.

După o perioadă, care este de trei luni - în cazul tratatului de investiţii bilateral semnat cu Olanda şi Tratatului privind Carta energiei - sau de şase luni - în cazul tratatului de investiţii bilateral semnat cu Kazahstan -, în funcţie de acordul de investiţii pe care KazMunayGas decide să îl invoce, dacă nu se va ajunge la o soluţie acceptabilă, investitorul poate începe procedura de arbitraj propriu-zisă, prin transmiterea unei solicitări de arbitraj către Secretariarul ICSID.

România, 13 cazuri judecate de ICSID

România a fost implicată în 13 cazuri judecate de ICSID, dintre care opt au fost soluţionate, iar cinci sunt în desfăşurare. Cele mai multe cazuri au fost câştigate de statul român, între care Noble Ventures, EDF şi S&T Oil.  Însă recent, România a pierdut la ICSID procesul cu fraţii Micula.

Grupul kazah care controlează Petromidia, preluată în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu, a încheiat recent un acord cu o companie chineză pentru cedarea controlului afacerilor din România.

În 29 aprilie, KazMunayGas şi firma chineză China Energy Company Limited (CEFC) au semnat un acord prin care chinezii preiau controlul, printr-o companie mixtă în care CEFC are o participaţie majoritară, asupra afacerii din România a kazahilor, care include în principal două rafinării, Petromidia şi Vega, şi o reţea de distribuţie.

Până în prezent nu este clar dacă problemele cu justiţia românească ale grupului kazah ar putea pune piedici tranzacţiei cu grupul chinez.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite